Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Uppåt för vhtt.se

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-11-11 19:59:20

Dubbla jobb - och uppåt för vhtt.se

När sommarlovet tog slut sjönk vi ner i våra kontorsstolar. Under sommarens varma veckor hade vi jobbat lite halvt på vårt eget företag vhtt.se med översättning och undertexter för TV, men desto mer runt huset och i trädgårdslandet. Nu var det dags för rutiner igen, tyckte vi.

Vi hann knappt hälla upp kaffet och ta bort vår semesteranmälan på företagets webbmejl förrän ett oväntat erbjudande dök upp: jag blev erbjuden en projektanställning på Riksantikvariet i Linköping, UV Öst. Jag sa ja direkt. Hoppla, ut i fält igen. Eller fält? Det var mitt i Linköping City! Är man en gång arkeolog har man helt enkelt ett grävbehov som måste stillas ibland. Jag hann med att blogga lite där också.

Mäter in stenar i Linköping. Tänk vad man kan. Foto Karin Lindeblad RAÄ UV Öst.

Men när hösten kommer, brukar även företagandet ta fart igen. Det verkar som om enorma mängder text har legat till sig över sommaren och plötsligt är mogna för översättning. Det blev alltså dubbeljobb under en period. För man säger inte nej till kunder om man inte - och då menar jag verkligen inte - kan göra jobbet inom deadline. Inte om man har ett relativt nystartat företag och håller på att bygga upp sina kundrelationer i alla fall.

Här på vhtt.se jobbar vi med översättning inom språken engelska, svenska och nederländska och vårt motto är att vi levererar kvalitet och att vi gör det i tid. Ännu har vi aldrig missat en deadline och vi hoppas att det förblir så. När arbetsmängden växlar går det inte alltid att ha lång framförhållning. Som tur är har vi vana av personalplanering och projekthantering sedan tidigare, så vi vet hur mycket tid vi behöver för olika arbetsuppgifter. Som att dricka kaffe till exempel...

Multitasking: dricker kaffe och jobbar samtidigt. Tänk vad man kan.

Nya kunder och mer jobb för vhtt.se

Under oktober etablerade vi flera nya kundkontakter, som har lett till spännande samarbeten inom flera olika branscher. Det roligaste är att vi har många nöjda kunder och att nu flera företag valde att kontakta oss. Tack vare lyckade provöversättningar har vi ett antal löpande projekt samtidigt. Inom kort ska vi på utbildning i södra Sverige för att lära oss att arbeta med ett nätbaserat system som kunden tillhandahåller.

Det är mycket att göra och det känns bra, eftersom vi har satsat mycket på vårt förtagande i en relativt tuff bransch där det finns så många som är duktiga.

Från mode till marknadsföring - mångsidigt jobb

Just nu jobbar vi mycket med mode, klädsel, skyddsutrustning, säkerhet och marknadsföring. Inte bara marknadsföring i form av säljande texter i det här fallet, utan själva vetenskapen bakom olika sorters marknadsföring. Det känns som om vi kan lära oss en del av samtliga våra olika översättningsteman. Visste ni till exempel att nederländskan har två ord för strumpeband, medan vi på svenska bara har ett? Eller hur man gör säkra maskinstopp inom industrin? Eller hur man genom segmenterad, välriktad kommunikation kan föra fram sitt budskap till rätt människor och skaffa fler kunder?

Det är sådant vi lär oss på vägen och som - utöver själva språkarbetet - gör översättningsjobbet så givande. Här på vhtt.se gillar vi att lära oss nytt, samtidigt som vi gör det vi ska.

  • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post103

Påskliljor och Sydnärkenytt

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-04-22 22:19:34
Jag har skrivit en artikel, som publicerades i Sydnärkenytt för ett par dagar sedan. Det handlar om Boo Hembygdsförenings vår- och sommaraktiviteter och lite annat.

Följ den här länken så kan ni läsa den!

Om släkten läser: I artikeln finns en bild med texten "C.O. Jansson & Co" på en låda. Det var en avlägsen släkting till mig, nämligen morfar Karl-Eriks kusin, som hade en lanthandel här förr.
  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post84

Ny företagarförening i Hjortkvarn!

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-03-17 20:56:55

Vår lilla ort Hjortkvarn har nu berikats med en sprillans ny företagarförening. Här är alla traktens företagare välkomna, stora som små, heltidare och deltidare. Föreningen heter Hjortkvarns Företagare.

Vi har haft vår första sammankomst, en Företagarfrukost, i samlingslokalen Forum. Ett tiotal företagare var på plats för att diskutera företagarnas roll i samhället, utmaningar och möjliga lösningar, och vad vi kan göra för att stimulera företagsklimatet och till exempel ökad turism. Några första konkreta mål sattes och en handlingsplan utformades för att nå dessa mål.

