Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Gott med ogräs - Kirskålspaj

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-05-26 20:49:27

Ni har väl också märkt att ogrästrenden verkar ha spritt sig ända in i våra kök? Nässlor, kirskål, målla? I Snöbäcken är det inte direkt ogräsfritt, så vi måste såklart ta del av trenden och ge våra minst älskade trädgårdsväxter en chans. Vi har ju redan hittat ett bra användningsområde för maskrosor, så nu tänkte vi skörda lite kirskål istället.

Trots kalla nätter och snålblåst har vi en plätt i trädgården som är evigt grön, från tidig vår till sen höst. Du förstår vart jag vill komma: Det är där kirskålen frodas. Hönsen älskar den, jag plockar mängder till dem varje dag. Men nu skulle hönsmaten bli människoföda!

Jag började med att plocka några liter kirskålsblad. Stänglarna ska inte följa med och det är bäst med unga, fräscha blad. Det gick ganska fort att plocka bladen! Sedan sköljer man dem noga och förväller dem i kokande vatten i några minuter. Sedan kan man klippa bladen lite om man vill.


Vill man göra en paj, så kan man fixa pajdegen redan tidigare eller medan vattnet kokar.

Pajskal:

Ca 3,5 dl vetemjöl

150 g kallt margarin

2 msk vatten

Kör allt i mixer eller blanda för hand. Börja med 3 dl vetemjöl och öka sedan så att degen inte blir för mjuk. Eller för hård. Ja, du fattar. Klä en rund pajform med degen och låt allt vila i kylskåp i en timme. Efter trekvart kan du sätta på ugnen, 200 grader ska det vara.

Sen kommer vi till pajens fyllning. Det vore alldeles för nyttigt att bara fylla den med kirskål! Så här kör vi:

3 dl riven ost ungefär (man tager vad man haver)

2 dl mjölk

3-4 ägg

Lite strimlad salami, kan varieras i oändlighet

Stort knippe gräslök, eller en vanlig lök

1-2 vitlöksklyftor

Salt, peppar, paprikapulver, muskot

Och varför inte färsk oregano eller andra kryddor från trädgården?



Man tager vad man haver: har man ägg, lök och kryddor så kommer man långt!

Hur gör vi nu då:

Jo, kör mjölk, ost och ägg i mixern eller vispa ihop på vanligt sätt. Bryn lök/gräslök/vitlök lätt i olivolja. Blanda ihop allt i en bunke, lägg även i kirskålen.


Tro inte att du får ösa allt i pajskalet på en gång! Nej, nej, det vore för simpelt. Du minns väl ugnen? Den är varm nu och där ska pajskalet förgräddas i högst en kvart.

Sen får man äntligen ösa i fyllningen. In i ugnen igen (jag hade pajen i mitten av ugnen) i ca 35 minuter, här får du vara med och kolla så att den ser bra ut. Ingen ugn är den andra lik.

Vår matbloggstrendiga ogräspaj blev riktigt fin. Och alldeles lagom nyttig!



  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post117

Hälsokick #1: Snöbäckens Vinbärssmoothie

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-01-06 19:43:56

Nytt år, nya mål.
Och efter all julmat och allt julgodis känner man faktiskt för att bättra sig lite. Vintern vill inte riktigt ta fart, men en liten vitaminkick sitter väl aldrig fel?


Vi har frysen full med rensade vinbär, och det är det säkert fler som har? Annars går det bra att använda andra bär.

Recept på Snöbäckens Vinbärssmoothie:

2 dl frysta, rensade röda vinbär
1 dl mjölk
1-2 dl kallt vatten
1 banan (en halv räcker, då blir det 160 kalorier för ett stort glas)

Eventuellt någon sked med müsli.

Sen är det inte så komplicerat:


Mixa alla ingredienser. Strö på müsli. Vänta lite om du inte vill ha den isande kall. Klart!

Gillar man inte kärnorna, så kan man sila bort dem. Men jag tycker att de känns extra nyttiga...



Vi önskar alla våra vänner ett sunt nytt år!

Personligt PS till D&A: Sådär ja. 1,5%. Och ett nytt blogginlägg som utlovat.

  • Comments(4)//somlandetligger.vhtt.se/#post107

Snöbäckens Varor - sirap och julmarknad

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-12-04 20:20:04
Snöbäckens Varor: nya smaker inför vintersäsongen.

För någon vecka sedan skrev vi i Sydnärkenytt om julmarknaden i Boo. Sedan började vi flitigt förbereda inför årets sirapsförsäljning. Våra söta små burkar passar perfekt som julklappar eller som det lilla extra till dina egna pannkakor, efterrätter eller - lite överraskande men mycket gott - till goda ostar. Vi har även skapat ett eget recept: Snöbäckens sirapsäpplen.


