Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Kattugglor och norrsken

Äntligen vår!Posted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-03-18 12:29:13
Ugglor i mossen och norrsken i skyn.

Ho-ho! Sedan någon vecka har vi hört en uggla hoa runt Snöbäcken på kvällarna. Ho-hoo.... ho-ho-ho-hooo! Den flyger i cirklar ganska nära vårt hus. Jag lyssnade igenom alla uggleläten och förstod att det måste vara en kattuggla av hankön (lyssna här). Igår när vi gick ut och lyssnade fick vi syn på något helt annat: norrsken!


Klockan var tio på kvällen när svaga grönaktiga slöjor började synas över himlen. Det var helt magiskt att stå i den stjärnklara kvällen och se på norrskenet och lyssna på ugglans rop. Efter någon halvtimme försvagades skenet. Det var kallt, så vi gick in.

När klockan närmade sig tolv kikade vi ut igen, och nu hade norrskenet återvänt och tilltagit i styrka. Det skiftade i grönt och lite blått och ändrade form väldigt snabbt - ena sekunden var det som en stor ring, i nästa sekund syntes en enorm gardin av gröna strålar mot skogens mörka trädtoppar. Ugglan fortsatte hoa. Långt bortifrån hördes ett ljusare rop - en ugglehona?

Norrsken (Aurora Borealis) eller polarsken syns när laddade partiklar krockar med atmosfären sedan de har accelererat vid jordens magnetiska poler. Läs mer om polarsken här. Det gjorde jag, vilket fick mig att inse att det blåaktiga norrskenet som vi såg här är väldigt ovanligt.

Formerna vi såg skiftade: pulserande lysande bågar, korona (krona) och draperier! Nu hoppas vi på ännu en stjärnklar, grönskimrande kväll igen.  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post113

Vårfixardag!

Äntligen vår!Posted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-03-29 18:43:35
Mycket att göra denna härliga helg!Kolla vad det glänser i det nyoljade träet. Njöt av att fixa och ordna bland blommor och katter i trädgården, där man nästan börjar tycka att det känns som om sommaren är på gång. Kunde inte låta de vinterbleka fötterna sitta inspärrade i strumpor och skor.
  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post79

Karneval i Nederländerna!

Äntligen vår!Posted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-03-07 21:58:39

Karneval: Här kommer ett litet bildsvep från vår semester i Nederländerna.

Vi besökte vår före detta hemstad Nijmegen med omnejd och olika platser i södra delarna av landet, i provinsen Limburg. Aaaah, man kan inte låta bli att drabbas av ”hemlängtan” till Holland ibland. Jag bodde där så länge, i mer än 15 år. Holland kan vara stökigt, hektiskt, jobbigt och alldeles, alldeles underbart! Särskilt när våren nalkas och det är fest på gång.

Vi körde en mjukstart och myste med familj och vänner, men efter ett par dagar var det dags: KARNEVAL!


Karnevalen firas i södra hälften av Nederländerna, alltså den katolska delen. Sandor kommer från Maastricht, som ligger i Limburg, och har karnevalen i blodet får man väl säga. För att vara ingift svenska har jag nog lärt mig det där rätt bra, jag med.


Festligheterna pågår i dagarna tre, från mitt på dagen till morgontimmarna. Barnen brukar få vara med fram till kvällen. Ella passade på att föra fram ett budskap om tolerans. Hoppas diverse världsledare läser min blogg och ser detta:Varje stad och by i södra Nederländerna har minst ett karnevalståg, där vagnar, orkestrar och små lustiga happenings avlöser varandra. Detta är ett bra tillfälle att på ett skämtsamt vis ge spetsfundiga kommentarer till lokalpolitiska utvecklingar (fadäser) från året som gått.


Ibland får jag känslan av att man håller karnevalsfirandet lite hemligt. Turister lockas med tulpaner, kanaler och väderkvarnar, men om karnevalen hör man inte mycket. Ändå är det en av årets absoluta höjdpunkter, inte minst i Maastricht.


Ofta möter man folk som man känner, men inte alls känner igen eftersom de har andra kostymer än förra året. Ännu oftare träffar man folk som man bara känner för att man känner igen deras outfit och har vaga minnen av förra årets festligheter ihop.


Ja, bilderna här är från våra äventyr dagtid. De från kväll och natt håller vi för oss själva! För under karnevalen kan allting hända...
Längtar redan till nästa år. Tack alla vänner som gör livet så där lite extra kul! Alaaf!  • Comments(3)//somlandetligger.vhtt.se/#post72

Blask och plask i Snöbäcken

Äntligen vår!Posted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-02-23 18:50:12

Vilket töväder! Sju grader, blåst och lite sol. Trädgården tittar fram under snön och vägen är lämplig för forsränning. Vi försöker leda vattnet ner i dikena, det går sådär men det är kul att gegga lite.
I källaren står vattnet i djupaste delen, snart är det på väg upp på vanliga källargolvet. Idag har vi pumpat två gånger redan, men det fylldes på till randen igen inom någon timme. Det var samma sak förra året, då var vi osäkra på om allt skulle gå bra, men nu vet vi: efter ett tag sjunker det undan och blir allt normalt igen.Observera att jag använder kategorin "Äntligen vår!" för första gången i år.
Känns helt rätt!  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post70

Trädgården i maj - i syrenernas tid

Äntligen vår!Posted by Veldman Huss 2013-11-29 17:41:52

Det är i slutet av maj när syrenerna på jordkällaren slår ut i full blom. Blommorna är mjukt lila och doften följer efter mig genom trädgården, när jag går en runda i den varma eftermiddagssolen.


Att gräset är nyklippt gör inte det hela sämre. Vinbärsbuskarnas blommor har övergått i små bär, busken med röda bär är lika översållad som förra året. Jag hinner tänka på både vin och sylt innan vi går vidare. De båda äppelträden står i blom, medan de två små nyplanterade träden mest liknar pinnar med ett par blad på.

Körsbärsträdet blommar det med och vid gäststugan torkar det nymålade staketet snabbt i solen. Rabatterna, som var bruna och livlösa fram till någon månad sedan, är nu fyllda med spirande grönt. Vårblommorna har ersatts av sommargrönska på väg upp, och det blommar i rosa, lila, rött, blått, vitt och gult. Jag vet inte vad blommorna heter men jag vet att jag tycker om dem!

Havtornsträden ger något mediterrant åt en del av trädgården, de påminner om olivträd där de står med bladen i en grågrön nyans.

Nu hör jag skatan rumstera runt i sitt stora bo i granen. Undras om ungarna har kläckts? Repet i flaggstången slår mjukt mot stången. Ljudet påminner mig om seglingen förr.

I växthuset växer tomater, slanggurkor och västeråsgurkor. Jag hoppas att växterna, som kämpar sig uppåt flera centimeter varje dag nu, ska ge fina resultat. Katterna latar sig i värmen på plattorna utanför och deras ointresserade, lata blickar följer mig när jag går vidare.


Jag går till trädgårdslandet och kikar runt. Det som växer snabbast är alltid ogräset, följt av jordärtskockorna. Nu verkar även grönkålen ha satt fart. Jag smakar på en rädisa, de första verkar mogna nu. På den här sidan av trädgården luktar det härligt av liljekonvalj, det är nästan så det bräcker syrenerna! Som om allt detta inte var bra nog, är det fredag. Dags att laga middag och ta det lugnt en stund.  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post13