Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

På G!

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-04-15 20:23:21

Våren är på G! Men den verkar tveka. Här i Närke har vi i alla fall inte känt av någon skön vårvärme. Fördelen är att man kan skynda långsamt - för en gångs skull har jag lyckats hålla mig i skinnet och inte börjat förodla för tidigt.

Eller… Jag började ju faktiskt den 22 februari. Då planterade jag frön från paprika, persilja, purjolök, penséer, tagetes och lök.


Ovan: små persiljeplantor. Nedan: Löksådden ser alltid klen ut först.


Sedan blev det grönkål i början av mars. Något senare följde broccoli och mer lök.

Snart blev det dags för omskolning av de första sådderna - i mitten av mars fick tagetes och paprika mer utrymme att växa i. Jag satte tidigt ut flera av de späda växterna i bodens och ladugårdens fönster, där det är svalare. Nu växte de saktare, jag vill slippa långa rangliga växter. Broccolin såddes först i slutet av mars, men sköt i höjden och fick omskolas snabbt igen. Det var kanske lite väl optimistiskt att sätta ut dem i växthuset? De ser lite tilltufsade ut sedan dess.

Växthuset, ja. Där växer redan rädisor, isbergssallad och Lollo Rosso-sallad, medan tulpankrukorna har flyttat ut i vårsolen/-blåsten. Nu står förutom de ledsna broccoliplantorna även alla löksorter, grönkål, tagetes och persilja i växthuset. Jag har haft en slags tipi av fiberduk runt dem. Penséerna står redan utomhus. Paprikorna har dock fått stanna inne boningshusets värme i ett söderfönster och det verkar de trivas med. De har fått sällskap av små tomatplantor och snabbväxande pumpor.

Ovan: Paprikan trivs i sol och värme. Nedan: Pumporna växer snabbare än tomatplantorna - mycket snabbare!

I söderfönstret vänder sig tomatplantor och basilika mot solen:Växthuset har fått ett annex: odlingslådan med odlingstunnel. Här har vi experimenterat med tidig sådd av grönkål och snart fyller vi på med fler växter, men jag skriver mer om odlingslådan en annan dag! Medan vi väntar på sommaren har vi även lagt stenplattor på gångarna i trädgårdslandet, så långt de räckte:

Och sen då?

Ja, sen blir det ju bönor, squash, gurkor, potäter, morötter, mer sallad, fler rädisor och… ogräsrensning, men… det är ju senare, tack och lov! Fram till dess försöker jag hålla ordning på mina planteringar.


Och så dagdrömmer jag lite om sommaren, det går inte att låta bli!
 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post114

Spontanbygge för sommarens odlingar

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-03-15 15:50:07

Vilken härlig vårdag i solen! Vi påbörjade ett litet spontanbygge inför odlingssäsongen. På den oregelbundna betonggrunden stod tidigare ett fallfärdigt skjul, som vi tog bort förra året. På loftet hittade jag en mängd plankor av samma slag. Perfekt för vårt bygge! Jag mätte upp dem och sedan sågade Sandor.I med skruvarna bara... Och sen var odlingslådan snart klar!
Vi ska fylla den med kompostjord och ha en odlingstunnel över lådan. Stolparna sticker upp så att vi kan fästa växtstöd och skydd mot hjortar där senare - vi har tänkt att odla grönkål här i år.

 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post112

Morot!

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-01-12 18:35:59

Ute snöar det, men här hemma planerar vi redan inför sommarens odlingar. En sak vet vi säkert: Vi ska odla morötter!


Hittills har morötterna varit otroligt lättodlade och dessutom goda, krispiga - och hållbara. Under sommaren knaprade vi i oss så många vi kunde.Vännerna från storstan gillade också morötter och deras barn hjälpte gärna till! Ändå blev det väldigt många morötter kvar att skörda framåt hösten. Våra (då nyinköpta) höns älskar dessutom blasten.I år odlade vi två sorter, en sommarsort och en vintersort. Vintermorötterna blev helt enorma! Några var nära 40 cm långa.


De fick hamna längst ner i våra lagringslådor i jordkällaren, och de mindre morötterna fick ligga överst. Nu är det januari och vi har inte nått ner till bjässarna ännu. Vi förvarar alltså morötterna i lådor med sand, och förra året höll de ända fram till sommaren. Hoppas att det går lika bra i år.Eftersom vi har så gott om morötter försöker vi använda dem mycket i matlagning och bakning. Rivna morötter gör brödet i vårt brödrecept saftigare. Kokta, mixade morötter passar bra i pastasåser och i en mustig köttgryta.

