Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Skönnarboleden - Sommar!

Bygd och omgivningPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-08-16 21:51:57

I vintras tog jag en tur på Skönnarboleden, som ligger i Östergötland, men ganska nära orterna Hjortkvarn, Ljusfallshammar och Tjällmo. I augusti var det äntligen dags för en tur på samma plats igen, men nu var det alltså SOMMAR och jag hade sällskap av familj och vänner! Vi parkerade i närheten av kvarnen, kollade in kvarnhjulet och gav oss sedan ut i skogen.Såhär såg samma plats ut under min vintertur:


En del av leden går utmed vattnet, över bergknallar och uddar. Det finns vindskydd, grillplatser och kartor på flera platser i området. Nästan hela stigen är en smal naturstig, som slingrar sig fram.


Vattennivån var underligt låg. Det såg nästan ut som om någon naturvårdare hade dragit på semester och hade glömt att öppna slussarna mellan sjöar och vattendrag innan han stack. Mindre pittoreskt: ett kadaver av en liten älg eller stor hjort låg och ruttnade på ett ställe, det hade kommit fram nu på grund av lågvattnet. Uuuuuh.Naturen bjöd på små godbitar: Här förbereder en spindel sitt kvällsmål, en slända.Och vad vore väl paradiset utan en orm?


Turen vi tog är inte lång, utan kan delas upp i olika etapper. Vi parkerade vid kvarnhjulet och gick två naturslingor, men inte den långa till kolarkojan. Barnen (åtta och tolv år gamla) tyckte också att det var kul.

Läs mer om området och min vintertur.


Läs mer om Skönnarboleden.


  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post97

Sommarfest med hembygdsfeeling

Bygd och omgivningPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-08-10 19:56:18
Idag hade Boo Hembygdsförening sommarfest. Det var en lagomvarm, fin dag, med tacktal, musik och massor av mums att äta.


Både sommarpersonal och hembygdshjältar tackades ordentligt.


Jag var där med Ella, som tyckte att kakorna var intressanta. Och goda!


Vi kikade in i det lilla hembygdsmuseet. Det fanns något nytt att kika på. Ett dockskåp? Nej, en modell av en speciell stugtyp som har funnits - och finns - här i Hjortkvarns omgivningar.


Vi hade slarvat och glömt att vi borde ha hämtat våra överblivna hantverk igår. Vi sålde vår gransirap, maskrossirap och rabarber-flädersyltBoo hembygdsförenings sommarcafé. Försäljningen har pågått sedan midsommar. Såhär såg det ut när jag höll på att "inreda" min snutt av bordet då:Nu fanns det bara några få burkar kvar. Tack alla som har handlat Snöbäckens varor!


  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post95

Sakletare och kul tur

Bygd och omgivningPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-05-03 22:53:36
Vi är sakletare på en kul tur i kulturlandskapet.

Runt Hjortkvarn finns det mängder av övergivna torp- och husgrunder. Ofta syns ännu spår av de som bott eller besökt platsen på senare år. Inte bara människor, utan även andra, som vildsvinen som rotat under stora trädet eller myrorna som vill ha tak över sina små huvuden.


Ella är en riktig sakletare i sann Pippi-anda. Efter alla år som professionella sakletare inom arkeologin har Sandor och jag blivit lite immuna. Men Ella ser alla föremål som potentiella skatter, med spännande historier kopplade till dem.


Den övergivna jordkällaren är sjusärdeles spännande.


Avfallshögen runt myrorna likaså. Massor av burkar, äckliga nylontyger och pinaler.


På ladugårdsgrunden (inkl. pissränna) fanns både spikar och skruvar.


I gräset ligger en dörr begraven. Och så hittade vi en tvättäkta mojäng.
  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post85

Snöbäcken - En lång historia

Bygd och omgivningPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-04-12 09:35:19

Snöbäcken är namnet på vårt hus och den närmaste omgivningen. Ursprungligen var det en arrendegård, som hörde till Boo Fideikommiss.
Det är dags att titta lite på Snöbäckens historia.


1761 nämns Snöbäcken i de skriftliga källorna, när en Lars Jansson föds här. Snöbäcken är dock antagligen äldre än så - han föds ju här. Sedan dyker Snöbäcken upp i olika husförhörsjournaler med jämna mellanrum.


Huset som är vårt hem är från 1909 enligt källorna. År 1951 gjordes omfattande renoveringar och ombyggnader. Sedan verkar huset ha fått behålla sin form fram till 2009, då det byggdes ut av de förra ägarna.


På bilder från 1950- och 1960-talen ser vi att Snöbäcken var en gård.

