Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Vår hönshistoria del 1 - fundera, planera, förbereda

Fixat, ordnat och byggtPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-09-21 15:27:03

När vi köpte vårt hus, Snöbäcken, visste vi genast att vi ville skaffa höns. Sandor växte upp på en liten hobbygård nära Maastricht i södra Nederländerna. De hade minsann både får, kaniner, gäss och höns - det lät ju helt fantastiskt. Han har alltid berättat om hönsen med, ja faktiskt, riktig kärlek och värme i rösten. Beskrivit hur mysigt de småkacklar, hur härligt det är med egna ägg, hur lättskötta de är. “Kippen zijn ideaal!” kan man läsa på hans eget blogginlägg på samma tema (läs det här, men varning, det är på holländska). Okej, ibland slängde de en intet ont anande höna eller tupp i grytan också, men det hörde väl till lantidyllen.

Våra första två år här i Snöbäcken bara flög förbi, så hönshuset fick vänta. Det fanns inget hönshus, men det får man inte klaga över; utrymmet där hönsen bodde förr har rustats upp och blivit relaxhörn/fixarhörna. Vi skulle behöva en hönsgård också. Det var mycket att fundera över och vi lät det ta sin tid.


Först var tanken att bygga ett nytt hönshus på en betongplatta, som redan fanns i trädgården. Kruxet var det, att det redan stod ett skjul på den plattan, men skjulet var i risigt skick. Vi förvarade mest grovsopor där. Vi började med att demontera/demolera skjulet.Sen brände vi upp resterna! För er som bor i Hjortkvarn: Vi har inte eldat upp några andra byggnader, jag lovar!

Betongplattan var det lite si och så med. Och så funderade vi på hur smart det vore att skaffa en till byggnad här “på gården” - mer att måla, snickra, fixa. Hmmm. Dags för en ny planeringsvända.

Tänk-tänk-tänk-tänk… Eureka! Och här fick jag alltså det som Sandor kallar för “een briljant idee” i sin blogg (jag refererar bara till den när det förekommer smicker): Jag kom på att vi kunde bygga in en halv vägg i får fina bod och - VIPS - ha ett hönshus. Med en lucka ut till hönsgården och en ordentlig dörr så att höns, hönslukt och hönsskit höll sig till en del av byggnaden. På så sätt kunde vi fortsätta att använda resten av boden, men även använda den byggnaden mer effektivt. Boden var redan isolerad och försedd med el.


Först måste vi bara ta undan allt, som vi hade baxat in där när vi flyttade hit från Nederländerna för ett par år sedan. Hoppsan, då.Vi tackade de övre makterna för denna ingivelse och ännu mer för internet, där vi sökte information och idéer. Vi insåg att hönsgården måste bli ett litet Alcatraz, med tanke på alla skogens läbbiga rovdjur och så var det där med kungsörnen som åt upp en hund här i krokarna också. Våra framtida höns måste skyddas från faror! Ett ordentligt putsnät krävdes istället för vanligt, klent och sladdrigt hönsnät.


Okej, vi är rätt händiga med att tänka ut sådant där numera, men att omsätta det i stabila och välsnickrade konstruktioner är inte riktigt vår grej. Tack och lov har vi Opa Wim. Nej, Opa Wim är ingen framdrömd tomte på loftet, det är Sandors pappa som dessutom är en hejare med hammare och spik. Han tyckte att det lät som ett kul sommarprojekt, och innan vi visste ordet av började han anpassa vår ritning (läs: förbättra) och snickra på värpreden. Kolla in vilka holländska lyxreden:


Vi kunde också förbereda lite. Vi fixade ventilering och målade och tätade listerna. Sedan grävde vi ner putsnät utmed utsidan på byggnaden, så att inga odjur skulle kunna krypa under boden och in i hönsgården den vägen.Vi samlade på oss material och förnödenheter, som flera rullar putsnät, jordankare och beslag i massor. På loftet har vi mängder av brädor, så det blev några turer dit också.

Nu var vi klara för start. Se del 2 för att läsa om bygget av vårt hönshus.

  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post101