Säsongens smaker är riktigt vintergoda: gransirap med ingefära och kardemumma, och gransirap med svartvinbär.


Vi har även tillverkat rödvinbärsgelé och en slät svartvinbärssylt. På lördag och söndag 6-7 december 2014 finns alla nya produkter, samt vår klassiska maskrossirap, till salu på hembygdsföreningens julmarknad i den gamla skolbyggnaden i Boo utanför Hjortkvarn. Marknaden är öppen klockan 11-16 båda dagarna!

Läs mer om förra årets julmarknad i Boo eller om när vi började göra vår gransirap från Snöbäckens Varor.

Nu finns vi även på Facebook. Gilla oss gärna!


  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post106

Recept: Köttgryta med morotspuré

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-11-25 11:21:45

Massor av morötter i jordkällaren! Vi använder dem till mycket, bland annat i den här varma, goda köttgrytan. Den kan varieras efter smak och tillgängliga råvaror och smakar bra med ris, potatis eller pasta till. Och en god sallad såklart.

Köttgryta med fläskkött och morotspuré

Till ca 4-6 portioner:

Ca 600 gram fläskkött (fläskfilé eller dylikt)

8 rejäla morötter

2 lökar

Champinjoner

1 burk krossade eller passerade tomater (ca 500 g)

Rödvin

Matlagningsgrädde, seriös skvätt

Vitlök, basilika, timjan, lagerblad, peppar, (salt)

Olja (solros eller oliv)

Köttbuljong, en halv till en hel tärning

Lite paprika, gul eller röd, om man gillar det

Eller kanske en squash i bitar, eller både och?

Eventuellt parmesanost

Förberedelser:

Köttet: Skär köttet i mindre bitar. Marinera gärna i olja, salt, peppar, pressad vitlök, timjan.

Morötterna: Skala vid behov. Skär grövre bitar. Koka dem mjuka och kör i mixer.

Champinjonerna: Skivas eller delas.

Squash, lök och paprika: hacka i bitar. Om man vill o/e har kinkiga barn kan man koka och mixa (några av) dem också. Nämen hoppsan, det där lät ganska fel! Jag menar alltså att man ska koka och mixa grönsakerna. Hoppas att ni har lämnat barnen i fred.



Tillagning:

Bryn köttbitarna i en djup panna.

Champinjoner, squash, lök och paprika kan stekas ihop med köttet eller läggas i grytan som de är.

Häll på tomatkross och morotspuré.

Tillsätt buljongtärning, kryddor, lagerblad och vitlök.

Koka upp försiktigt. Häll på en skvätt rödvin (ett halvt glas eller så, vart andra halvan tar vägen får man själv ta ställning till).

Låt alltsamman puttra i 45 minuter eller lite längre. Testa när köttet känns bra och smaka av.

På slutet tillsätts en skvätt matlagningsgrädde.

Medan grytan puttrar kan man fixa ris eller pasta.

En god sallad med till exempel tomat, rucola och mozzarella passar fint till.

Väljer man pasta är det väldigt gott med parmesanost till köttgrytan.

Smaklig måltid!



  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post104

Baka med ägg - holländska "eierkoekjes"

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-10-12 19:58:08
Om man har fyra höns, och alla hönsen lägger ett ägg om dagen, så...blir det många ägg!


Och om dottern inte gillar ägg...så uppstår lätt ett överskott! Men vänta - det finns ju många sätt att använda äggen.

Vi prövade att göra omeletter i roliga former:

Men nej. Det hjälpte inte.

Då tog vi fram en skål och lite socker istället. Dags för holländska äggkakor, "eierkoekjes". Lite som sockerkaka, men ändå inte. Kanske lite nyttigare? Ähum. En holländsk klassiker, så vi kallar det kulturarv!

Med ett äkta holländskt recept körde vi igång en regnig dag.


Receptet nedan är till 6 kakor. Tips: gör dubbel sats, det går åt.

2 ägg
100 gram socker
100 gram mjöl
0,5 tsk bakpulver
nypa salt
rivet citronskal eller citronsaft

Först vispar man ägg och socker till en mycket luftig smet. Ella fick börja så smått. Äggulorna är avsevärt gulare i våra ägg än i de från vanliga affärer.


Sen kom jag och vrålvispade i flera minuter:


Därefter vänder man snabbt ner mjöl, bakpulver, salt och citron i smeten. Gör det försiktigt och med lätt hand, så att smeten håller sig luftig.

Att slicka skålen är alltid populärt och hör liksom till.


Med hjälp av en sked klickar man ut sex stycken kakor på en plåt med bakplåtspapper. Två skedar per kaka, ungefär.


In i ugnen i tio minuter i 180 grader. Kakorna är klara! "Hupsakee!"



