Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Soffpotatis eller arbetsmyra?

Fixat, ordnat och byggtPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-05-17 17:16:27

Av någon anledning ser jag mig själv som en soffpotatis. Vet inte riktigt varför, för jag är nog snarare en typisk Flitiga Lisa numera. Ni som känner Sandor vet såklart att han då verkligen inte är någon latmask, tvärtom. Vi trodde att livet skulle bli lugnt när vi flyttade till landet, men snacka om att vi hade fel. På sätt och vis är det väl kanske lugnare omkring oss, samtidigt som vi har mer än någonsin att göra. En stor fördel: Vi har ALDRIG tråkigt. Aldrig någonsin.

(Läs våra tips för en lyckad flytt här)

De här senaste tio dagarna i maj blev det äntligen grönt ute i trädgården och såg livet ut ungefär såhär (helg - kortisvecka - långhelg; jobb, skola, lek och vanliga vardagsrutiner räknas inte med):

Helg:

Rengöring och oljning av trädäck.

Uppfräschning av trädgårdsmöblerna, som fick komma ut igen, trots att det är för kallt för att sitta ute.


Flytt av liten fläderbuske. Varför inte, liksom?


Syltkokning och förpackning, Snöbäckens Varor. Snart är det en ny försäljningssäsong för vår sirap och sylt!
(Snöbäckens Varor finns även på Facebook)
Start målning av gäststuga. Bara det bästa duger åt gästerna!


Kortisvecka:

Markisplanering. Firmabesök här på plats, offert, beställning, woho! Tack och lov för moderna planeringshjälpmedel, så att man kan kolla i förväg hur det blir:


Ridlektion med Ella i Östansjö. Vi fick en stor häst och ingen liten fjuttig ponny (gulp).


Trasig bil: Seaten är halvdöd på tomgången. Vi googlar oss fram till möjliga lösningar och rengör spjällhuset och tändstiften. Det hjälper rätt bra. Hm, rätt bra...


Spjällhuset är den där silverfärgade burken till vänster.


Trasig takpanna på ladan har orsakat läckage på loftet. Vi ringer ett proffs med takvana, som kommer på momangen. Fixat!

Skördedags i växthuset: Trots dåligt/kallt väder kan vi börja skörda rädisor och sallad (Lollo rosso och isbergssallat). Gräslök, rabarber och kryddor finns också att skörda, fast utomhus.Fotboll i Hjortkvarn med Ella. Match mot föräldrarna, vi förlorar som vanligt. 18 barn mot 8 vuxna, men ändå! Sedan hade några föräldrar fixat fika, det uppskattades av alla!


Långhelg:

Torsdag: En tur till Småland för att titta på valp. Det blir en schapendoes vid namn Eddie! En härlig, solig dag, perfekt för en tur söderut. Vi fick till och med ostkaka på Schappegården! Och Eddie kommer hit om tre veckor, nu räknar vi dagarna.

Rapsen blommar. Vägen från Borensberg till Skänninge var verkligen fin.
Eddie (till vänster) pustar ut efter lek och bus!

Fredag: Trädgårdsarbete, gräsklippning, ogräsrensning och omplantering.Fortsatt målning av gäststugan.Lördag: Lottförsäljning på Museets dag på Lantbruksmuseet i Ljusfallshammar. Trevlig dag, trevligt folk! Pengarna går till Ljusfalls Friskola. Ella och hennes kompisar hjälpte också till på slutet.Glassbarsglass på Go Glass här i Hjortkvarn. Ingen bild på det smaskandet!

Med glassarna i magen beskådar vi mopperallyt som far förbi.


Kvällspromenad i duggregn för somliga. Dataspel för andra.


Söndag: Blåst, kyla och regnskurar. Mer omplantering, småfixande och brödbak (läs mitt nyttiga och goda recept på bröd här)


Familjen har proppat i sig lite mackor och bullar. Och nu sitter jag här bakom datorn och bloggar! Ja, det är inte svårt att få tiden att gå...