Huset omgavs av åkrar och ängar. På verandan stod först familjen Claesson-Johansson och senare familjen Granath, som var de familjer som arrenderade Snöbäcken under många år.Sikten var fri över till Sandfallet, som ligger några hundra meter väster om Snöbäcken, mellan Kängstorpsvägen och riksväg 51. Stora delar av det som var åker- och betesmark i omgivningen förr täcks idag av skog. Vi kan än i dag urskönja gamla diken tvärs över vår gräsmatta. Mörka fläckar i gräset kan vara gamla brunnar eller dylikt.


Senare flyttade familjen Grahn till Snöbäcken. De hade till en början många olika sorters djur, men drog efter hand ner på det och anlade en härlig inhägnad trädgård. De bytte ut även ut vedpannan mot bergvärme, men vi har fortfarande egen brunn och eget avloppssystem. Elledningarna är nedgrävda vilket både ser trevligt ut och minskar risken för strömavbrott.

Fram till 1999 var Snöbäcken en del av Boo Fideikommiss ägor.
Vi är alltså den tredje ägarfamiljen i husets långa historia, efter familjen Hamilton och familjen Grahn!


Anekdoter och minnen

Här i Hjortkvarn finns det många som minns hur Snöbäcken var förr och hade släkt och vänner här. Vi får ständigt höra anekdoter från olika händelser runt huset och dess invånare.

På posten i Kumla såg damen i kassan vår adress när vi hämtade ut ett rekommenderat brev förra året. Vi såg att hon hajade till.

-Bor ni i Snöbäcken? I huset?

Hon hade varit på besök här ofta som liten och berättade om systrarna Granath och om hur det hade gått för dem. När huset senast var till salu (2012) hade hon varit här och tittat.

En man som var här när vi anlade trekammarbrunnen berättade att han hade kört hö här som ung (och dejtat någon i Perstorp, som dock hade gift sig med någon i Kattala).

Det ger en fin känsla att ha ett hem med en historia. Inte långt härifrån finns det många ruiner av övergivna torp och gårdar. Det är bra att Snöbäcken inte har gått till historien än, och att vi istället får bli en del av husets berättelse.

Om huset får finnas kvar in i framtiden kommer även vi höra till anekdoterna om Snöbäcken.//Sandor & Camilla  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post82

Turistmål runt Hjortkvarn: Boo, Haddebo, Gryt och Björnhammaren

Bygd och omgivningPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-28 10:34:04

Boo, Haddebo, Gryt och Björnhammaren är alla platser runt Hjortkvarn i södra Närke. Om du har vägarna förbi en ledig dag är det mödan värt att svänga av från riksväg 51 och besöka dessa oexploaterade juveler.

Boo ligger i – eller är - ett fantastiskt kulturlandskap, med många spännande, äldre byggnader. Boo slott, som är privatägt, intar en central plats. I omgivningen finns en klockstapel, en intressant karolingisk träkyrka med tillhörande kyrkogård, en fatbur, stallbyggnader och en park med diverse sevärdheter. Vid den gamla skolan, med sina pampiga pelare och sitt trevliga café, ligger det lilla hembygdsmuseet. Det är inte alltid öppet, men när det är det, är museet väl värt ett besök.


Haddebo
ligger intill Haddeboån några kilometer väster om Hjortkvarn. Här samsas den vackra naturen med fina byggnader runt herrgården. Långa stenmurar kantar vägarna och ger området en speciell karaktär. Bruket har anor från 1600-talet, men herrgården är en relativt ny byggnad som uppförts i gammal stil och i tidsenligt material. I Boken om Haddebo kan man läsa mer om hur gården byggdes. I Haddebos omgivningar händer det att kungafamiljens medlemmar jagar.

Gryt och Björnhammaren ligger båda vackert vid vattnet. I Björnhammaren, där bruket förr blomstrade, ligger i dag en spökby, med tomma hus som förfaller. Kanske lite udda, men ändå en sevärdhet som gör intryck. Här kan man verkligen se hur landsbygden har avfolkats under decennier.

Naturen runt Gryt är otroligt vacker. Det lilla samhället med sina röda trähus och vackra byggnader får oss att tänka på Bullerbyn. Gryt är en idyllisk plats med närhet till bad och natur.


Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post42

Hjortkvarn, halvvägs till det mesta

Bygd och omgivningPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-18 11:15:35

Den lilla orten Hjortkvarn ligger nära riksväg 51 och har absolut sin charm, även om det inte är något som syns från vägen om man bara är på genomresa.