Självklart har vi fler ”måsten” i vårt trädgårdsland, som lök och grönkål, men morötterna står överst på listan! • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post108

Härproducerat - 24 juni 2014

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-06-24 22:24:17
Härodlat! Inte bara närodlat. Trots kyliga nätter och svala dagar kan vi redan skörda och äta en hel del från vår egen trädgård. Gurka och paprika växer i växthuset. Tomaterna börjar bli större. Höstens morötter har hållit ända fram till nu i sandfyllda lådor i jordkällaren.


Isbergssallaten är årets stora överraskning. Huvudena börjar sluta sig och inte en snigel i sikte ännu (de har väl frusit ihjäl?). Jag har läst att isbergssallat är god både kokt och stekt. Vi får pröva oss fram när vi tröttnar på vanliga sallader, för vi har gott om dem. Ett och annat morotsfrö har hamnat i fel odlingslåda och klämmer sig fram mellan de stora, gröna bladen.


Ute i "vildmarken" har vi blommor, buskar, örter, nässlor och ogräs. Det är en härlig plats. Jag hämtade ett fång gräslök, oregano och mynta där. Sen klippte jag av en massa basilika i växthuset. Allt det gröna klipptes i små bitar och blandades med olivolja i små burkar för sommarens grillkvällar. Också gott på nybakt bröd, som värms på lite i ugnen!
I trädgårdslandet går det framåt (fast lite trögt). Potatisen blommar och lök och grönkål växer fint. Bönplantorna är bara 15 centimeter höga än. Squashen blommar, men som vanligt är det jordärtskockorna som verkar trivas bäst.Rabatterna är fyllda med färg och dofter. Det är lummigt bland de blommande buskarna.

Älskar lavendeln och irisen! Och sommaren!

 • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post93

Färg & Form - blommor i juni

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-06-05 22:44:39
Anemoner som färgklickar!

Vi köpte bland annat anemonlökar under vår senaste resa till Nederländerna. Här är resultaten i lilarosa och knallrött:Jag förodlade dem i växthuset, men satte ut dem i krukor för en tid sedan. Det kommer nya knoppar hela tiden.


Även buskarna bjuder på tjusiga färger:Och det ser ut att bli druvor i år - de första små druvorna har kommit redan. • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post91

På gång i växthuset - maj 2014

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-05-21 14:25:05
Ledsna tomatplantor blev glada igen: Tomaterna hade växt enormt under försådden inomhus. Jag satte ut dem i växthuset i helgen. Det såg ILLA ut, hängande blad och långa, rangliga plantor. Jag stagade upp dem med trådar och blompinnar, vattnade och skickade en bön till vädergudarna.


Sedan planterade jag isbergssallaten mellan tomatplantorna. Sallaten var förodlad i växthuset, men hade blivit för stora för sina krukor.

Paprikaplantorna passade inte längre på fönsterbrädan. De sattes i rejäla krukor och fick flytta till växthuset, de med. Gurkplantorna var enorma och fick lyftas ut försiktigt. Även de bands upp med tråd.


Efter ett par dagar med bra väder, inte för kallt och inte heller alltför soligt här i Närke, verkar det mesta trivas i växthuset. Paprikorna växer och blir fler, gurkorna likaså (två sorter) och på tomatplantorna har det kommit blommor. Sallaten ser fräsch och frodig ut, hoppas att det inte är för varmt för den. • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post89

Växtfrossa i maj

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-05-16 10:07:39
Temperaturen stiger och solen kikar fram. I trädgården går det fort framåt. Här kommer lite bilder av lite av det vackra som vår trädgård har att bjuda på om våren:

Det är en härlig tid, ett härligt liv! Eller hur?


 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post87

Paprikor i sovrummet?

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-05-15 10:39:40
Oj, nu har tiden gått fort. Tack och lov tog våren en liten paus - vi har haft så mycket att göra på vhtt.se att vi varken har hunnit med bloggandet eller trädgården ordentligt på sista tiden. Nåväl, nu lovas det varmare dagar och nätter. Innedjungeln måste få flytta ut, åtminstone till växthuset.