  • Comments(3)//somlandetligger.vhtt.se/#post116

Vår hönshistoria del 1 - fundera, planera, förbereda

Fixat, ordnat och byggtPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-09-21 15:27:03

När vi köpte vårt hus, Snöbäcken, visste vi genast att vi ville skaffa höns. Sandor växte upp på en liten hobbygård nära Maastricht i södra Nederländerna. De hade minsann både får, kaniner, gäss och höns - det lät ju helt fantastiskt. Han har alltid berättat om hönsen med, ja faktiskt, riktig kärlek och värme i rösten. Beskrivit hur mysigt de småkacklar, hur härligt det är med egna ägg, hur lättskötta de är. “Kippen zijn ideaal!” kan man läsa på hans eget blogginlägg på samma tema (läs det här, men varning, det är på holländska). Okej, ibland slängde de en intet ont anande höna eller tupp i grytan också, men det hörde väl till lantidyllen.

Våra första två år här i Snöbäcken bara flög förbi, så hönshuset fick vänta. Det fanns inget hönshus, men det får man inte klaga över; utrymmet där hönsen bodde förr har rustats upp och blivit relaxhörn/fixarhörna. Vi skulle behöva en hönsgård också. Det var mycket att fundera över och vi lät det ta sin tid.


Först var tanken att bygga ett nytt hönshus på en betongplatta, som redan fanns i trädgården. Kruxet var det, att det redan stod ett skjul på den plattan, men skjulet var i risigt skick. Vi förvarade mest grovsopor där. Vi började med att demontera/demolera skjulet.Sen brände vi upp resterna! För er som bor i Hjortkvarn: Vi har inte eldat upp några andra byggnader, jag lovar!

Betongplattan var det lite si och så med. Och så funderade vi på hur smart det vore att skaffa en till byggnad här “på gården” - mer att måla, snickra, fixa. Hmmm. Dags för en ny planeringsvända.

Tänk-tänk-tänk-tänk… Eureka! Och här fick jag alltså det som Sandor kallar för “een briljant idee” i sin blogg (jag refererar bara till den när det förekommer smicker): Jag kom på att vi kunde bygga in en halv vägg i får fina bod och - VIPS - ha ett hönshus. Med en lucka ut till hönsgården och en ordentlig dörr så att höns, hönslukt och hönsskit höll sig till en del av byggnaden. På så sätt kunde vi fortsätta att använda resten av boden, men även använda den byggnaden mer effektivt. Boden var redan isolerad och försedd med el.


Först måste vi bara ta undan allt, som vi hade baxat in där när vi flyttade hit från Nederländerna för ett par år sedan. Hoppsan, då.Vi tackade de övre makterna för denna ingivelse och ännu mer för internet, där vi sökte information och idéer. Vi insåg att hönsgården måste bli ett litet Alcatraz, med tanke på alla skogens läbbiga rovdjur och så var det där med kungsörnen som åt upp en hund här i krokarna också. Våra framtida höns måste skyddas från faror! Ett ordentligt putsnät krävdes istället för vanligt, klent och sladdrigt hönsnät.


Okej, vi är rätt händiga med att tänka ut sådant där numera, men att omsätta det i stabila och välsnickrade konstruktioner är inte riktigt vår grej. Tack och lov har vi Opa Wim. Nej, Opa Wim är ingen framdrömd tomte på loftet, det är Sandors pappa som dessutom är en hejare med hammare och spik. Han tyckte att det lät som ett kul sommarprojekt, och innan vi visste ordet av började han anpassa vår ritning (läs: förbättra) och snickra på värpreden. Kolla in vilka holländska lyxreden:


Vi kunde också förbereda lite. Vi fixade ventilering och målade och tätade listerna. Sedan grävde vi ner putsnät utmed utsidan på byggnaden, så att inga odjur skulle kunna krypa under boden och in i hönsgården den vägen.Vi samlade på oss material och förnödenheter, som flera rullar putsnät, jordankare och beslag i massor. På loftet har vi mängder av brädor, så det blev några turer dit också.