Och ja, de blev jättegoda! Och bäst av allt: från tanke till kaka är det 20 minuter. När vi publicerade det här receptet på vår holländska blogg i förra veckan, var det många av våra holländska följare/läsare som blev inspirerade och bakade kakorna. Vi har fått mängder av positiva kommentarer från dem via Facebook och även på bloggen, jättekul!



  • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post102

Recept: Snöbäckens bröd med zucchini & morot

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-08-11 15:01:36
Bröd med zucchini och morot.

Zucchini och morötter kan man variera i oändlighet. Vi har prövat oss fram till ett gott, nyttigt och vackert bröd.


Omtyckt av både barn och vuxna - det blir ca 35 småbröd om man följer receptet.

Stor bunke krävs!


Detta behövs till Snöbäckens bröd med zucchini & morot:

1 stor morot eller några mindre

2 små zucchini eller en rejäl

5 msk olivolja eller annan veg. Olja

7,5 dl blandat yoghurt, mjölk och vatten (lite efter smak)

100 gram jäst

3 tsk salt

3 msk sirap (gransirap, maskrossirap eller vanlig)

1-2 ägg

1 liter vetemjöl

1 liter blandat grövre mjöl (rågsikt, grahamsmjöl eller dyl)

(man kan blanda mjölet lite som man vill)


Såhär gör du Snöbäckens bröd med zucchini & morot:

Värm vätskan - fingervarmt, ljummet.

Tillsätt salt, sirap och jäst.

Kör morot & zucchini i mixer (strimla, finhacka)

Tillsätt grönsakerna

Tillsätt ägg

Tillsätt mjöl & knåda/mixa rejält. Tillsätt inte allt på en gång - degen ska vara smidig men inte för hård.

Strö lite mjöl över. Låt jäsa i ca 30-45 minuter.

Knåda igen, tillsätt eventuellt lite mer mjöl. Gör bullar eller limpor.



Jäs igen i 30-60 minuter.

Grädda bullar i ca 13-15 minuter i mitten av ugnen i 200 grader.

Grädda limpor i 45-60 min i ugnens nedre del i 175-200 grader.


Variant: Tillsätt tomatpuré och oregano för pizzasmak i brödet. Minska vätskan något.



  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post96

Rabarber-Bonanza

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-06-13 19:03:35
Så mycket rabarber! Så lite tid!

När flädern började blomma samtidigt som rabarbern blev så stor att den skuggade potatisodlingen, då satsade jag på två nya kombiprodukter:

Rabarber-flädersaft och rabarber-flädersylt. MUMS blev båda.


Saften fick den typiska, orangeröda rabarberfärgen medan sylten blev mer gul. Sylten kryddade jag även med ingefära, kardemumma och citron. Eftersom jag inte gillar sura smaker något vidare gjorde jag söt saft och söt sylt. Sött e gött!




  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post92

Snöbäckens maskrossirap 2014 - med smak av sommar!

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-05-28 21:11:25

Den gyllengula maskrossirapen doftar lite som honung. "Som sommar", säger många. Nu har vi fyllt ett 50-tal burkar med den goda maskrossirapen från Snöbäcken!



Burkar, lock, kastruller, socker och råvaror
var framplockade innan produktionen gick av stapeln. I ett tidigare inlägg kan du läsa om hur det gick till när vi plockade maskrosor och gjorde årets avkok.



Nu var det dags att koka själva maskrossirapen. När sirapen kokar måste man ha noggrann koll på klockan och temperaturen. Minsta lilla avvikelse får följder; här påverkade visst kastrullvalet maskrossirapens färg lite. Ena hälften blev någon ljusare än den andra. Smaken blev dock densamma!



Förra året gjorde vi maskrossirap för första gången. Den här gången var det totalt sett lika arbetsintensivt, men samtidigt gick det lättare, då vi delade upp arbetet över två olika tillfällen. Det har vi lärt oss genom att göra gransirap.

Snöbäckens sirap finns till (småskalig) försäljning hos oss i Snöbäcken, i Hjortkvarns Livs och i Boo Hembygdsgård (från midsommar och framåt). Maskrossirapen brukar bli klar i slutet av maj eller i början av juni. Sirapssortimentet växlar med årstiderna och våra recept är såklart väldigt hemliga!



  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post90

Maskrossirap 2014. Starten: Plocka, rensa, koka!

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-05-18 19:28:14

Ett hav av gula blommor stod i givakt på gräsmattan på lördagsmorgonen. Tiden är kommen - det är dags att göra maskrossirap!


När alla andra i Hjortkvarn gav sig ut på mopperally, åkte till Ljusfalls lantbruksmuseum eller gick torpvandringar, ägnade jag mig åt första stegen för produktion av maskrossirap. Den jobbiga delen, alltså.

Sandor och åkgräsklipparen formade en gemensam hotbild. Jag plockade för allt vad tygen höll, men kände mig väldigt liten (och sliten) av och till.