I dagsläget har vi gurkor på 10 cm på plantorna i vardagsrum och kök, och paprikorna väger så det knakar i sovrummet. Tyvärr är det väl så att just dessa plantor måste få stanna inne i värmen lite till.Tomatplantorna... ja, tomatplantorna. Och squashen. Finns det någon som minns skräckisklassikern Triffidernas uppror (Day of the Triffids)? Ja inte Wyndhams bok, utan TV-serien från 1980-talet? Då hajar ni! Vi kan knappt se ut genom våra fönster på grund av de slingriga, mer-än-en-meter-höga tomatmonstren. Bilden nedan är från någon vecka sedan, för att inte chocka läsarna. De får flytta till växthuset på vinst och förlust snart! Squashen blommar trevligt medan den intar vårt arbetsrum...Sen har vi sådant som har växt till sig i växthuset, men som ska ut i trädgårdslandet nu. Som löken! Jag har frösått två sorters lök i år. Igår satte jag ut dem. Om allt går som det ska blir det 150 lökar eller så.
Vi hoppas på storskörd framåt hösten, såklart. Vi får se hur det går! • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post86

Trädgården i april 2014

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-04-05 19:04:35
Vi har ännu en fixarhelg i Snöbäcken. Tvättar bilar, planerar hönshus, sår gräs och håller på med trädgårdsarbete. I trädgården känns det som om vi har kommit rätt långt. I trädgårdslandet har jag fyllt på med kompostjord, placerat odlingslådorna och fyllt dem med jord och tagit ner några fönster från loftet och lagt över ett par av lådorna. I en av dem är spenatfrön och rädisfrön redan planterade.I växthuset fick jag täcka allt med dubbla fiberdukar de senaste nätterna, men nu lovar SMHI mildare nätter. Det växer bra där. Sallaten är på gång och växer snabbt.


Grönkålen växer saktare, men vi hoppas på höjdarplantor i år.


Inne i boningshuset har vi tomater, basilika, squash, gurka och paprika.
 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post81

Kalla nätter, fina dagar

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-03-25 09:43:51

Soliga dagar med vår i luften, kyliga nätter med minusgrader. Jag tar en morgontur genom trädgården, solen har gjort gräset grönt igen men i skuggorna är det ännu frost.Kikar in i växthuset för att se om de små försådderna har klarat natten. Solen har smält frosten även här, det riktigt dryper om glaset.


Jodå, grönkål, lök och sallad står ut med en del minusgrader i sina små odlingslådor. Det dryper även om dem, så de får luftas en stund.Det droppar från taken och en av katterna dricker ur stuprännan. Sedan sätter hon sig i solens varma strålar och värmer upp sin lurviga, svarta päls. Vilken morgon!


 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post78

To the rescue

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-03-19 19:15:28

I Snöbäcken väljer vi det säkra före det osäkra. I alla fall när det gäller våra försådder.

Tidigare i veckan varnades det för kalla nätter. Idag står det -4 för den kommande natten på SMHI:s hemsida. Då blir det garanterat -6 här i Snöbäcken. Ojoj. Jag hade redan rätt mycket krukor med försådder och lökar ståendes i växthuset pga de milda veckorna som vi har bakom oss.


Okej då. In med alla krukor i ladugården, som håller en temperatur på 10 plus.
Och sen ut med lite fiberväv i rabatterna. På sina ställen har det kommit upp en del (känsliga?) plantor. Och de nyplanterade små buskarna såg så små, frusna och ynkliga ut i snön också!

Men allra mest vill jag slippa få känslan av att allt var mitt fel om växterna fryser ihjäl. Dessutom var det ett bra tillfälle att showa min klassiska sydväst, inköpt i Stockholm 1997 och flitigt använd sedan dess. Oj, vad imponerade alla talgoxar var...


Anemoner, iris, tulpaner, potäter och diverse försådda grödor får bo i ladugården i natt! När fönsterbrädorna var proppfulla återstod golvet.


I morgon eftermiddag ska det vara plus 10 igen. Då kör vi allt åt andra hållet igen. Ja, vad gör man inte för att skynda på sommaren lite grann? Kan inte låta bli att drömma mig tillbaks till förra sommarens soliga dagar och härliga odling i Snöbäcken (2013) • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post76

Lökar och fröer

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-03-16 13:09:36

Försådd och förberedelser i växthuset

De senaste veckorna går i försåddernas tecken. Jag har blommor och grönsaker av olika slag på gång. Nu har jag även pillat ner blomsterlökar i krukor. Köpte en hel säck när vi var i Holland och nu i mars kan ett antal planteras. Oxalis-, Iris- och Anemonlökar ligger nu under jord.


Solen värmer upp växthuset och det blir riktigt behagligt där inne, även om vinden viner runt knutarna. Jag njuter av att hålla på med krukor, jord, frön och lökar.Tulpanerna från Haddebo Gärdesgårdar och Blommor är på väg upp!Visst är det kul att plantera och planera. Men min senaste trädgårdsdröm handlar om en kompostkvarn! • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post74
Next »