Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Hemma i Holland, hemma i Närke… Tacksam.

Flytten till landetPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-02-23 09:45:55

I år sammanföll sportlovet med karnevalen i Nederländerna. ”Karneval i Holland?”, tänker du kanske nu.

Ja, i de södra delarna av landet firas karnevalen, den pågår samtidigt i Tyskland, Sydeuropa, Brasilien, New Orleans… Här i Sverige lever den kvar i form av en… semla! Fettisdagen markerar början på fastan, precis som karnevalen gör. För de flesta i södra Nederländerna är det tradition att klä ut sig, dansa, sjunga, titta på paraderna och (det är ju Nederländerna) klämma en öl eller två, skramla med en maracas och äta pommes frites och kanske lite sill. Karnevalen brukar falla precis i övergången mellan vinter och vår. I är hade vi tur - solen sken mest hela tiden och det började våras. Karnevalens färger: rött, grönt och gult!
Utanför Nijmegen, staden där vi tidigare bodde, började vi karnevalfirandet ihop med vårt fasta kompisgäng. Både vi och vår dotter känner oss som fiskar i vattnet mitt i all röra, trots att vi bor väldigt lugnt i Sverige under större delen av året. Ella anpassar sig lätt och det är spännande att hänga med de större barnen såklart. På krogen/discot dansar vuxna och barn ihop, alla är utklädda och det finns gratis ärtsoppa till alla (och alla äter den)! Man känner sig hemma igen på en gång i en sådan omgivning.

Någon dag senare åkte vi söderut, till Maastricht, Sandors hemstad. Här är karnevalen ännu bjärtare och det roliga är att man inte behöver klä ut sig ”till något”, man kan klä ut sig precis hur som helst. Många är otroligt kreativa med kostymer och smink. Vi gör vårt bästa med sånt som vi har lämnat på Sandors föräldrars vind...


Maastricht är verkligen en vacker stad och ihop med goda vänner blev det en fantastisk karneval. Även här känner vi oss hemma, det är en sådan härlig plats!Men alla semestrar har ett slut och snart måste vi ta farväl av vännerna och familjen. Ella hade gärna stannat lite längre hos Opa och Oma, som bor i ett mindre samhälle mitt emellan våra gamla hemorter, men var glad över att komma hem till Snöbäcken - till vårt riktiga hem, till husdjuren och kompisarna här. Vi vuxna var rätt trötta efter semestern och allt resande, så det var helmysigt att komma hem. Mycket snö hade töat bort under våra semesterdagar, men nu har det kommit lite ny. Som grädden på moset hade vår ”husvakt” skött allt helt fantastiskt, tack!

I stapeln med post fanns hembygdsföreningens blad Mosippan, där jag hade blivit ombedd att skriva om hur det är att flytta till Hjortkvarn från en annan plats och lite om arkeologi också.


Flera personer har hört av sig efter att ha läst artikeln, kul! Jag hade skrivit lite om vår flytthistoria, men också om historian runt vårt hus. Här har många bott och känt sig hemma under åren, nu är det vår tur.

Jag funderar ofta över det där med ett hem, var är man hemma? Man kan vara hemma på flera platser på samma gång, tror jag. Där familj och vänner finns, där man själv bor. För oss är kontrasterna ganska stora mellan platserna som känns som hemma, men det gör livet intressant. Kungsängen, Sundbyberg, Stockholm, Nijmegen, Reuver, Maastricht, Hjortkvarn… Det känns nödvändigt att få byta plats och språk av och till, att återvända till våra gamla hemmiljöer.

Jag tänker på Sverige förr, när båten till Amerika avgick och hela familjer for iväg för att söka sig ett bättre liv och aldrig mer återvända. Och jag tänker på vår värld idag, där så många måste fly för livet och försöka rota sig på helt nya platser. För mig, som har chansen att koppla samman då och nu, går det knappt att ana hur svårt det är att släppa taget helt och starta om på nytt. Vid den tanken känner jag mig extra tacksam över mina hem!

Avslutar med en bild på två fina tjejer, som lyckas vara bästisar trots att de bor i olika länder, och en mysig farfar på promenad med sitt barnbarn:

 • Comments(4)//somlandetligger.vhtt.se/#post111

Barnfamilj på landet

Flytten till landetPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-19 12:01:00

Bo på landet med barn

En vacker dag bestämde vi föräldrar att vi skulle flytta (tillbaks) till Sverige. Flytta till landet, till Hjortkvarn i Närke närmare bestämt. Dottern, som skulle fylla sex år den sommaren, kunde inte föreställa sig vad detta skulle innebära. Inte vi heller egentligen, inser vi nu. Tidigare bodde vi mitt i en stad i Nederländerna och vi brukade bara vara i Sverige under semestrarna. Vår dotter pratade holländska flytande och svenska med brytning och skorrande ”r”. Men nu skulle vi alltså flytta till svenska landsbygden.

