Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Vit vecka med Kung Bore

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-02-03 14:17:43

”Det blir inget med den här vintern, ska du se!”

”Ganska skönt ändå, att slippa skottningen.”

Så lät det i början av året. Visst var det halt, visst var det svalt, men den äkta vintern var inte kommen. Var ute och promenerade med rejäla sockor i skorna, men annars utan problem.


Och halvvägs in i januari började man få lite vårfeelings, så där i smyg. Började planera inför odlingssäsongen. Men då, då jäklars! Fast när snön kom, var vi ändå glada.

”Åh, så fint och ljust!”
"Kom, så bygger vi en snögubbe!"


Ja, ni ser va? Glada miner...

Det var dag ett. Och dag två, när jag tog ännu en vacker vinterpromenad.


Kanske halvvägs in i tredje dagen också, när vi gav oss upp på garagetaket och skottade. På kvällen byggde Ella en snögrotta och körde pulka från jordkällaren.
Sen vaknade vi en morgon, det var i söndags, och tittade ut på allt det vita med trötta blickar. Jag satte på kaffet, kikade ut och huttrade lite inombords.


Vi kom överens om att det var bäst att äta frukost innan vi gick ut och skakade träd och buskar och körde dagens första omfattande skottning. Hmmm… Vi borde kanske ha struntat i frukosten, för under den stunden hann två träd i trädgården knäckas under tyngden av snö och is.


”Jäkla skitvinter!”

Så under söndagen blev det snudd på en heldag ute i snön. Såga i träd, släpa med grenar, skotta… Skaka grenar, ruska på buskar, skrika ”Iiiiiii!” när snön hamnade innanför kragen. In och byta kläder av och till.


Pulsa runt med snö till låren, med imma på brillorna och kinder lika röda som domherrars bröst. För att uttrycka det poetiskt.


Och lite fikapaus med Lennart, som hjälper oss att ploga. Korpar som kraxade förbi. Och en snöig biltur till Lämneå.

Sedan har det fortsatt - ömsom lätt snöfall, ömsom kraftigt. Vi kämpar vidare. Lite ont i armar och nackar, lite underligt fixerade vid SMHI:s väderrapporter. Kvällströtta.

”Tur att vi inte flyttade till Norrland, va, Sandor?”

”Gadver! Nu får det vara nog!”

Men sen är det kväll. Ja, vi kör såklart lite kvällsskottning också. Tänder lamporna ute… Och då blir det sådär magiskt, som bara vintern kan bli. Snön glittrar, träden står böjda under snön och ser nästan fundersamma ut, kattspår i vår nyskottade gång till kattluckan. Istapparna slås av när vi öppnar bakdörren.Ljuden dämpas av snön och tiden, världen, allt tycks stå stilla. Tills det börjar knaka i nästa träd… • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post110

Redo.

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-12-01 08:55:48
En blöt höst var det. Grå och seg, med milt väder. Mörk, mörkare, mörkast.


En stämningsbild från trädgården i november.

Men nu...

Nu känner vi oss redo för vintern och idag, den första december, är gräset vitt och ute är det minus fyra. Vackert!


Hjortarna är mycket i och runt trädgården nu. Pluttar överallt, och de små hjortarna liksom lägger sig på staketet och låter sig tippa över för att ta sig in och ut. Igår sprang en liten hjort runt helt hysteriskt i en timme innan den vågade sig på ett tvekande hopp. Resten av flocken stod i skogsbrynet och väntade. Den riktigt lade sig på stängslet för att komma över. Men vi är redo för dem också, nåja, ganska i alla fall. I helgen kollade Sandor alla staketstolpar och fäste fårstängslet där det hade lossnat.


De små fruktträden är inkapslade. Annars lär de bli ännu mindre!


Och stammarna är skyddade mot gnagande. Det brukar behövas.

I trädgårdslandet står bara resterna av grönkålen kvar. Det blev rätt mycket över efter skörden, när vi plockade, rensade, hackade, snabbkokade och frös in grönkål för hela vintern. Läs mer om att odla och äta grönkål här eller kolla in vårt goda recept med grönkål här.

I jordkällaren förvarar vi alla morötterna i sandfyllda lådor. Vi använder morötter till mycket, till exempel i det här brödet med morot och i köttgrytan med morotspuré. När hösten blir till vinter är det härligt med rejäl, god och värmande mat. Med självodlade ingredienser smakar det dessutom alltid lite bättre!

 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post105

Färgklickar i det vita

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-18 11:08:28

Det har blåst upp snö mot den gamla björkstammen nere i svängen. Björken är nästan mer svart-vit än vanligt.

Nyponen från i somras lyser däremot upp med sin knallröda färg. En knopp på busken lovar att våren ska komma även i år.Några skrumpnade kvarlevor i trädgården har ännu lite av sin färg. Men man får leta noga...En droppe har frusit till is längst ut på en grankvist. När ska den tina, månne?