Byn har växt fram runt sågverksindustrin och husen är en blandad kompott vad gäller stil och ålder. Som i så många orter på landsbygden kämpar man för att överleva den urbaniseringsvåg som pågått länge. Det finns affär, bensinmack, bibliotek, kyrka, förskola och fritids. En å rinner rakt genom samhället, förbi den gamla kvarnen och vidare österut.


Vid gamla kvarnen intill ån i Hjortkvarn är det marknad ibland, vanligen i september. Marknaden "Naturens Skafferi" är ett tillfälle för barnen att samlas. Här säljer de sylt, saft, bröd och bakverk som de har gjort tillsammans.

Sedan skolnedläggningen i Hjortkvarn går barnen antingen i friskolan i Ljusfallshammar eller i Folkasboskolan i Pålsboda (där det även finns högstadium). Det är inte riktigt samma sak som en egen skola på orten, men vi själva är ändå väldigt nöjda med alternativet Ljusfalls Friskola. Förskolan och fritidsverksamheten finns dock kvar i samma lokaler i Hjortkvarn.

Natur och kulturlandskap i Hjortkvarn

Naturen och kulturlandskapet i omgivningen är Hjortkvarns stora styrka. Här samsas stora skogar med rosa sagoslott, gamla herrgårdar och röda stugor.


Det kryllar inte av turister, det är lätt att finna ett eget litet paradis vid vattnet en solig dag. Flera bad- och fiskesjöar finns i närheten också. Inte heller där behöver man trängas.


Det finns en liten camping, vackert belägen vid sjön Avern. Här kan man även bada, fiska och grilla. Detta är ett trevligt besöksmål under alla årstider.


Jakten lockar många besökare till våra trakter. Älg, hjort, vildsvin, fågel… Det finns många olika jaktarrangemang att välja emellan.

Billigt boende i Sveriges demografiska mittpunkt

Priserna för hus och tomter är minst sagt överkomliga i Hjortkvarn med omnejd. Det beror på att det inte är riktigt nära till någonting. Å andra sidan ligger Hjortkvarn på något vis halvvägs till det mesta känns det som.

Mellan Norrköping och Örebro, mellan Hallsberg och Finspång, mellan Pålsboda och Ljusfallshammar. Vingåker, Askersund och Motala ligger inte heller långt bort. Hjortkvarn är faktiskt Sveriges demografiska mittpunkt!


Strategiskt läge ger oväntat besök

Just detta fördelaktiga geografiska och demografiska läge, har lett till att ett buddistiskt munkkloster har etablerats i Hjortkvarn. Buddister från hela Sverige samlas här för att fira högtider. Klostret heter ”Tiratana” och här bor det en eller flera munkar hela året. Ibland ser man munkarna och deras följe promenera i det typiskt svenska landskapet i Hjortkvarns omgivningar. En sällsam syn!

De buddistiska munkarna njuter av landskapet runt Hjortkvarn. Foto: Anoo Niskanen

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations om ej annat anges.


  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post34

Julmarknad i Boo

Bygd och omgivningPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-08 22:19:33

Oj, vilken helg. Vi hann knappt få klart alla etiketter till gransirapen, innan det var dags att åka ut till gamla fina skolan i Boo för att lämna produkter till försäljning. På vägen ut försökte Ella nämna himlens alla nyanser från ljusaste blå till glödande aprikosrosa – det var en fantastisk klar och kylig vintermorgon.


Hembygdsföreningens marknad var det redan mycket på gång. Hantverkare höll på att installera sina varor och det rådde en mysig, förväntansfull stämning. Detta var marknadspremiär både för gransirapen och för oss själva, men vi kände oss genast välkomna. I ett litet samhälle som Hjortkvarn lär man snabbt känna folk och när det är julmarknad är det ingen risk att man behöver känna sig ensam.

Därefter for vi vidare till Slottsbooden vid stallen intill Boo Slott. Även här var det marknad, med klappvänliga kaniner, korv med bröd och fiskdamm för de små. Det fanns också blommor och fina julgrupper till salu, liksom hemgjorda delikatesser. I Slottsbooden var det varmt och skönt, och fullt med roliga saker.


Ella försvann snart iväg med kompisar för vilda lekar i snön. Det fanns en oemotståndlig pulkabacke i närheten.

Vi vuxna blev kvar och hjälpte till med brödlotteriet, där pengarna går till bland annat surfplattor på Ellas skola. Jösses, vad med bakverk det fanns att vinna. Jag tror nästan att det fanns fler vinster än lotter! Vi vann både banankakor och fudge, mums. Några fina julklappar hittade vi också.