Första sommaren tyckte vår dotter faktiskt till och med att avstånden i trädgården var läskiga. Vi hör inte varandra om en står bakom ladan och en står på framsidan, nej. Vår trädgård är större än hela gården var i Holland! Det tog ett tag att vänja sig vid det. Efter ett tag började hon uppskatta tomten mer, och i nuläget älskar hon att gå ut med ficklampan på kvällarna. Hjortarnas ögon glänser underligt grönt om man riktar lampan mot dem i mörkret!

Men vad är nu fördelarna och nackdelarna med att bo lantligt med – och för – barn?

På pluskanten:

Utrymme att leka fritt

Nära till skog

Lär sig om naturen

Husdjur

Rent och lugnt

På minussidan:

Långt till kompisar

Avstånd till fritidsaktiviteter

Skolbuss

Skjutsa själv

Punkterna på pluskanten väger ganska tungt för oss. Vi tycker att det är viktigt att bo nära naturen och förstå hur den fungerar. Utelekar stimulerar fantasin – men ibland blir det såklart dataspel inne på soffan. Det gäller nog för alla barn, på landet och i stan.


Sen är det det där med kompisar. De finns, men här bor de flesta ganska utspritt i området. Man får hämta, lämna och planera mer än om barnen har kompisar i samma port. Samtidigt har de skolan och Fritids. Barnen leker med varandra även om de har olika åldrar. Kanske inte precis som i Bullerbyn, men lite....


Nu är det ju inte så att barn i staden inte har husdjur medan alla barn på landet har det. För vår del blev det dock först nu en möjlighet. Än så länge är det bara katter, men det lär bli mer och fler djur här.

Skola och fritid för barn som bor på landet

Skolan, ja. Skolan kan vara den största fördelen med att bo på landet. Eller den största nackdelen. Här i Hjortkvarn lades skolan ner efter att vi hade bott här i ett år! Barnen i omgivningen hamnade i olika skolor.

Vår dotter går fortfarande i en liten skola på landet, visserligen lite större än den förra och en kvarts resa bort med skolbussen, men den påminner i mycket om skolan vi hade här på orten.

Långa skolvägar kan vara ett problem när man bor på landet. Först måste man ta sig till bussen, och sen är det bussresan dessutom. En kvart, som i vårt fall, är ju inte så farligt, men vissa barn sitter i upp mot en timme i bussen, vilket är något av en ”moralisk smärtgräns” i Sverige. Många av vägarna är slingriga och gropiga, och dessutom leriga, mörka eller hala en stor del av året.

Fritidssysselsättning kan vara en utmaning. Utbudet på landet kan vara lite tunt, samtidigt som uppslutningen kan vara toppen när det väl är något på gång att göra. Ofta får man åka till tätorten för lagsporter, danslektioner och dylikt. Man måste tänka på om de långa resorna väger upp mot nöjet för barnen. Och vara beredd att köra! Idealet är såklart att det finns roliga aktiviteter nära boendet, men så är det ju inte alltid ens i eller runt en stad. Barnen vill ju inte alltid göra något bara för att det finns i närheten heller…

Här på orten, i Hjortkvarn, finns det en liten ungdomsgård, som är öppen varje lördag för barn från sexårsåldern och uppåt. Föräldrar är där och passar och sköter försäljningen. Det är en jättebra grej, särskilt nu när skolan är borta. Bra för sammanhållningen och trivseln.

Vinter, vår, sommar, höst

Vi tycker att det känns bra att leva med årstiderna. På vintern nöter vi på pulkorna. Sedan kommer våren och sommaren med mycket att göra i trädgården. Ofta kul för både stora och små! Under sommarens varma månader plaskar vi i den egna poolen eller badar vi på ensliga stränder och plockar bär och sådant. Man kan ta med sig något att äta, kanske fiska och grilla också. Eller så åker vi till någon mer välbesökt strand eller plats för att träffa lite folk. Sommartid brukar långväga bekanta också gärna hälsa på. På hösten är vi mycket i skogen.

