Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Baka med ägg - holländska "eierkoekjes"

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-10-12 19:58:08
Om man har fyra höns, och alla hönsen lägger ett ägg om dagen, så...blir det många ägg!


Och om dottern inte gillar ägg...så uppstår lätt ett överskott! Men vänta - det finns ju många sätt att använda äggen.

Vi prövade att göra omeletter i roliga former:

Men nej. Det hjälpte inte.

Då tog vi fram en skål och lite socker istället. Dags för holländska äggkakor, "eierkoekjes". Lite som sockerkaka, men ändå inte. Kanske lite nyttigare? Ähum. En holländsk klassiker, så vi kallar det kulturarv!

Med ett äkta holländskt recept körde vi igång en regnig dag.


Receptet nedan är till 6 kakor. Tips: gör dubbel sats, det går åt.

2 ägg
100 gram socker
100 gram mjöl
0,5 tsk bakpulver
nypa salt
rivet citronskal eller citronsaft

Först vispar man ägg och socker till en mycket luftig smet. Ella fick börja så smått. Äggulorna är avsevärt gulare i våra ägg än i de från vanliga affärer.


Sen kom jag och vrålvispade i flera minuter:


Därefter vänder man snabbt ner mjöl, bakpulver, salt och citron i smeten. Gör det försiktigt och med lätt hand, så att smeten håller sig luftig.

Att slicka skålen är alltid populärt och hör liksom till.


Med hjälp av en sked klickar man ut sex stycken kakor på en plåt med bakplåtspapper. Två skedar per kaka, ungefär.


In i ugnen i tio minuter i 180 grader. Kakorna är klara! "Hupsakee!"



Och ja, de blev jättegoda! Och bäst av allt: från tanke till kaka är det 20 minuter. När vi publicerade det här receptet på vår holländska blogg i förra veckan, var det många av våra holländska följare/läsare som blev inspirerade och bakade kakorna. Vi har fått mängder av positiva kommentarer från dem via Facebook och även på bloggen, jättekul!



  • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post102