Nu var vi klara för start. Se del 2 för att läsa om bygget av vårt hönshus.

  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post101

Vår hönshistoria del 2: Bygga, fixa, måla

Fixat, ordnat och byggtPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-09-21 15:12:59

I början av juli kom “Opa Wim” (77) till Snöbäcken. Efter tre dagar i bilen var han underligt pigg och alert! I bilen hade han med sig fina värpreden till våra framtida höns. Nästa dag bar det av mot Kumla för att införskaffa det virke och material, som vi inte redan hade. Vi ville återbruka och använda så mycket som möjligt av det vi hade - vi har ju ett loft, som är ganska välsorterat vad gäller virke och lister. Regnet öste ner när vi kom tillbaks till Snöbäcken med ett välfyllt släp. Men hu, vilket väder. Hur skulle det gå att bygga hönsgården nu?

Det gick bra, för sedan regnade det nog inte på resten av sommaren! Vi drog igång arbetet och grävde ner jordankare, målade, snickrade… alla hjälpte till!

Under dagarna som följde fick hönsgården form. Vi målade en gång till och Opa Wim gjorde en riktig kvalitetsdörr dessutom.
Ella ville göra skyltar till våra “Tokkies” - hönsen döptes efter en holländsk familj som har haft en egen TV-serie och dessutom har ett namn som kan översättas som “Kackel”.


Därefter var det dags att ta itu med inomhusdelen, självaste hönshuset. Vi delade av ett rum i vår trevliga bod genom att bygga en innervägg och förse den med en dörr (som fanns på loftet redan). Den väggen isolerades och målades sedan på insidan.Utrymmet för hönsen delades sedan av en gång till inomhus, men nu enbart med hönsnät. Här gjorde Opa en dörr igen. Praktiskt med ett avdelat utrymme. I en del kan hönsen stöka runt bäst de vill och i den andra delen förvarar vi deras mat nu och där finns det utrymme för att skaffa fler höns eller andra djur i framtiden om så önskas.

I hönsdelen installerades sittpinne, skitplanka försedd med vaxduk, värpreden, vattenbehållare och fodersilo. Vi gjorde ett hål i väggen, en lucka och en gångplanka till hönsen.Sen ville Opa Wim hem till Holland och sin kära fru. Tack för hjälpen, Wim! Helt otroligt vilken prestation. Vi skulle sakna vår Opa/pappa/svärfar som hade varit vår guru under hönshusbygget.


Han for innan hönsen kom, så jag fick spela höna och visa hur de skulle stå här inom kort:

Nu återstod något ganska tråkigt: Nätet. Vi ville ha putsnät, som står emot ondsinta, hönsätande djur. Putsnätet var ganska oflexibelt och jäkligt taggigt. Vi klippte passande bitar på 1 x 2 meter och grävde även ner ett stråk i marken, vek nätet snett utåt och lade på en massa stenar. Vi bet ihop och till sist fick vi det gjort.När nätet var på plats gjorde vi det roligaste: dekorerade väggarna med glada blommotiv, som jag målade ihop med Ella.
Vi hängde upp namnskyltarna och kände oss redo för att skaffa höns. Hönshuset såg ut som ett superfräscht hönshotell och hönsgården var lite mer som… Alcatraz.

En annons på Blocket under slutskedet av byggandet ledde snabbare än väntat till att vår hönsdröm blev verklighet. Läs vidare om hur vi skaffade höns i del 3.

  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post100

Vår hönshistoria del 3: Kackel och ägg!

Fixat, ordnat och byggtPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-09-21 14:51:00

Efter månader av förberedelser och veckor av byggverksamheter var vi äntligen redo att skaffa höns. En annons på Blocket ledde oss till en liten plats utanför Linköping. Här fanns det unga Lohmannhöns till salu. Lohmann är faktiskt inte en ras utan ett hönsmärke av en framavlad värphybrid. Det hade vi ingen aning om, vi tyckte bara att hönsen verkade okej. Så vi avtalade en tid när vi skulle hämta dem. Vi ville bara ha fyra höns (till att börja med) och tog med oss kattburarna och styrde kosan mot Linköping.