Varje årstid har sin charm och sina aktiviteter. Julfester, temakaféer, marknader, musikkvällar och så vidare. Det finns många mindre platser i omgivningen som bjuder på oväntade äventyr. Vi som är ganska nya i trakten tycker att Hjortkvarn med omnejd har mycket fint att erbjuda både bofasta och turister, vuxna och barn. Jag kan tänka mig att det är så på många mindre orter ute i landet - alla platser har sin charm.

Sedan behöver man inte alltid vara på landet bara för att man bor där. Det finns ju städer att besöka och ett kulturliv att ta del av. Året runt!

Andra faktorer

Det viktigaste är nog att familjen, både föräldrar och barn, mår bra – och om föräldrarna trivs med tillvaron är chansen att barnen gör detsamma god. Sedan när de själva är vuxna får de göra sina egna val. Det bästa är väl att få växa upp i harmoni? • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post58

11 tips: Så lyckas du med flytten

Flytten till landetPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-29 15:59:08

Tips för miljöombyte och lyckad flytt

Vill du emigrera, byta miljö, flytta utomlands ett tag eller hellre bo på landet än i stan?

Verkade vår flytt (tillbaks) till Sverige enkel och smidig? Bakom flytten låg trekvarts års planering.

Under hösten 2011 uppkom planen om en flytt till Sverige. Jag kommer från Stockholmstrakten men har bott i Nederländerna sedan jag var 22. Jobbat, fått barn, gift mig – helt enkelt levt en stor del av livet där. Att flytta tillbaks till Sverige kändes som att emigrera för mig. Inte som att ”flytta hem igen”. Att emigrera eller flytta iväg innebär ett stort steg, ett drastiskt miljöombyte.

Här kommer elva tips för att lyckas med flytten:

Tips #1, före flytt: Inse vad du ger dig in på.

Är det en permanent flytt? Vilket boende har du tänkt dig? Flyttar du på grund av ett nytt jobb?

Gör en lista med de viktigaste punkterna. Vad motiverar dig?

Vill du flytta för att fly en jobbig situation? Glöm det. Det blir jobbigare i det nya landet, och dig själv släpar du ju alltid med dig.

Tips #2, inför flytt: Blanda dröm och verklighet.

Du vill byta land eller region, en sådan flytt är ett stort steg. Du drömmer kanske om ett nytt liv på en bättre plats. Unna dig att drömma, men glöm inte att du måste sätta igång på riktigt också. Annars blir det ingen flytt.

Tips #3, förbered flytten: Orientera dig ordentligt.

Bestäm i stora drag i vilken region du vill bo och vad du vill syssla med där. Kolla flyttfirmor och läs på om pappersarbetet runt en (utlands-)flytt. Prata med myndigheterna både där du bor nu och där du vill bo i framtiden. Ring eventuellt skolor, kommuner och andra instanser. Fundera på vad din framtida omgivning måste kunna erbjuda dig. Roligt jobb? Lugn och ro? Närhet till samhällsservice?

Tips #4 praktiskt inför flytten: Leta jobb/leta hus.

När du vet var du vill bo eller jobba är det dags för att skrida till handling. Boka intervjuer och visningar. Det kan vara bra att specialboka husvisningar och slippa gå på stora visningar med andra närvarande. Var konkret, men våga tänka utanför dina gamla ramar. Försök att kombinera olika möten, så att du slipper resa runt hela landet titt som tätt.

Tips #5: Planera husköp och flytt mer konkret. Gör en checklista och ta många bilder!

Gör en ordentlig lista på allt du tror att du behöver titta extra på. Är köket viktigt för dig? Ligger det en stor väg intill som kanske orsakar buller? Printa ut allt du redan vet om huset.

Vi gjorde ett enormt detaljerat ”husformulär” som vi använde under husjakten. När man måste resa långt för att se husen är det bra att inte låta sig förvirras av mäklarsnack och trötthet. På listan kan du enkelt bocka av den ena punkten efter den andra.

Tips #6: Förbered flytten… noga. Fixa, ordna, röj, sälj & skänk.

Så fort flyttplanerna börjar kännas seriösa är det bra att se över vinden, källaren och garderobernas mörkaste hörn. Vad kan du sälja, skänka, köra till tippen redan nu? Skulle flytten dröja har du ändå ett försprång sedan. Rätt som det är blir det bråttom. Dessutom är det aldrig fel med en välstädad vind! Tro mig, du kommer inte sakna grejerna. Nej. Inte en enda pinal.

Förnya passen, se till att hemkontoret är i ordning, läs andras flyttberättelser och lär av deras erfarenheter och/eller misstag.

