Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Vår hönshistoria del 2: Bygga, fixa, måla

Fixat, ordnat och byggtPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-09-21 15:12:59

I början av juli kom “Opa Wim” (77) till Snöbäcken. Efter tre dagar i bilen var han underligt pigg och alert! I bilen hade han med sig fina värpreden till våra framtida höns. Nästa dag bar det av mot Kumla för att införskaffa det virke och material, som vi inte redan hade. Vi ville återbruka och använda så mycket som möjligt av det vi hade - vi har ju ett loft, som är ganska välsorterat vad gäller virke och lister. Regnet öste ner när vi kom tillbaks till Snöbäcken med ett välfyllt släp. Men hu, vilket väder. Hur skulle det gå att bygga hönsgården nu?

Det gick bra, för sedan regnade det nog inte på resten av sommaren! Vi drog igång arbetet och grävde ner jordankare, målade, snickrade… alla hjälpte till!

Under dagarna som följde fick hönsgården form. Vi målade en gång till och Opa Wim gjorde en riktig kvalitetsdörr dessutom.
Ella ville göra skyltar till våra “Tokkies” - hönsen döptes efter en holländsk familj som har haft en egen TV-serie och dessutom har ett namn som kan översättas som “Kackel”.


Därefter var det dags att ta itu med inomhusdelen, självaste hönshuset. Vi delade av ett rum i vår trevliga bod genom att bygga en innervägg och förse den med en dörr (som fanns på loftet redan). Den väggen isolerades och målades sedan på insidan.Utrymmet för hönsen delades sedan av en gång till inomhus, men nu enbart med hönsnät. Här gjorde Opa en dörr igen. Praktiskt med ett avdelat utrymme. I en del kan hönsen stöka runt bäst de vill och i den andra delen förvarar vi deras mat nu och där finns det utrymme för att skaffa fler höns eller andra djur i framtiden om så önskas.

I hönsdelen installerades sittpinne, skitplanka försedd med vaxduk, värpreden, vattenbehållare och fodersilo. Vi gjorde ett hål i väggen, en lucka och en gångplanka till hönsen.Sen ville Opa Wim hem till Holland och sin kära fru. Tack för hjälpen, Wim! Helt otroligt vilken prestation. Vi skulle sakna vår Opa/pappa/svärfar som hade varit vår guru under hönshusbygget.


Han for innan hönsen kom, så jag fick spela höna och visa hur de skulle stå här inom kort:

Nu återstod något ganska tråkigt: Nätet. Vi ville ha putsnät, som står emot ondsinta, hönsätande djur. Putsnätet var ganska oflexibelt och jäkligt taggigt. Vi klippte passande bitar på 1 x 2 meter och grävde även ner ett stråk i marken, vek nätet snett utåt och lade på en massa stenar. Vi bet ihop och till sist fick vi det gjort.När nätet var på plats gjorde vi det roligaste: dekorerade väggarna med glada blommotiv, som jag målade ihop med Ella.
Vi hängde upp namnskyltarna och kände oss redo för att skaffa höns. Hönshuset såg ut som ett superfräscht hönshotell och hönsgården var lite mer som… Alcatraz.

En annons på Blocket under slutskedet av byggandet ledde snabbare än väntat till att vår hönsdröm blev verklighet. Läs vidare om hur vi skaffade höns i del 3.

  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post100