När mörkret började smyga sig på, åkte vi tillbaks till gamla skolan för att själva besöka julmarknaden. Där inhandlades fler julklappar och vi tog en välförtjänt fika medan vi kikade på hur försäljningen gick. En liten tur i den fina kulturmiljön hann vi också med. Sedan for vi trötta hemåt.


Idag var det fullt ös igen. In till Hallsberg för den traditionella dansshowen i Dansstudions regi. Ingen liten show – Hallsberg är känd för sin fina dansskola. När Ella hade dansat sig matt och vi hade andats lite stadsluft igen åkte vi tillbaks mot
Hjortkvarn. Snön yrde, vägen gick knappt att se.Ja, just det, vi måste ut till Boo igen för att hämta skyltningen och de sirapsburkar som var över, samt tacka Hembygdsföreningen för denna gång.Vägen var helt igensnöad, men det har sin charm att ratta runt i ett vitt landskap ändå. Väl hemma möttes vi av ett julkort, vårt eget hem i snön.


Text & foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations.  • Comments(1)//somlandetligger.vhtt.se/#post25

Välkommen till vår nya blogg!

Bygd och omgivningPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-02 09:19:25

Hallå där nya läsare!

Här är ”Som landet ligger”, en blogg om nutida lantliv, om att flytta iväg från sin trygga tillvaro i stan, bryta urbaniseringstrenden och våga pröva nya saker.

Mest handlar bloggen om våra upplevelser. Som forna stadsmänniskor i Nederländerna förundras vi över mycket av det vi upplever här på svenska landsbygden. Du får läsa om hur vi tar oss an olika projekt, tappar fotfästet ibland och samtidigt försöker hålla båda fötterna på jorden. Och om hur livet ändras när man gör ett radikalt miljöombyte.


Här kommer vi skriva om odling, trädgård och natur. Lite mat, bak och annat hemgjort blir det också. Även arbete och lokalpolitik får plats. Lantliv i ett nötskal, alltså.

Bloggen startade som en dagbok, där vi skrev om vår flytt från staden Nijmegen i Nederländerna till skogarna utanför svenska Hjortkvarn, ett litet samhälle i Närke. Efter dryga året på svenska landsbygden har vi hunnit med en hel del. Därför finns det redan mycket att läsa, trots att själva bloggen är sprillans ny! Ta gärna en ordentlig titt på de tidigare inläggen. Du som redan känner oss kanske känner igen en del bilder och berättelser.

Från och med nu kommer vi regelbundet fylla på med nya inlägg.

surfplattor och smartphones kommer mobilversionen automatiskt, med små foton. Om du vill kan du byta till desktopversionen istället.

Det finns även en holländsk version av bloggen, med lite annat perspektiv:

Naar Zweden – wonen op het Zweedse platteland  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post23

Skolstriden

Bygd och omgivningPosted by Veldman Huss 2013-11-29 20:56:21

När vi flyttade till Hjortkvarn 2012 fanns det en liten skola med 26 elever och tre lärare. I Nederländerna hade Ella redan gått i skolan i två år, för där börjar barnen i skolan redan på sin fyraårsdag. Där var det en lärare på 25 elever. Här blev det alltså förskoleklass och det kändes bra att Ella skulle kunna lära sig svenska språket ordentligt i lugn och ro. Vi tyckte genast om skolan – en rymlig byggnad men med få elever, alla barnen fick det utrymme de behövde och sågs verkligen av lärarna. Natur och miljö var viktigt på skolan, som även var en naturlig central plats i samhället. Här samlades vi runt barnens aktiviteter, här lärde vi känna många barn och föräldrar. Det var en viktig plats, särskilt för oss nykomlingar.


Nedläggningsplaner chockade Hjortkvarn

Till en dag i början av januari. Då skulle de vara ett möte med föräldrar och politiker om pedagogiken på skolan, men det blev ett helt annat slags möte. Meddelandet om skolnedläggning kom som en blixt från klar himmel. Hallsbergs kommun ville spara pengar genom att stänga Hjortkvarns skola. För de som bott här i flera generationer måste det ha känts förskräckligt. De har redan fått se så mycket tillbakagång, och nu detta. För oss innebar det att den trygghet vi lyckats bygga upp på ett halvår fick sig en rejäl stöt. Vi hade gjort allt för att Ella skulle må bra, vi hade ju slitit upp henne från en tillvaro hon trivdes med i Holland. Och nu skulle det bli stora förändringar igen, om kommunen fick bestämma. Våra skogspromenader till skolan skulle upphöra, den småskaliga idyllen var hotad.