Tips #7, för en smidig flytt: Planera flyttdag, skaffa flyttlådor och börja packa.

Flyttfirmor är vana vid att flytta andras saker, men de vill tjäna pengar också. De kommer gärna och tittar hemma hos dig om du ska flytta långt. Man kan få flyttlådor och allt annat man behöver av flyttfirman och det ska levereras i god tid.

I vårt fall hade flyttfirman faktiskt räknat ut precis hur många flyttlådor vi behövde. Vi fick dessutom stora lådor till madrasser, små lådor till böckerna, bred hushållplast till möbler och dylikt, en helt enorm rulle med bubbelplast, papper att packa serviser i och massor med tips av dem.

Det är smart att börja packa ganska långt före flytt. Dels som mental förberedelse, men även rent praktiskt. Man brukar vilja träffa alla vänner en sista gång, kanske hinna campa en helg, mysa lite extra med familjen. På slutet måste du säkert om resa fram och tillbaks flera gånger för att skriva på papper och för att… (se steg 8)

Tips #8, huskontroll: Besiktiga huset med hjälp av en professionell firma.

Det kan vara värt en extra tur till nya huset speciellt för detta, även om det är långt att åka. Du får tillfälle att kika på alla skrymslen en gång till, och får även husets ”riskområden” utpekade för dig; allt sådant som du måste hålla koll på i framtiden. Även hus som är i gott skick har ju alltid någon gammal fuktfläck att se till ibland.

Tips #9, inredning: Möblera ditt nya hus i tankarna.

Det är trevligt att drömma om sin framtid på en ny plats. Men det är praktiskt också! När flyttlasset når sitt mål är det kanske inte många där och hjälper till. Bra att veta var skåpet ska stå! Då kan det nämligen ställas där på en gång.

Tips #10, flyttlasset: Be dina vänner om hjälp!

De vill hjälpa till. Om du ska flytta långt är det samtidigt ett avsked. Köp hem fika och godsaker så det räcker, både betald och obetald arbetskraft behöver energi för att orka hjälpa till. Det kan vara tungt och stressigt att packa ett flyttlass, men med goda vänners hjälp blir det oftast bättre än väntat!

Tips #11: Skapa ett nytt hem efter flytten. Men stressa inte.

Det finns mycket att packa upp, bygga om och ordna med efter att man har flyttat. Men sedan kan det uppstå ett vakuum. En ny plats är spännande men innebär ofta en känsla av ensamhet. En ny miljö kan kännas skrämmande. Ett nytt jobb likaså. Efter att adrenalinet har sjunkit undan kan det kännas tomt. Men ge inte upp! Min egen erfarenhet är att det tar ungefär tre år från flytt till total hemkänsla. Ingen panik! Bara att vänta.

Lycka till med flyttplanerna! • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post43

Från Red Light District till falurött - om att flytta till landet

Flytten till landetPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-15 17:09:14

Vi har alltid älskat naturen och är uppväxta i mer eller mindre urban miljö med naturen runt hörnet. En av oss i Sverige och en i Nederländerna, men ändå båda i orter med mycket grönt trots närheten till stan. Ständigt har vi sökt oss ut. Sjöar, skärgård, skogar… Härliga platser där man kan andas och få ro.

Trots denna längtan efter naturen har vi bott i lägenheter under hela våra vuxna liv, ända fram till den senaste flytten vill säga. Staden har mycket spännande att erbjuda som inte finns på landet, men vi kände rätt som det var att vi hade gjort allt det vi ville som stadsmänniskor. Det var dags att lämna vår lägenhet vid Red Light District i Nijmegen - vi var redo att gå emot urbaniseringstrenden och flytta ut på landet.


Ja, vi bytte ju land också. De röda Red Light-lamporna byttes ut mot falurött!


Nya sysslor, nya grejer i hus på landet

Som nybliven lantis behöver man en massa, ibland sådant som man inte ens visste om att det fanns!

Några exempel:

Fodrade gummistövlar

Figurklippt presenning till växthuset

Tigersåg

Regntunnor

Fuktmätare

Vedklyvare

Termobyxor

Fyrhjulsdrift

Takskrapa

Hustomte

Skymningsrelä

Fågelbord

SorptionsavfuktareOch man måste göra sådant som man inte gjorde förr:
Krypa under huset och byta avfuktarfilter, rädda små hjortar som fastnat i buskar, kissa i trädgården för att skrämma bort grävlingar, laga bilen själv (!), krypa runt på vinden och ta bort getingbon, slå ner staketstolparna igen efter vintern, klippa äppelträd, protestera mot skolnedläggning, lägga in gurka, köra åkgräsklippare, skotta snö på taket, rensa fågelholkar, göra kattmat av gamla gäddor…

Listan kan göras oändlig. En del är kul och en del är jobbigt.

