Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Recept: Köttgryta med morotspuré

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-11-25 11:21:45

Massor av morötter i jordkällaren! Vi använder dem till mycket, bland annat i den här varma, goda köttgrytan. Den kan varieras efter smak och tillgängliga råvaror och smakar bra med ris, potatis eller pasta till. Och en god sallad såklart.

Köttgryta med fläskkött och morotspuré

Till ca 4-6 portioner:

Ca 600 gram fläskkött (fläskfilé eller dylikt)

8 rejäla morötter

2 lökar

Champinjoner

1 burk krossade eller passerade tomater (ca 500 g)

Rödvin

Matlagningsgrädde, seriös skvätt

Vitlök, basilika, timjan, lagerblad, peppar, (salt)

Olja (solros eller oliv)

Köttbuljong, en halv till en hel tärning

Lite paprika, gul eller röd, om man gillar det

Eller kanske en squash i bitar, eller både och?

Eventuellt parmesanost

Förberedelser:

Köttet: Skär köttet i mindre bitar. Marinera gärna i olja, salt, peppar, pressad vitlök, timjan.

Morötterna: Skala vid behov. Skär grövre bitar. Koka dem mjuka och kör i mixer.

Champinjonerna: Skivas eller delas.

Squash, lök och paprika: hacka i bitar. Om man vill o/e har kinkiga barn kan man koka och mixa (några av) dem också. Nämen hoppsan, det där lät ganska fel! Jag menar alltså att man ska koka och mixa grönsakerna. Hoppas att ni har lämnat barnen i fred.



Tillagning:

Bryn köttbitarna i en djup panna.

Champinjoner, squash, lök och paprika kan stekas ihop med köttet eller läggas i grytan som de är.

Häll på tomatkross och morotspuré.

Tillsätt buljongtärning, kryddor, lagerblad och vitlök.

Koka upp försiktigt. Häll på en skvätt rödvin (ett halvt glas eller så, vart andra halvan tar vägen får man själv ta ställning till).

Låt alltsamman puttra i 45 minuter eller lite längre. Testa när köttet känns bra och smaka av.

På slutet tillsätts en skvätt matlagningsgrädde.

Medan grytan puttrar kan man fixa ris eller pasta.

En god sallad med till exempel tomat, rucola och mozzarella passar fint till.

Väljer man pasta är det väldigt gott med parmesanost till köttgrytan.

Smaklig måltid!



  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post104