Vi kom fram till rätt gård, men det var ingen där! Ägarna ringdes upp, och de bad oss gå in och välja höns själva. Pengarna kunde vi lägga i brevlådan. Vilken tillit! Sandor gick in och hämtade fyra fina höns.


Bilfärden hemåt gick smidigt, ingen panik alls.


Katterna var nyfikna på de nya invånarna. Katten Alice såg riktigt hungrig ut...

Hönsen var 17 veckor gamla och skulle börja värpa inom kort. Hönsen fick bo inne en dag innan vi öppnade luckan till hönsgården. De hade aldrig varit utomhus eller suttit på pinne - det var nog lite ovant. Vi fick sätta dem på pinnen första kvällen. Tja, vad gör man inte för sina små pullor? Vi döpte dem förstås också: Fjun, Truus, Agda och Wokkie. De var väldigt lugna och tama redan första dagen.

Nästa morgon vaknade vi av Ellas steg i trappan. Någon minut senare kom hon inrusandes igen: “Äääägg!”

Inom ett par dagar lade alla hönsen ägg. Utomhus var de först rädda och sprang in bara en fjäril flög förbi, men nu (några veckor senare) är de mest nyfikna på allt och alla.


De gillar sällskap och är galna i makaroner och morotsblast. Vi får fyra ägg om dagen och trivselfaktorn har ökat här i Snöbäcken. Hönsen är verkligen helmysiga och har absolut husdjurspotential. Alla fyra har olika karaktär och lite olika färg, så det går lätt att känna igen dem.


Hittills har vår hönshistoria bara varit positiv och det här med höns och hönshus kan vi rekommendera varmt till alla som inte har några än!

Våra höns verkar lyckliga, och vi är lyckliga med dem!  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post99

Håll dig varm! Värmesystem för hus och hem

Fixat, ordnat och byggtPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-30 10:16:58

Det finns ett otal system för att värma hus och byggnader. De senaste åren används många alternativa metoder för att hålla värmen ekonomisk, miljövänlig och stabil. Inte sällan används en kombination av olika system. Det gör även vi i Snöbäcken.

Viktigt vid husköp

När vi skulle köpa hus på svenska landsbygden märkte vi snart att det där med värme och vatten är viktiga – kanske de viktigaste – punkter vid ett husköp. Vi såg många olika system: jordvärme, pelletsbrännare, vedpannor, bergvärme, luftvärmepumpar och vanliga element. Inget med solvärme dock, trots att det är så miljövänligt.

Här i Snöbäcken har vi en kombination av system, olika per byggnad. Huset har ett vattenburet system, men inte de andra byggnaderna. Med ett vattenburet system finns det många olika möjligheter att välja emellan. Vid ett husköp är det viktigt att ha koll på för- och nackdelarna med olika system. Och på systemens livslängd.

Själva boningshuset här i Snöbäcken har bergvärme och en mysig liten kamin i köket. Förr fanns en vedpanna här, bergvärmen är relativt ny men var alltså redan installerad när vi flyttade in. Bergvärmen fungerar jättebra och några rum har golvvärme. Kaminen i köket tillför både värme och mysfaktor, och då köket råkar vara det rum som har minst element, så passar det bra att kaminen finns just här.Värmepumpar

Bergvärmen kommer i vårt fall från två hål med ca 80 meters djup. Det finns gott om vatten i marken här, vilket innebär att värmen ständigt fylls på. Bergvärme är relativt dyr att installera, men drar sedan väldigt lite ström. På så vis kan man tjäna tillbaks investeringen. Bergvärmen kan användas för att kyla ner hemmet sommartid om så önskas. Jordvärme eller sjövärme är andra metoder att vinna värme. Jordvärme fås via en ca 500 meter lång slang, som läggs på någon meters djup. Stor yta krävs alltså. Sjövattenvärme utvinns ur vatten på liknande sätt. På bilden ska hålen för bergvärmen borras i Snöbäcken.