Som kompensation finns det mycket härligt ute på landet:

Skog i massor, fiskesjöar, vilda djur, trädgård, växthus, fina skogsvägar, badstränder. Frukt, bär och svamp. Egen kompost. Och så fina sevärdheter (bra när det kommer gäster som inte bara vill se skog).

Och eftersom man bor lantligt kan man:

Tända en brasa

Göra eget vin

Koka sylt och saft

Se en örn

Stapla ved

Ha en älg i trädgården

Äta hemodlade grönsaker

Tröttna på hjortar

Höra tystnaden

Leka i sin egen skog


Som tur är, kan även denna lista bli oändlig! • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post31

Ett år i Snöbäcken!

Flytten till landetPosted by Veldman Huss 2013-11-30 11:15:38

9 juli 2013

Nu har vi bott i Snöbäcken i ett år! Det har varit ett omtumlande år – flytta till Sverige, bo på landet, starta eget företag. En sjöblöt höst och en vargavinter, mycket att göra och mycket att lära.


Först nu börjar livet få tydliga former igen, fast vi har fortfarande ingen aning om hur vår framtid kommer se ut. Vi har faktiskt lyckas slita oss från alla sysslor för att åka och bada och fiska, promenera i skog och mark och slöa lite i trädgården ibland. Då känner vi verkligen varför vi flyttade hit till den svenska landsbygden. Sommaren har tagit fart och det växer så det knakar i växthus och trädgård. Ella har gått på simskola i Ljusfallshammar och lärt sig att simma, Sandor fångade en jättegädda härom dagen och svärfar snickrar på det ena projektet efter det andra. Jag vattnar gurkplantor och ler när jag ser hur det växer – tänk att det lyckades, jag har ju faktiskt inga gröna fingrar!

Nu undrar vi hur nästa år kommer bli; det blir säkert en massa projekt att bita i. Hoppas att det blir lite lugnare än det första året! • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post17

Snöbäcken, ett nytt hem

Flytten till landetPosted by Veldman Huss 2013-11-28 20:43:50

Snöbäcken är platsen där vi bor, vårt hem i Närke!
För länge sedan var det en arrendegård, som hörde till godset Boo. På 1990-talet såldes marken och husen och arrendet upphörde.

När vi köpte Snöbäcken var det som att få turen att köpa en del av paradiset. Det kanske inte är allas dröm att bo på landet, men det är vår dröm. Vi älskar det, men märker också att det alltid finns massor att göra! Och många gånger hittar vi på nya projekt bara för att det är så roligt att pröva något nytt.
 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post6

Flyttdags: Mot (hem-)landet

Flytten till landetPosted by Veldman Huss 2013-11-28 20:39:23

Packa klart och ta farväl

Flyttfirman kom några dagar innan det var dags för oss att åka. Goda vänner och familj hjälpte oss och flyttfirman att fylla lastbilen, som skulle åka först några dagar senare. Detta gick oväntat smidigt, trots att vi bodde fyra trappor upp utan hiss.


Vår sista dag i Nijmegen städade vi det sista i lägenheten och sedan gav vi oss ut på stan med Sandors föräldrar och syster. Det var en underbar, solig dag, Sandor vann en fototävling och Nijmegens stadsmelodi spelades på stora torget. Det var som om Nijmegen tog farväl av oss med.


Sista morgonen

Vi fick lov att sova på luftmadrasser i vår tomma lägenhet i Nijmegen under ett par nätter före avresan, för flyttlasset med alla möbler hade redan gått. Vi lämnade Nederländerna en grå sommarmorgon i juli och 36 timmar senare var vi nästan framme i Snöbäcken i svenska Närke. Solen sken igen. Vi stannade och åt glass i Tjällmo, ett par mil från vårt nya hem. Bara en stund kvar i bilen.

Framme

Väl framme fick vi en chock. En positiv chock - det var så fint, så grönt, så underbart! Vi gick runt och förundrades över vackra, trevliga Snöbäcken och sedan sov vi på våra luftmadrasser igen. När flyttlasset kom fram en dag senare kunde vi börja ordna ett nytt hem för vår lilla familj. Härligt att få börja bygga upp något efter att ha avvecklat livet i Holland under så många månader. Om man bortser från det ösregn som härjade hela dagen när flyttlasset skulle tömmas, var det en väldigt bra och smidig flytt. • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post5

Husköp!