Företagarfrukosten blir ett återkommande forum för Hjortkvarns företagarförening. Här kan vi samarbeta, ventilera våra funderingar och stimulera varandra.

Läs gärna mer om ortens Hjortkvarns olika företag i bloggens tidigare artiklar. Del 1: Företag i Hjortkvarn med omnejd, Närke eller i del 2: Företagande runt Hjortkvarn.  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post75

Och tillbaks till storstan!

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-02-20 21:47:35

Jo. Ibland lämnar jag lantlivet och ger mig ut på galej i vår brusande storstad. Ellas sportlov kunde kombineras med en utbildningsdag för mig samt släktstök, biobesök, shoppingförsök, simhallsplask och restaurang-smask. Bör ej förväxlas med restaurangs-mask.


Ella fick gå och jobba med sin mormor. De gjorde sig i ordning och försvann ner i tunnelbanans gångar innan det var dags för mig att gå. Senare på dagen for Ella till sin andra mormor, för ja, vi har flera.

(Mamma, läser du bloggen? Du är med på bild!)


Utbildningen förde mig till anrika Gamla Filmstaden och Greta Garbos väg. Men varför då? Läs mer i Ordboden.Solen kom fram, så jag såg ljuset ihop med Astrid Lindgren. Jag har ätit soppa med henne hemma hos oss en gång i tonåren - min bästa och mest minnesvärda kändisträff någonsin.

Texten i boken lyder:

Å

Nan-

gilima

Ja

Jonatan

Ja

Jag ser

Ljuset  • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post69

Delad uppmärksamhet är dubbel… Eller?

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-08 19:34:24

Livet delas upp i dualismer, motsatser, kategorier. Delas upp, eller delas in. Två bildskärmar, två katter, två familjemedlemmar, två länder… och en himla massa annat. Jag behöver nog se dubbelt – eller skaffa ett par rejäla facettögon, som på en fluga - för att överskåda situationen i sin helhet.

Jag har ett behov av att veta var saker och ting hör hemma. Är det jobb eller fritid (får jag lata mig nu)? Är det åsikt eller fakta? Måste jag eller vill jag? Yin eller yang?

Ibland är mitt liv som en enda stor salig …. split screen. Jag översätter ett dataspel medan brödet jäser. Korrekturläser när det står i ugnen.


Planerar trädgårdslandet under tiden jag borstar tovorna ur kattens päls. Kan inte låta bli att tjuvstarta med det roliga samtidigt som jag undviker att snegla mot det jag borde göra (bokföra!).


Det sägs att vi kvinnor är bra på det där med multitasking. Vem vet, kanske övning ger färdighet. Det är väl som med yin och yang – delarna fungerar inte utan varandra. Och det är gott med nybakat bröd framför datorn, mitt i alltihop.
  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post51

Företagande runt Hjortkvarn, del 2

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-30 11:31:17

Vi fortsätter vår smygreklam för vår härliga bygd runt Hjortkvarn i södra Närke genom att belysa företagandet lite mer.

I första inlägget om företagen i Hjortkvarn nämnde vi ett antal olika företag. Men företagsamheten i vår del av Sydnärke är ganska utbredd, det finns både lantbruk och chic design runt Hjortkvarn. Tack för alla tips och idéer!

Service och bostäder i Hjortkvarn

Inne i samhället Hjortkvarn finns Hillers Skogs & Allservice AB, ett företag som utför olika projekt, från trädfällning till grävjobb. Hjortkvarns Hyresbostäder AB har också sitt säte inne i Hjortkvarn. Kanske intressant för dig som vill flytta hit utan att köpa ett eget boende direkt?

Design och presenter i Boo

I Boo, öster om Hjortkvarn, finns Slottsbooden, en liten men välfylld butik med inredning och presentartiklar i romantisk slottsmiljö. Butiken är inte öppen dagligen, men man kan enkelt boka en tid för besök. Här finns även Pink Castle Interior, en firma för styling och inredning.


Personlig utveckling på landet och i stan

Söder om Hjortkvarn, utmed riksväg 51, ligger gården Stora Emma. Inom kort kommer Hjortkvarns Friskvård att dra igång där, det finns både sjukgymnast, massör och livsstilscoach. Här kommer även ”Kom Igen Människa!” bedriva verksamhet i form av grön rehab och lärlingsplatser.

Nära Boo har även företaget Duberg och Sandström AB sitt fäste. Här arbetar man med personlig utveckling och träning, även på distans.

