Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Uppåt för vhtt.se

Jobb & företagandePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-11-11 19:59:20

Dubbla jobb - och uppåt för vhtt.se

När sommarlovet tog slut sjönk vi ner i våra kontorsstolar. Under sommarens varma veckor hade vi jobbat lite halvt på vårt eget företag vhtt.se med översättning och undertexter för TV, men desto mer runt huset och i trädgårdslandet. Nu var det dags för rutiner igen, tyckte vi.

Vi hann knappt hälla upp kaffet och ta bort vår semesteranmälan på företagets webbmejl förrän ett oväntat erbjudande dök upp: jag blev erbjuden en projektanställning på Riksantikvariet i Linköping, UV Öst. Jag sa ja direkt. Hoppla, ut i fält igen. Eller fält? Det var mitt i Linköping City! Är man en gång arkeolog har man helt enkelt ett grävbehov som måste stillas ibland. Jag hann med att blogga lite där också.

Mäter in stenar i Linköping. Tänk vad man kan. Foto Karin Lindeblad RAÄ UV Öst.

Men när hösten kommer, brukar även företagandet ta fart igen. Det verkar som om enorma mängder text har legat till sig över sommaren och plötsligt är mogna för översättning. Det blev alltså dubbeljobb under en period. För man säger inte nej till kunder om man inte - och då menar jag verkligen inte - kan göra jobbet inom deadline. Inte om man har ett relativt nystartat företag och håller på att bygga upp sina kundrelationer i alla fall.

Här på vhtt.se jobbar vi med översättning inom språken engelska, svenska och nederländska och vårt motto är att vi levererar kvalitet och att vi gör det i tid. Ännu har vi aldrig missat en deadline och vi hoppas att det förblir så. När arbetsmängden växlar går det inte alltid att ha lång framförhållning. Som tur är har vi vana av personalplanering och projekthantering sedan tidigare, så vi vet hur mycket tid vi behöver för olika arbetsuppgifter. Som att dricka kaffe till exempel...

Multitasking: dricker kaffe och jobbar samtidigt. Tänk vad man kan.

Nya kunder och mer jobb för vhtt.se

Under oktober etablerade vi flera nya kundkontakter, som har lett till spännande samarbeten inom flera olika branscher. Det roligaste är att vi har många nöjda kunder och att nu flera företag valde att kontakta oss. Tack vare lyckade provöversättningar har vi ett antal löpande projekt samtidigt. Inom kort ska vi på utbildning i södra Sverige för att lära oss att arbeta med ett nätbaserat system som kunden tillhandahåller.

Det är mycket att göra och det känns bra, eftersom vi har satsat mycket på vårt förtagande i en relativt tuff bransch där det finns så många som är duktiga.

Från mode till marknadsföring - mångsidigt jobb

Just nu jobbar vi mycket med mode, klädsel, skyddsutrustning, säkerhet och marknadsföring. Inte bara marknadsföring i form av säljande texter i det här fallet, utan själva vetenskapen bakom olika sorters marknadsföring. Det känns som om vi kan lära oss en del av samtliga våra olika översättningsteman. Visste ni till exempel att nederländskan har två ord för strumpeband, medan vi på svenska bara har ett? Eller hur man gör säkra maskinstopp inom industrin? Eller hur man genom segmenterad, välriktad kommunikation kan föra fram sitt budskap till rätt människor och skaffa fler kunder?

Det är sådant vi lär oss på vägen och som - utöver själva språkarbetet - gör översättningsjobbet så givande. Här på vhtt.se gillar vi att lära oss nytt, samtidigt som vi gör det vi ska.

  • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post103