Flytten till landetPosted by Veldman Huss 2013-11-28 17:03:37

av Sandor

När vårt bud hade accepterats började allt gå väldigt fort! Vi ordnade en besiktning och reste tillbaks till Hjortkvarn redan en vecka efter att budgivningen. Som tur var kom det inte fram några större, oväntade konstigheter under besiktningen! Huset, Snöbäcken, var i gott skick. Damen som ägde huset, Martha, var också närvarande. Vi fann varandra direkt, vilket ledde till att husköpet kändes ännu bättre.

Action!

Månader av förberedelser övergick i en hektisk period. Nu var det dags att planera flyttdatum, säga upp hyran, ordna med försäkringar, bankkonton, abonnemang, barnomsorg osv. Vi skulle säga upp allt i Nederländerna och försöka få igång samma saker i Sverige. Inte helt lätt alltid! Det blev många telefonköer till Försäkringskassan, kommunen och Skatteverket.

Flyttfirman kom med 84 flyttlådor och annat förpackningsmaterial. Nu måste vi packa på riktigt! Vi pratade med Martha i Snöbäcken. Hon vill gärna bli av med sådana saker som vi skulle behöva, som trädgårdsmöbler, redskap och våningsängar. Vi kom ju från en lägenhet och hade inga trädgårdgrejer. På detta sätt blev flytten smidigare för alla parter.

Den sjunde juli 2012 skulle flytten ske. Vi hade en och en halv månad på oss att ordna flytten och ta avsked av alla nära och kära i Nederländerna. Dessutom var det ju EM i fotboll, det kunde vi inte missa. Fotbollen gick inget vidare, men Loreen vann Eurovision med “Euphoria”, och det kändes som ett gott tecken!

Papper och packning

En gång till klev vi på planet till Sverige. Nu skulle det skrivas på papper på banken i Hallsberg. Sedan flög vi hem igen för att packa i flygande fläng, för nu var det inte ens två veckor kvar till flytten.

De sista veckorna i Nederländerna kändes overkliga. Vi var otroligt taggade och jobbade på i rappt tempo. Snart skulle allt vara ordnat för flytt, snart skulle vi starta vårt nya liv! • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post4

Den som söker finner

Flytten till landetPosted by Veldman Huss 2013-11-28 17:00:44

av Sandor

Lärorik start på husjakten

Den första husresan till Sverige ägde rum i februari 2012 (så vi missade karnevalen i Maastricht, snyft). Vid det tillfället hade vi inte något konkret drömhus att titta på. Under hösten, innan flyttplanerna hade fått fast form, hade vi sett ett par riktigt fina hus på annons, men då hade vi ingen chans att resa iväg från jobbet.

Eftersom vi ändå ville till Sverige för att träffa familjen och för att skaffa ett nytt pass till Camilla, så passade vi på att kolla på ett hus “för att öva”. Det var en besvikelse, men väldigt lärorikt; huset, som såg så stort och fint ut i annonsen, visade sig vara en liten stuga i risigt skick. Ja, vi förstod nu hur man använder sig av vidvinkelobjektiv när man fotograferar hus, som ska säljas. Allt såg så mycket större ut på bild!


Fler visningar

Husvisningar är ofta korta och rätt kaotiska, särskilt om man måste kommunicera på flera språk samtidigt. Risken är stor att man har kvar en massa frågetecken efteråt. Om man bor långt bort är det kanske inte heller möjligt (eller värt det) att be om en andra visning heller.

Väl tillbaks i Nederländerna såg vi på internet att det plötsligt hade dykt upp ett fint hus som passade oss vad gällde både önskemål och budget. Det var bara till att boka en ny resa norrut! Det dök upp fler husannonser och vi såg ett till intressant hus som skulle visas samma helg. Nu ville vi komma väl förberedda på visningarna, så vi gjorde ordentliga efterforskningar.Köpa hus – vår checklista

Vi använde oss av fantastiska Google Maps för att se på omgivningarna, och skapade en detaljerad checklista för att slippa glömma bort viktiga saker på grund av mäklarens prat eller vår egen entusiasm. För vår del gällde det att bocka av alla punkter på listan under visningen, så att vi inte skulle ha en mängd frågetecken med oss hem till Holland sedan. Vi tog även mängder av foton under visningen. Vi lyckades ordna en privatvisning av favorithuset, vilket var väldigt bra. Vi slapp springa runt med konkurrenterna i hälarna (eller nyfikna grannar, de verkar alltid gå på husvisningar). Listan och bilderna var ovärderliga. Med deras hjälp kunde vi komma ihåg detaljer om husen och deras omgivningar.