Av någon underlig anledning slår alla maskrosor ut just på årets första lämpliga gräsklippardag.

Inte ens min bedjande blick funkade något vidare.

Jag fick slänga mig framför åkgräsklipparen för att rädda skörden! Sandor kan vara en riktig hårding ibland och veknar inte av enbart ett par gula blomster.




Jag plockade, plockade, plockade.

Ella hjälpte till. Lite. När mopparna brummade förbi på Kängstorpsvägen gick vi och kikade en liten stund - kul! Sen kämpade jag vidare med maskrosorna.



När solstinget började kännas gav jag upp. Jag började tycka att solen såg ut som en maskros!


Då hade jag samlat i hop rätt många blommor, en hel back full med hundratals maskrosor. Jag kände mig rätt nöjd, tills jag tänkte på nästa steg i produktionen.


För nu måste man genast rensa, rensa, rensa.

Det höll jag på med till klockan tio på kvällen. Med rensa menar jag alltså att de gula fransarna måste klippas av varenda maskros. Det är det gula som man vill åt, resten är beskt.



Sista delen är den lättaste:

Man kokar maskrosorna med lite citron en stund och sedan mäter man upp det silade avkoket, paketerar det och lägger det i tryggt, kallt förvar tills det är dags för själva sirapskoket. Proceduren liknar den för Snöbäckens gransirap. En heldags hårt arbete gav 2,7 liter. Det ni! Hur mycket sirap jag kan göra av det återstår att se.

Det kommer fler inlägg om Snöbäckens maskrossirap framöver. Förra årets maskrossirap var vårt första försök, i år blir det lite mer och så ska maskrossirapen förpackas snyggt och säljas, till en del i alla fall. Sedan vi började med att göra sirap av maskrosor ser vi med andra ögon på trädgårdens gula skönheter!





  • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post88

Recept: Snöbäckens Sirapsäpplen

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-04-03 13:06:09

Snöbäckens Sirapsäpplen: Vårt eget recept med gransirap




Denna enkla men delikata efterrätt kan varieras i oändlighet.


Grundrecept

Äpplen, skalade och skurna i bitar (beräkna 1 äpple/person)

1 msk smör/äpple

1 msk Snöbäckens Gransirap/äpple



Gör så här:

Smält smöret i en kastrull. Bryn äppelbitarna på låg värme.

Tillsätt Snöbäckens Gransirap efter ett par minuter.

Låt blandningen puttra i ytterligare någon minut.





Varianter:

Tillsätt något av följande i kastrullen eller vid servering:

Kokos (och några droppar lime eller citron)

Russin

Hackad (rostad) mandel

Hackade (rostade) hasselnötter

Några droppar av valfri likör




Servera med vaniljglass eller grädde eller klicka ut på pannkakor och plättar

Gransirapen kan beställas hos oss eller köpas på marknader runt Hjortkvarn.



  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post80

Snöbäckens Varor: Söta smaker

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-03-21 22:00:09

Snöbäckens Gransirap har fått sällskap av Snöbäckens Björnbärssylt på hyllorna i Hjortkvarns Livs. Under våren kommer vi att bredda vårt sortiment, det blir fler sorters sirap med spännande smaker.




Vi smaksätter med råvaror från vår egen trädgård. Det är nästan så att vi går och väntar på att maskrosorna ska komma, så att vi kan sätta igång och göra Snöbäckens Maskrossirap igen.



I lanthandeln fylls hyllorna med både lokala produkter och vanliga varor. En bra kombination!





  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post77

Syltkokardag i Snöbäcken

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-03-15 15:00:20

Rensar i frysboxen och kokar två sorters sylt idag.

Igår kikade jag ner i frysboxen och insåg att den är fortfarande full sedan förra sommaren! Jag tog fram alla påsar med björnbär och hallon och lite röda vinbär också. Vi måste skapa plats för den kommande säsongens skördar.

Idag blev det syltkok! Ute blåser det så man tror att träden ska falla omkull av förskräckelse, men här inne är det varmt och mysigt.

Jag förberedde burkar och lock. Först fick de sig en omgång i diskmaskinen, sedan fick de värma sig i ugnen en stund. Under tiden värmde jag bär och socker sakta.




Efter en stund började det puttra i pannorna, sedan var det bara att skumma ordentligt. Jag silade bort en hel del kärnor, för de var lite hårda. Sylten var rätt lös, trots att jag inte hade tillsatt något vatten alls. Därför fick jag tillsätta pektin.



Jag tyckte att jag hade kokat så mycket sylt och använt så många påsar med bär, men frysen är fortfarande ganska välfylld!


Det blir även skafferihyllan snart. Nu står burkarna ute på verandan och svalnar.



  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post73
Next »