Hjortkvarn ligger långt ifrån andra samhällen, så en stängning av skolan skulle innebära långa resor i skolbuss för barn från sex års ålder. Det är 18 kilometer till närmsta kommunala grundskola i Pålsboda, och det var där kommunen i Hallsberg ville placera alla barnen från Hjortkvarn.

Protest!

Det var alltså dags för klassisk protest! Vi föräldrar skapade i all hast en skolförening, det blev möten, samtal med tidningar, radio och TV, affischer trycktes och barnen fick protesttröjor.
Vi bearbetade kommunpolitiker bäst vi kunde, deltog i Kommunfullmäktige och till sist samlade vi ihop 1200 underskrifter till en folkomröstning på bara ett par veckor. Men alla våra alternativa sparförslag och de enorma protesterna till trots:

Socialdemokraterna och Miljöpartiet i Hallsbergs kommun valde att lägga ner skolan i Hjortkvarn.

Och fort gick det, för i juni 2013 stängdes portarna, precis sex månader efter det ödesdigra första informationsmötet. Förmodligen innehar Hallsbergs kommun nu rekordet i snabb skolnedläggning. Hej vad det går!

Föräldrarna i Hjortkvarn med omnejd måste alltså välja nya skolor åt barnen. För oss personligen var den kommunala skolan, Folkasboskolan i Pålsboda, inte något bra alternativ – vi ville gärna låta Ella gå i en liten, trygg skola. I Nederländerna gick hon i en bra, men större och trängre skola, och trots att hon trivdes där kom hon inte riktigt till sin rätt. I Hjortkvarns skola hade hon blommat upp, vågade prata med alla och visa vem hon var. Hon verkade trygg och trivdes med närheten till skog och mark.

Vi ville inte heller sätta henne i en skolbuss med ungdomar upp till 15 år under en lång resa till skolan. Lång? 18 kilometer var det väl? Jo, men för att spara pengar vill ju kommunen använda så få bussar som möjligt. Bussen slingrar sig fram över grusvägarna i upp emot en timme, enkel resa.

Ljusfalls friskola

Vi vände blickarna söderut istället. I samhället Ljusfallshammar hade den kommunala skolan också lagts ner, men redan för ett antal år sedan. Alternativet hade blivit en friskola, Ljusfalls friskola, i ett rött trähus från början av 1900-talet. Skolan hade drygt 40 elever och kunde bli ett fint alternativ till skolan i Hjortkvarn. Skolan ligger i Finspångs kommun, så Hallsbergs kommun måste betala skolpeng om barnen från Hjortkvarn börjar där. Ljusfallshammar ligger dessutom närmare Hjortkvarn än vad Pålsboda gör.


I Ljusfalls friskola blev både lärare, styrelse och elever entusiastiska när vi bad om information. Vi kände oss genast välkomna. De skulle till och med ordna skolskjuts till alla elever från Hjortkvarnstrakten, som valde att gå där. För oss blev valet av skola enkelt – det fick bli Ljusfalls Friskola för Ella.

Nu, några månader senare, ser vi tillbaks på skolstriden. Ella trivs i nya skolan och känner sig nöjd där. Barngruppen från Hjortkvarn som kom till Ljusfalls friskola är ett sammansvetsat gäng, men de har fått många nya kompisar också. Skolskjutsen är trygg och smidig. Det ger en bra känsla. Tack personal och barn i Ljusfalls Friskola för det varma välkomnandet!

Kämpar för sammanhållning

Vi som kämpade hårt för Hjortkvarns skola är besvikna på Hallsbergs kommun. De bad oss om alternativa sparplaner, men ville helst slippa dem. På fallrepet upptäcktes att det fanns en större plan för Hjortkvarn, men den ignorerades. Vi fick ihop röster till en folkomröstning, vilken sedan röstades bort av nästan alla partier, även de som hjälpt oss i kampen för att rädda skolan.

Socialdemokraterna och Miljöpartiet var stenhårda. Ingen kan säga att de inte är effektiva när de väl bestämt sig för något. Synd bara att det var ett sådant beslut. Och sedan skrev Alliansen en ”brasklapp” om Folkomröstningen för att försöka förklara varför de inte röstat för den. Ja just det, snart dags för val...

I Hjortkvarn lever vi vidare. Föräldrarna försöker hålla ihop gemenskapen genom olika aktiviteter, som marknaden Naturens Skafferi, och ungdomsgården Davidsberg, men det går inte att bortse ifrån att barnen är uppsplittrade över olika skolor.

Vi i Hjortkvarn ser fram emot evalueringsrapporten av besparingarna, så att vi ser svart på vitt att skolnedläggningen hjälpte till att rädda kommunens ekonomi. Eller har man sparat in på sådant också?

  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post14