Det känns som om det är ett tag kvar till våren. Men visst är det fint?
 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post57

Hattar och mössor

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-16 16:49:01

Trädgården och skogen är inbäddade i vitt och allting ändrar form. Växterna som sticker upp är försedda med rejäla hattar av snö.


Lamporna vid grinden har ännu större hattar. Det ser rätt roligt ut! De växer på höjden varje dag och påminner lite om Marge, mamman i The Simpsons...


Stubben har också fått sig en rejäl smula. Lite Bob Marley över den!


Granarna däremot ser ut som flaxiga gamla tanter, insvepta i stora vita sjalar.


Vissa växter hukar under tyngden av snön och ser ut som om de skulle vilja stappla in och sätta sig vid brasan.


Fågelholkarna klänger sig fast i björkdungen i väntan på varmare väder och varför inte lite fågelsång?


Våra trädgårdsgubbar har också fått huvudbonader av olika skepnad! Och även vi själva är mössprydda mest hela dagarna....
 • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post56

Leka ute!

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-15 20:20:20

Hurra för vintriga utelekar! Snögubbar, snölyktor, snö i skorna…

Tyvärr har vi ingen kramsnö här just nu, men det går ju att slänga snö med hjälp av en snöskyffel också. Och man kan gräva ner sig….Ibland kommer det fler tassandes och vill vara med. Eller - vill?Andra springer snabbt iväg när de hör oss stoja. Bara spåren kvar…


Skogen är rolig på vintern.
Man törs hoppa från stenar och balansera på gamla trädstammar. Fantasin bygger hus under granar och samlar mat under snön.
Man kan få åka släde (om någon ställer upp och drar, och det gör alltid någon...).Och så kan man skaka snö på korkade föräldrar som går under snöiga träd!


På kvällen är det extra kul ute. Särskilt snögubbarna är snyggare då!


Även Sandor prövade pulkabacken (jordkällaren är multifunktionell). Han trodde att han kunde smygleka i skydd av mörkret....Vi får hoppas att det blir lite fint skridskoväder framöver också.


Livet känns lite upp och ner på vintern helt enkelt. Men kul är det!Har man inget annat att göra kan man ägna sig åt vinterdagdriveri... • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post55

På tur i tallskog och trädgård

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-11 13:59:24
Snön var oemotståndlig. Den lockade ut oss på en promenad genom tallskogen. Jag fick vara ponnyn medan Ella satt på kälken bakom. Hoppla! Jag gjorde ett tappert försök till trav bland tuvorna.Det var fint i skogen, tyst och stilla förutom vårt eget prat om ditt och datt (mest instruktioner från Ella om hur ponnyn - jag alltså - borde dra ekipaget). Tallarna är fina och blåbärsriset stack upp genom ett litet snötäcke.
Vi fick syn på en fin ticka på ett träd. Någon hade hackat ett hål i trädet precis under tickan. Kanske fungerade tickan som ett paraply för någon liten vassnäbbad fågel?Här hemikring har trädgården äntligen fått lite välförtjänt vila. Den latar sig under snötäcket och ser inte ut att vilja komma fram inom en snar framtid.Trädgårdslandet har försvunnit under snön. Endast pallkragarna sticker upp. • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post53

Snö, snö, äntligen snö!

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-10 14:26:04

Tjoho! Igår kväll började snöflingorna falla och nu är det vitt ute. Äntligen!

Ja, jag säger alltså "Äntligen" och "Tjoho"! Eller är jag den enda här i Hjortkvarnstrakten som är glad över detta med snön? Snöbäcken ska vara snötäckt på vintern, tycker jag. Resten av Sverige får också gärna ligga under snön och vänta på våren.


Det blir ljust och trevligt igen. Jag hade nästan fått våryra i huvudet och börjat planera odlingarna med allt det där gröna runt om mig. Nu kan jag fundera ett tag till utan någon brådska. Och pulkan kanske kommer till användning igen inom kort! • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post52

Bastu - svensk vardagslyx

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-06 16:51:59

Brrrr. Kyligt ute, eller snarare ruggigt. Kvällen kommer tidigt, det är disigt och stilla. Vi värmer bastun och klunkar på en klassisk folköl under tiden.Ella leker med katterna, som kikar på oss och verkar tillfreds.


På med musiken och in i bastun! Medan vi vuxna blir varmare och varmare leker Ella vidare med katterna och ger en play-back-konsert som skulle få både Axl Rose och Steven Tyler att blekna. Fast till Boppersmusik istället då. Ja, hon använder golvmoppen som mick, då svänger det rejält!

Puh, sedan störtar vi oss ut i kylan en stund. Vi ångar, det blir fina små moln i kvällen. En vit rumpa hoppar iväg i skogen – nu vaknade ni till va? Men NEJ, inte någon mänsklig bakdel, bara en hjort. Sorry, inga roligare bilder av detta.