Första budgivningen

Drömhuset var inte lika fint som vi hade önskat, men det låg vackert med tre sjöar inom promenadavstånd. Vi gav oss in i budgivningen, och till sist var det bara vi och en annan familj som var kvar. Trots detta vann vi inte budgivningen. Det gjorde inte motståndarna heller! Säljarna valde att sälja till någon helt annan. Ja, så kan det gå. De ville nog bara se vad marknadspriset var för huset.

Fler hus

Vid gott mod letade vi vidare. Dock insåg vi att vi måste bredda vår sökning lite. Vi ville ju flytta under sommaren, Ella skulle börja skolan i augusti och då ville vi vara färdigflyttade. Det började kännas lite bråttom. I april hade vi en lista med fem hus som vi ville titta på. Det blev en intensiv husjakt, vi hyrde en bil och for runt som skottspolar på svenska landsbygden medan Ella firade “Koninginnedag” med ”opa” och ”oma” i Nederländerna.

Några av husen vi tittade på var hyfsade (men lite för dyra). Ett hus var en stuga, ett hus såg helt ruttet ut på nära håll, och ett hus var helt fantastiskt men låg långt bort. För långt bort? Hmmmm.


Vi bestämde oss för att satsa på ett av de dyra husen, som låg fint vid vattnet i Fjugesta, och på det fantastiska huset med den fina tomten, som låg i Hjortkvarn, lite väl långt från närmsta stad.

Rätt känsla i Hjortkvarn

Känslan sade oss att huset i Hjortkvarn var rätt hus för oss. Vi lade ett schysst bud för att skaka av oss alla halvseriösa konkurrenter på en gång. Samtidigt kom budgivningen igång på det andra huset. Vi ville inte lägga bud på flera hus samtidigt, vilket vi berättade för mäklarna. Det gav önskat resultat! Vi fick snabbt höra att vårt bud på huset i Hjortkvarn accepterades! Skakiga och glada korkade vi upp en flaska champagne i vår lägenhet i Nijmegen (Nederländerna). • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post3

Husdrömmar i en lägenhet

Flytten till landetPosted by Veldman Huss 2013-11-28 14:07:50

av Sandor

När vi bodde mitt i en holländsk stad och satt och smed våra flyttplaner såg vi en fantastisk, rödkindad framtid framför oss. Här skulle levas lantliv! Bort från stadsbruset och avgaserna, bort från stress och shoppingcentra. Åh, vilket skönt liv det skulle bli.

Våra drömska blickar på Hemnets husannonser byttes snart ut mot en målmedveten jakt på det ideala huset, som ju måste passa både vår budget och våra önskemål. Vi hade ganska många idéer om hur huset måste vara, men insåg tidigt att vi aldrig skulle hitta ett hus som hade allt detta. Ofta var det såklart priset som var fel, för vi hade satt en gräns vid en miljon kronor. Hur som helst, såhär såg vår ursprungliga önskelista ut:

Drömhus och trädgård:

-ett rött trähus med vita knutar

-stor trädgård, minst 2000m2

-ett hus på minst 100m2

-gäststuga eller liknande

-förråd/verkstad

-hönshus

-vedbod

-badrum och toa i hyfsat skick

-stort kök

-bra uppvärmning inomhus

-öppen spis eller kamin

-veranda/farstu

-fruktträd och bärbuskar

-inte över en miljon kronor

Omgivning:

-en sjö i närheten

-lugn plats men inte alltför avlägset

-nära stad eller arbetstillfällen

-skola i närheten

-mataffär hyfsat nära

-nära till flygplats

-promenadstigar

-kommunikationer; buss, tåg

Ja, vad sägs om den listan? Realistisk? • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post2

Förberedelser för flytt: våren 2012

Flytten till landetPosted by Veldman Huss 2013-11-28 13:59:59

Av Sandor och Camilla

Äkta makar

Eftersom jag ju pratar svenska tänkte vi oss att det skulle bli lätt att ordna all pappersexercis runt flytten. Det var det inte. Vår härliga idé att gifta oss mitt i detta administrativa kaos gjorde det inte lättare. Det var nämligen inte så lätt som vi trodde, det heller. Alla möjliga bevis måste fram; från födelsebevis till bevis om att vi inte råkade vara gifta med någon annan. På alla papper skulle det stämplas av en Notarius Publicus också. Vi måste till svenska ambassaden i Haag och visa upp oss ihop (!) och det var plikt på en slags ”förlovningsperiod” eller ”lysning”. Allt för att undvika risken för skenäktenskap. Vi fick till och med skicka in bildbevis på att vi hade haft ett långt förhållande – det blev en bild från 1997 (utan några rynkor och med schyssta kalufser) och en bild från 2006 när Ella föddes… Sen var det färdigbevisat. Vi fick klartecken och gifte oss 31 januari 2012.

