Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Vårvibbar i skogen

I skog och markPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-05-03 21:42:35
Idag gick Ella och jag på en vårtur i skogen för att smälta årets första glassar (det är något av en utmaning att ha en riktigt Go' Glassbar som granne). Vi tog stigen till älgtornet. Det fanns fina pölar efter dagens surprise: en riktigt häftig hagelskur.


Efter regnet var skogen härligt vårfräsch. Björklöven var lite större än musöron och till och med bärfisarna var snygga.I skogen var det magiskt. Solen kikade fram efter regn och hagel. Vi tillät oss att gå vilse lite grann bland rävrumpor och vårblommor.Till sist kom vi fram till den underbara delen av skogen, där mjuka mossiga små kullar ger en trolsk känsla under träden.Nu var vi inte långt från Snöbäcken längre... det är fint att bo nära den underbara delen av skogen!  • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post115

Svampfanatiker. Punkt.

I skog och markPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-08-29 14:40:05

"Svamptider i storskogen!" I tidningarna fylls spaltmeter av berättelser om årets enorma svampskördar. Alla snackar svamp just nu.

De tidiga kantarellerna torkade bort när högsommarvärmen kom. Sedan var det heltorrt i naturen ett tag. När skolorna började kom hösten med stora, bestämda kliv. Och regn! Sedan ett par veckor har skogarna blivit värsta paradiset för oss svampfanatiker. Man kan liksom inte låta bli. De måste plockas!

Visst, kantareller och karljohansvamp är mina favoriter. De är klassiker. Men när jag var liten hade vi svampkunniga vänner, som ordnade svampplockardagar ihop med oss. Familjerna gav sig ut med korgar, svampböcker, knivar, penslar och matsäck och letade svamp en hel dag.


Vi lärde oss bland annat att provsmaka kremlornas lameller. Ja, vi prövade alltid lite äcklig pepparkremla också, bara för att känna hur det brände på tungan. Vi tuggade på råa stolt fjällskivlingsringar. Vi drog de slemmiga hinnorna av de citrongula slemskivlingarna, hoppade på röksvampar och tryckte på sopparnas rör tills de blev blåsvarta. Sedan följde middag! Och jag tror nog att vi barn smakade på det mesta som serverades, men det kan hända att jag bara vill minnas allt i ett idylliskt skimmer.

I tonåren kunde jag aldrig låta bli att ta en avstickare in i skogen på vägen hem från bussen. Jag hade mitt hemliga svampställe med svart trumpetsvamp och gick hem och rensade och stekte svamparna sen. Under båtturerna i skärgården plockade vi trattkantareller långt in på hösten, hela papperspåsar fulla. Kul att plocka, mindre kul att rensa…

Nu bor vi nära skogen. Men innan dess bodde vi mitt i en stad i Holland i en herrans massa år, inga svampturer där inte. I Holland tänker folk på helt andra grejer om man börjar prata om svamp. Här har vi hela härliga skogen runt knuten, och som det är i år, går det inte att gå ut utan att komma tillbaks med mängder av svamp. Det är ett roligt svampår, för det finns många olika sorter att plocka eller titta på.


Efter gårdagens tur ville dottern (8) hjälpa till att rensa. Vi hade plockat mest karljohan, kantarell, smörsopp och citrongul slemskivling. Det var lite pilligt. Roligast var slemmet på slemskivlingarna!


Vår enorma mängd svamp krympte till hälften efter rensning. Och sen med ytterligare 75 % vid stekning. Till sist blev det bara en liten bytta med färdigstekt skogssvamp.Men vad gör väl det? Det är jakten som räknas. Själva plockningen! Att plocka svamp är livskvalitet för mig. Det ser ut att bli en fin eftermiddag...

  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post98

Sommar & regn

I skog och markPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-06-30 21:06:25
Blä! Idag for vi till simskolan, men fick vända. Det var för kallt för dotterns smak och det kan man förstå. Regnet öste ner större delen av dagen, men framåt eftermiddagen upphörde strilandet. Vi tog en liten runda i skogen för att kolla om kantarellryktet kunde stämma. Det var genomblött och inom fem minuter var byxorna blöta upp till byxfickorna. Förstår inte hur det kommer sig att jag var mycket blötare än Ella?Våra katter följer oftast med oss ut i skogen. Pixie kommer också skuttandes i bakgrunden.


Vi hittade ett par små kantareller och väldigt många, goda, söta smultron.Kantareller fanns det alltså också, men de var ganska små. Rensade och stekte dem till middagens risotto. Efter det spelade vi spel en stund och - vips - nu är den regniga dagen nästan slut. Den gick fort! Nu hörs gitarrspel och spontantrummande från vardagsrummet och ute har det klarnat upp lite. Det finns hopp om morgondagen.


  • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post94

Skönnarboleden - Ensam i skogen

I skog och markPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-26 14:23:42

Skönnarboleden är en härlig vandringsled nära Ljusfallshammar och Tjällmo i Östergötland, inte alls långt från Hjortkvarn. Jag hade lämnat dottern på kalas i vackra Lämneå och for vidare på vinteräventyr i skogen.

Vid ledens början finns en del information. Dels om ledens olika etapper, dels om järnhanteringen som skett i området förr. Jag har varit här förut, men då var det sommar. Nu var det vitt på marken och jag var lite halvdåligt förberedd – promenaden var ett spontant infall.