Loppis i Kattala

Den som vill fynda åker lite längre österut mot Kattala och besöker den stora loppmarknaden. Öppettiderna växlar med årstiderna. Loppmarknaden i Kattala är ett roligt besöksmål för hela familjen - härifrån kommer man inte tomhänt.

Industri och trädgård runt Hjortkvarn

I Björnhammaren, väster om Hjortkvarn, ligger Gryts Bruk med spikfabriken. I Stora Herrfallet finns också Hjortkvarns trädgårdstjänst.

Djuruppfödning och lantbruk: Närkesberg, Kängstorp och Glottra nära Hjortkvarn

Längre västerut, mot Närkesberg till, hittar vi Heartfall Arabians, hästuppfödning.

Söder om samhället, i Kängstorp, finns Per och Filip Sundevalls lantbruk. Våra egna grannar, minsann!

Norr om Hjortkvarn, mot Pålsboda, finns Glottra Gård och Glottra Skog. På Glottra Gård drivs dessutom Bed & Breakfast.

Veta mer om Hjortkvarn? Företagsinformation?

Om du vill veta mer om samhället Hjortkvarn, finns det mer att läsa här på bloggen. I ett tidigare inlägg har vi också skrivit om ett flertal av företagen i Hjortkvarn, inklusive vårt eget företag. Om du som är företagare i Hjortkvarn vill att vi ändrar något eller bifogar en bild, hör av dig till oss via en kommentar här på bloggen eller via e-post på info@vhtt.se


Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations.


  • Comments(4)//somlandetligger.vhtt.se/#post44

Nu bloggar vi även på Scandinaviëblog

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-21 13:10:45
Nu bloggar vi på fler ställen!

Hans Hegeman, som driver den populära bloggen Zwedenblog, en blogg om Sverige och som läses främst av intresserade holländare, har startat ett nytt projekt: Scandinaviëblog. Ett bredare bloggforum, där flera bloggare skriver. Så även vi!Här skriver både Sandor och jag på holländska, för holländare och belgare som är intresserade av Skandinavien. Jättekul projekt! Vissa inlägg är helt nya och några är baserade på våra egna inlägg.

Än så länge har vi skrivit om identitet i olika länder och om julfirandet i Sverige.  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post39

Företag i Hjortkvarn med omnejd, Närke

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-17 09:36:32

I och runt Hjortkvarn finns det en hel del spännande företag. Förutom vårt eget språkföretag Veldman Huss Texts & Translations, som bland annat sysslar med översättning till nederländska och svenska, finns det några till som man bara måste nämna! Hjortkvarn må vara en liten ort, men det finns flera större och mindre företag här i vår del av södra Närke.

Skog, jakt, lantbruk, delikatesser & turism - Boo egendom

Till att börja med har vi Boo Egendom, som har varit knutet till traktens sågverks- och skogsindustrier sedan mannaminne. Företaget drivs av familjen Hamilton och är vida känt. Skog, jakt, jordbruk och turism är deras huvudnäringar idag. Man har även viss livsmedelsförsäljning under namnet Boo Vilt.

foto Boo Vilt/Boo Egendom AB

Skogsåkeri, verkstad och timmerhantering

Precis utanför samhället Hjortkvarn finns även Hjortkvarns Energi- och Skogstransporter, HESAB, en transportfirma i ordets bredaste mening, med ca 20 anställda. Här utförs bland annat reparationer av tyngre fordon och det finns en däckverkstad. Företaget använder sig av både flertalet egna skogsbilar och inlejda åkerier. HESAB samarbetar även med sågverket på orten, Hjortkvarn Timber AB.

Sågverket

Sågen
drivs sedan hösten 2013 av Hjortkvarn Timber AB. Sågverket är en viktig arbetsgivare i Hjortkvarn och upptar en stor areal på västra sidan av samhället.

Lanthandel i levande bygd

Lanthandeln Hjortkvarns Livs öppnade igen under våren 2013 och hela Hjortkvarn med omnejd tog ett gemensamt glädjeskutt! Äntligen fanns det matvaror på hemmaplan igen. Lanthandeln drivs av Carina Andreasson med familj. Här finns nu även vår egen gransirap till försäljning.


Vandrarhem & restaurant i Haddebo

Lite utanför samhället ligger Vita Krala, ett trevligt hotell/vandrarhem med restaurant. Här ordnas årligen en trevlig marknad. Det finns även en liten butik kopplad till verksamheten.