Vi gifte oss i Nijmegens anrika stadshus en iskall januaridag. Sedan blev det tårta.

Prylar till salu!

Jaha, sedan var det här med alla grejer, som vi hade samlat på oss under årens lopp. Allt kunde ju inte få flytta med oss till Sverige. Det blev en hel del annonser på Marktplaats, den holländska versionen av Blocket. Sandor tog avsked av sin gamla Commodore 64, vi spelade faktiskt en sista gång på denna snudd på antika dator innan vi sade farväl.


Samtidigt som vi gjorde oss av med grejer, skaffade vi nya också. Snowboots, täckbyxor, trädgårdsredskap – vi kunde inte låta bli.

Mässa och TV

Något som var riktigt kul var vårt besök på den holländska emigrationsmässan för Skandinavienfanatiker i Hoevelaken. Där myste drömmare och tvekande holländare runt bland uppstoppade renar och affischer med norrsken i fjällen, badande barn i kristallklart vatten och röda stugor i solnedgång. Vi var där för att prata med olika flyttfirmor och hittade flera intressanta.

Ett välkänt holländskt tv-program, ”Ik vertrek”, undrade om vi skulle vilja vara med i programmet! Men nej, det ville vi inte. När de fick höra att jag pratar svenska var de inte så intresserade längre, eftersom just alla språkproblem brukar leda till rolig tv.

 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post1

Från funderingar till flytt

Flytten till landetPosted by Veldman Huss 2013-11-28 13:45:27

Av Sandor och Camilla

Beslutet att flytta växte fram under hösten 2011. Det hårdnande ekonomiska klimatet i Nederländerna spelade en roll, men även vår dotters ålder, vårt boende mitt i Red Light District och vår eviga längtan efter ett annat slags liv spelade med. Huspriserna i Sverige ligger betydligt lägre än i Nederländerna. På svenska landsbygden skulle vi kunna köpa ett drömhus för ett överkomligt pris. Sen har vi ju alltid haft ”min halva” av släkten i Sverige och Sandor och Ella älskar också att vara i naturen. Samtidigt förstod vi att vi skulle sakna våra stadsliv och den brusande staden Nijmegen.

Det kändes som om det var nu eller aldrig. Då tänkte vi: Nu!

Vår lägenhet i Nijmegen, högst upp i huset. Rymlig etagevåning, men ingen hiss!

Utsikten från vardagsrumsfönstret var fantastisk. Kyrkan Sint Stevenskerk är ståtlig.

Stort steg
Det var spännande men befriande att ta ett sådant steg, att flytta iväg. Efter 15 år i Nederländerna skulle jag bo i Sverige igen. Min man och dotter skulle emigrera. Det kändes lite som att jag skulle flytta hem. Och samtidigt som att komma bort.

När idén hade fått fäste fick vi fundera på det praktiska. Hur skulle vi klara det här? Ekonomiskt och rent praktiskt? Vi hade våra arkeologjobb i Nijmegen, men där var framtiden ytterst osäker. Den ekonomiska krisen slog hårt mot kultursektorn och projektet vi höll på med var snudd på avslutat.

Vi höll tyst om våra framtidsplaner medan vi tänkte ut hur vi skulle ro detta i land och samtalade med arbetsgivaren om olika praktiska lösningar. När vi hade en konkret plan och var säkra på vad vi ville, berättade vi om vår blivande flytt för nära och kära. För vissa var det en god nyhet, för andra var det såklart mindre kul att vi skulle lämna landet. Ella, som var fem år då, tyckte att allt verkade spännande och roligt. Tack och lov.

Vi samlade all information vi kunde hitta om att emigrera, såg över alla abonnemang och började sälja sådant vi ändå ville bli av med. Hängde framför husannonserna på Internet i timmar. Drömde oss framåt i tiden.

Men tiden gick fort. Snart var det dags att ta farväl av våra fina kollegor på universitetets arkeologiska enhet, Auxilia. Det var ett emotionellt ögonblick.

Banden var kapade, nu började nästa fas: Husjakten!

 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post0