Braskaminer och kakelugnar är ofta till för både trivsel och värme. Pelletskaminer är också populära. En pelletskamin kan täcka 70 % av värmebehovet. Eldning av biobränsle bidrar inte till växthuseffekten, men släpper i gengäld ut kväve- och svaveloxider, som påverkar miljön negativt. Det finns dock även miljövänliga kaminer och pannor (Svanenmärkta eller P-märkta). Med en installerad insats i en öppen spis minskar vedförbrukningen och ökar effektiviteten. För bra värmespridning krävs strategisk placering och/eller fläktar.


System med vedpanna och pelletsbrännare har den nackdelen att man ständigt måste fylla på med bränsle. Fördelen är att bränslekostnaden ofta kan hållas nere, särskilt om man har egen eller billig ved. Det kan vara ganska arbetsintensivt med ved eller pellets. Ofta kompletteras sådana system med elpatron och i vissa fall med solvärme.

Ladugård med luft-luftvärmepump

Vi har även en uppvärmd del i ladugården. Där finns vattenpump och filter, snickarbo, bastu och dusch. Våra katter håller också gärna till här. Värmen sköttes av elelement och förra året var elräkningen rätt hög, trots bergvärmen inne i bostadshuset. Utrymmet har en öppen planlösning. Temperaturen håller vi runt 10 grader här.

Med tanke på pengar och miljö, bestämde vi oss för att skaffa en luft-luftvärmepump. Efter att ha skickat iväg några offertförfrågningar fick vi flera svar. Ett kom snabbt och var mycket tydligt, både vad gällde pris och rådgivning, och det kom från firman Hemmastadd i Kumla.Installationen skedde snabbt och smidigt och apparaten fungerar bra. Kan rekommendera Hemmastadd å det hjärtligaste. En luftvärmepump kan också användas som air-co under varma sommardagar. Vi har en liten kamin med gasflaska också, som back-up om strömmen går.


Andra byggnader

Våra övriga byggnader får vara kalla på vintern. Det finns inget vatten heller, så det går bra. Gäststugan kan snabbt värmas upp, den är liten och välisolerad. Sen har vi jordkällaren: frostfri vintertid, sval och skön sommartid. Perfekt för grönsaker och färgpytsar.
  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post62

Aktiv höst 2012: Från krattning till trekammarbrunn

Fixat, ordnat och byggtPosted by Veldman Huss 2013-11-28 21:29:59

Höstlöv

Träden ändrade färg till guldgult, orangespräckligt och sedan mjukt rostbrunt. Särskilt lönnen och asparna visade färgsprakande shower. Det var storslaget, men sedan föll höstlöven av och träden blev nakna mot himlen. Det blev mycket krattning och härliga, färgglada lövhögar, som luktade höst. Krattning är ganska trevligt!

Diken

Vår tomt är omgiven av diken. Under sommaren hade vi knappt sett att de fanns, men när hösten kom med mycket väta, förstod vi hur nödvändiga de var. Som riktiga holländare gav vi oss ut för att rensa diken. Ja, vi är ju arkeologer från början, så det är bara att ge oss varsin spade så kör vi i gång snudd på automatiskt. Det kostade en del timmar och mycket slit, men sedan rann vattnet åt rätt håll. Och tur var väl det, för det blev en väldigt regnig höst.


Trekammarbrunn

Precis innan värsta höstrusket övergick i snöstorm hann vi få trekammarbrunnen på plats. Den gamla tvåkammarbrunnen fungerade bra, men hade inte den miljöstandard man önskar idag.

Det var en kamp mot tiden och grundvattnet, som nådde högt under denna blöta höst. Som en liten rund u-båt såg den ut, men som tur var stannade den på djupet när den äntligen var på plats.Ny vägg

En av husets ytterväggar var ditsnickrad temporärt för ett par år sedan under en ombyggnad. Givetvis ville vi få dit en ordentlig vägg före vintern. Vi fick hjälp med snickerierna och snart var väggen fixad. En liten bod för ved och trädgårdsredskap fick det också bli.  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post11