Bastun är härlig, den ger en känsla av vardagslyx. En hel korg full med tofflor, mjuka handdukar, olika bastudofter, en härlig ryggborste...


Och snygga detaljer på hyllan utanför...


Av värmen blir man sådär skönt avslappnad, nästan lite slö. Varm och god ända in i själen. Mmmm! Efter bastun känner jag mig såhär (fast bara temporärt):

Och Sandor tänker mest på (kanske ett mer permanent tillstånd?): • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post50

Vårtecken i Snöbäcken, Hjortkvarn, januari 2014

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-04 17:03:47

Vad är detta för konstig vinter? En bekant bloggare, Jenny, har varit och badat idag. Vi själva har hållit på i trädgården. Knopparna knoppas, blommorna blommar. Inte i stor skala, men ändå.Vi jämför med förra vintern. Det var grejer det – Sandor blev helt matt vid åsynen av all snö (tror han tänkte på snöskottning så fort det började singla vitt från himlen). Ella åkte skridskor och vi kastade snöbollar tills vi tröttnade.


I år känns det (ja, hittills alltså) helt enkelt som holländsk vinter. Grönt, några plusgrader… lite grått och trist men inget särskilt att klaga över.

Jag hoppas ändå på lite riktig vinter. Men inte på en sen vår, så om vintern inte kommer snart så kan det lika gärna vara för min del! Växthuset tycks stå och vänta på vårsolen. Jag med. Tulpanerna bidar sin tid i sin kruka.
 • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post49

God jul från oss i Hjortkvarn

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-22 18:37:26

Nu är det jul igen i Snöbäcken! Ingen vit jul, men en grön jul här i Närke.

Grön och skön. Lite synd att den snö som kom försvann så fort igen, men det milda mörkret gör att alla juleljusen tindrar desto vackrare. Om man nu försöker se det från den positiva sidan.

Här i Snöbäcken har vi laddat upp inför julen, och julkänslan har definitivt infunnit sig. Det har varit julbak i flera omgångar, julmarknad, stämningsfullt Luciatåg och trevlig julfest med Ljusfalls Friskola, adventsljus, Sandors älskade julbelysning, julpyssel, glöggpartaj och brasan tänd. Julgranen är klädd, klapparna är inslagna och ute blir det knappt ljust ute under dagtid.


Nu ska vi snart fira julen på riktigt: Kalle Anka såklart, julbord och julklappsutdelning. Glögg och gröt och godsaker. Familj, mer familj och vänner! Kanske blir det dans runt granen också för den äkta helyllekänslan?

God jul allesamman, ha det härligt! Det kanske blir vitt efter nyår.... • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post41

Mörkret skall flykta snart - Mot ljusare tider!

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-20 09:34:26

Nu händer det, nu vänder det snart. Mot ljusare tider!

Imorgon är det vintersolståndet och sedan så. För att lysa upp mörkret något tittar jag på sommarbilder och suckar lätt. Det är ett tag kvar. Men samtidigt klagar jag alltid på att tiden går alldeles för snabbt. Jag kan inte låta bli att önska mig lite mer färg därute, men nu får jag nöja mig med bilderna i datorn.
 • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post38

Snö, snö, snö – vintern 2012/2013

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss 2013-11-29 17:31:14

Vintern kom tidigt och vintern var hård. Runt 5 december blev det smällkallt, lagom till holländska ”Sinterklaas”. Sedan blev det bara några få dagars töväder (precis vid jul och nyår – typiskt) på hela, långa, oändliga vintern.


Snöskottning

Vi fick skotta mycket snö och som tur var kom Lennart, vår räddare i nöden, och plogade vid behov. Några dagar gick det inte att komma ut med bilen och då pulsade vi genom den knähöga snön till skolan med Ella (hon gick fortfarande i Hjortkvarns skola då). Det finns en stig genom skogen, och det hade något speciellt att kämpa sig fram genom den yrande snön. Något tidlöst liksom. Far först med störst fötter, sedan mor och sist Ella, som måste ta sig fram på sina smala små ben.


En ordentlig vinter innebär mycket skottning och ett stort behov av snöskyfflar. Vi har även ett stort garagetak med svagt lut som behövde skottas ett par gånger, delar av tomten som måste vara framkomliga och två ingångar. Dessutom måste vägen hållas fri för sopbilen!

Sol och smällkallt

En bit in på det nya året 2013 blev det en lång, kall, solig period här i Sydnärke. På tomten i Snöbäcken gnistrade det som av kristaller i de döda växter som förblivit ståendes i trädgården.


Himlen var blå och det luktade vinter. Vi drog Ella på släden, som vi hade köpt i Holland på rea när vi hade bestämt oss för att flytta till Sverige. Frisk luft i lungorna, aaaah! • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post12