Blommor & gärdesgårdar

Haddebo gärdesgård och blommor AB bygger gärdesgårdar och säljer blommor med mera på marknader och i lanthandeln. Haddebo Gärdesgård och blommor har även en trevlig webshop. Här kan man köpa plantor, lökar, knölar och en del redskap.

foto: Haddebo Gärdesgård och blommor AB


Goda glassar utmed riksväg 51

Sedan har vi Onyx Trading, mer känt som Gó Glass. En succé intill riksväg 51 och med nya utbyggnaden finns det mer utrymme för olika sorters glass och även inomhusservering. Här kan man också köpa en del lokala delikatesser av annat slag. Glassbaren är öppen under sommarhalvåret.


Macken


Bensinmacken är en obemannad Q-star, med relativt låga priser. Här finns en rejäl parkering där det brukar stå lastbilar och en och annan husbil parkerad för natten. Det finns toaletter och fikaplatser i anslutning till macken. På mackplan finns även busshållplats.


Åfallets naturby
(ekoturism) och Haddebo byggtjänst är andra företag i Hjortkvarns närhet.

Läs gärna del 2 i vår serie om företagandet i Hjortkvarn. Här beskrivs många fler företag i trakten runt Hjortkvarn i Hallsbergs kommun i södra Närke. Du som är företagare, tveka inte att höra av dig här på bloggen eller via e-post på info@vhtt.se

Texten tillhör Veldman Huss Texts & Translations om ej annat uppges.


  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post33

Översättning och språktjänster: vhtt.se

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-16 21:13:54

Veldman Huss Texts & Translations: Vi bor i naturen, men arbetar i världen

Vi startade vårt språkföretag 2012 när hösten kom vårt första år i Snöbäcken. Efter en hel del funderande bestämde vi oss för att starta eget företag. Precis som runt flytten från Nederländerna var det lite ”nu eller aldrig” över detta beslut. Så vi satsade! Nu arbetar vi som frilansande översättare och korrekturläsare en stor del av tiden. Vi översätter till svenska och nederländska från engelska, svenska och nederländska.


Att ha ett språkföretag är en ojämn balansgång. Ena dagen har man för mycket att göra, men nästa dag sitter man utan uppdrag. Översättningsuppdrag är ofta av karaktären ”mycket brådskande” och kan innebära stressiga situationer. Vi har en flexibel arbetsdag och kan styra själva när arbetet utförs och i vilken utsträckning. Eftersom vi vill sträva efter perfektionism i alla lägen måste vi ibland att tacka nej till hastuppdrag. Vi vill inte lämna ifrån oss en produkt, som vi inte känner oss nöjda med. Tack vare samarbete med andra översättare har vi ett lagom stort nätverk.


En trevlig syssla som kompletterar de vanligare språktjänsterna är skrivverksamheten, som uppstod mer eller mindre av en slump. Vi skriver både kommersiella SEO-texter och mer komplicerade stycken. I dagsläget har Veldman Huss Texts & Translations publicerat ett antal artiklar, framför allt i lokala media.

En rolig sak med översättning och språktjänster är att vi ofta har kontakt med människor i andra länder. Trots att vi jobbar hemifrån och tittar ut på vår vanliga utsikt med träd och hjortar, är det ett internationellt arbete på många sätt. Det är lärorikt också – vi översätter och korrigerar allt möjligt, från Monster High-dataspel för barn till komplicerad korrespondens om tulpanodlingsknep.
  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post32

Arkeolog i Motala

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss 2013-11-30 11:35:44

Rätt som det var blev en av oss arkeolog igen! Jag fick ett jobb på en spännande utgrävning i Motala och arbetade där under tio roliga och lärorika veckor under sensommaren och hösten 2013.


Med en knapp timmes resväg och långa arbetsdagar var det en trött arkeolog som kom hem till Snöbäcken på kvällarna med berättelser om mesolitiska fynd, roliga kollegor och olika bakverk varje dag. Via nya arbetsgivaren Stiftelsen Kulturmiljövård fick jag tillfälle att lära känna den svenska uppdragsarkeologin.

Eftersom arbetsmarknaden är växlande för arkeologer, särskilt i Sverige, breddar vi kanske vårt utbud av tjänster till att erbjuda även arkeologiska tjänster på vhtt.se.

… och språkservice i Snöbäcken!

Samtidigt fortsatte jobbet för vårt eget företag, Vhtt.se. Det trillade in det ena uppdraget efter det andra under en intensiv period. Det var bara att ta en snabbdusch efter en lång dag i fält, klä om och fortsätta jobba.


Det var roliga, växlande uppdrag, som korrekturläsning av olika dataspel, textproduktion för en känd webshop inom mode och översättning av diverse dokument. En sak är säker: Man lär sig mycket om tulpaner om man översätter från nederländska!  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post18