Leden är markerad med blå prickar eller band och den del jag hann avlägga idag var det inga problem att följa. Mysigt att gå genom den vintriga skogen alldeles ensam.

Jag blev väldigt glad när jag stötte på ett litet hemlighus i närheten av den gamla kvarnen. Exit morgonkaffe, enter lättad känsla.Kvarnhjulet var höljt i is. Stigen är inte särskilt handikappanpassad, det är trappor, spångar och smala stigar. Om man vill kan man dock gå (eller åka) runt i området över den större grusvägen, där är det både lättgått och fint. Men jag tog skogsstigarna.
Efter kvarnen tog jag en runda, vars första hälft gick utmed vattnet. Fram till vindskyddet hade andra gått före mig. Det fanns även skidspår.
Därefter tog stigen av inåt skogen, och nu var det bara me, myself and I som hade promenerat här. Och någon enstaka hjort eller hare kanske. Den här delen kändes ganska lång. Av och till krasade isen under fötterna – snön gjorde det omöjligt att se var det fanns pölar. Jag plurrade ganska rejält, men vid det laget var jag så varm av promenaden att det knappt märktes.

På vägen tillbaks såg jag en enorm rovfågel – en örn? Inte så lätt att få med på bild, men här är den:

Tips för andra vintervandrare: Ta på dig ett par vattentäta, höga skor eller stövlar om du ska gå denna led. Det gick väldigt lätt att promenera, trots att det är ganska mycket snö i skogen just nu. Rödkindad blev man också...

Läs gärna mer om denna vandringsled.  • Comments(4)//somlandetligger.vhtt.se/#post60

Skogen - Sveriges gröna guld

I skog och markPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-22 16:36:21

Jag älskar träd, är nästan lite av en trädkramare. Fast det måste medges att de står i vägen ibland. För ett tag sedan tog vi ner den stora lönnen vid tomtgränsen – den var fortfarande vacker men till stor del rutten inuti. Det gjorde ont när den föll, och det blev tomt. Bredvid stubben planterade vi kvickt ett nytt träd, en ny lönn. Vi får väl se om den tar sig.

När man bor i ett skogrikt område som Sydnärke, och i Hjortkvarn där det dessutom ligger ett stort sågverk, vänjer man sig snart vid att höra ljudet av motorsågar. Inte sällan luktar hela bygden träslöjdssal. Virke ligger staplat utmed vägarna eller hämtas för frakt. Skogen används här.


I Holland (där vi bodde förr), och kanske i svenska städer också, tror många att skogen är evig, att den är till för oss att promenera runt i och för djuren att bo i. Men så är det ju inte, även om den ofta fungerar bra för sådant med.

I Sverige, som räknas som världsledande inom export av sågade trävaror, massa och papper, sysselsätter skogsindustrin nästan 60 000 människor, men många, många fler arbetar med skogens varor om man ser till alla de underentreprenörer som arbetar i branschen. Skogsindustrin står även för cirka 12 procent av Sveriges varuexport och har ett produktionsvärde på över 200 miljarder kronor. Dessa uppgifter och mycket mer kan man läsa om på Skogsindustriernas hemsida.


Det finns regler för hur skog och skogsbruk ska skötas. Man måste ta hänsyn till en långsiktig virkesproduktion men även till naturvårdens intressen. Här spelar även Skogsstyrelsen en viktig roll.

Men sen finns det såklart många som vill att skogen ska få utrymme att utvecklas fritt, i alla fall på några platser. Vissa köper skog och samlar in pengar för detta ändamål, som Naturarvet och Naturskyddsföreningen.


Skogen har många olika värden, beroende på hur man ser den och hur den används. Det där är dock ingenting man jämt har i bakhuvudet medan man är ute i naturen och njuter av frisk luft och vackra vyer. Men om man tänker efter ser man alltid skog i olika åldrar, ofta planterad eller planerad skog. Sveriges gröna guld.
  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post59

Skogens små under i december

I skog och markPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-21 16:52:05

Det regnar och det blev inget ordentligt dagsljus alls idag. I ett tidigare inlägg skrev jag om att se det stora i det lilla, och det är nog något man får satsa på om man vill gå ut sådana här dagar. Jag vågade mig till sist ut på en promenad.

Det blåste, så jag tog stigen upp i skogen istället för att följa grusvägen. Trots vädret blev det en fin liten tur. När jag kom upp på berget, flaxade det till framför mig. En tjäder!

I skogen här intill finns det många röda nyanser bland allt det gröna, gråa och bruna. Vackert, tycker jag.Färgerna har ändrat sig sedan i höstas, se bara på den här mossan:


Glasögonen blev immiga och kameran gav upp efter en stund. Dags att gå hem och torka till igen.  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post40

Kryp nära, titta noga

I skog och markPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-12 08:10:25

Vissa årstider är naturen mer svårflirtad än andra. Tänk bara på senhösten, eller på hela dagar av decembermörker och regniga stunder innan våren har fått fäste.


När naturens smörgåsbord är som fattigast är det lättare att se de små sakerna som inte syns när färgerna sprakar eller snön ligger gnistrande vit. Man sträcker sig liksom inte efter knäckebrödet förrän croissanterna är slut. Om man tittar noga så finns det faktiskt mycket att titta på ute. Det är bara att öppna ögonen och sinnet för det lilla här i världen!  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post28