Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Redo.

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-12-01 08:55:48
En blöt höst var det. Grå och seg, med milt väder. Mörk, mörkare, mörkast.


En stämningsbild från trädgården i november.

Men nu...

Nu känner vi oss redo för vintern och idag, den första december, är gräset vitt och ute är det minus fyra. Vackert!


Hjortarna är mycket i och runt trädgården nu. Pluttar överallt, och de små hjortarna liksom lägger sig på staketet och låter sig tippa över för att ta sig in och ut. Igår sprang en liten hjort runt helt hysteriskt i en timme innan den vågade sig på ett tvekande hopp. Resten av flocken stod i skogsbrynet och väntade. Den riktigt lade sig på stängslet för att komma över. Men vi är redo för dem också, nåja, ganska i alla fall. I helgen kollade Sandor alla staketstolpar och fäste fårstängslet där det hade lossnat.


De små fruktträden är inkapslade. Annars lär de bli ännu mindre!


Och stammarna är skyddade mot gnagande. Det brukar behövas.

I trädgårdslandet står bara resterna av grönkålen kvar. Det blev rätt mycket över efter skörden, när vi plockade, rensade, hackade, snabbkokade och frös in grönkål för hela vintern. Läs mer om att odla och äta grönkål här eller kolla in vårt goda recept med grönkål här.

I jordkällaren förvarar vi alla morötterna i sandfyllda lådor. Vi använder morötter till mycket, till exempel i det här brödet med morot och i köttgrytan med morotspuré. När hösten blir till vinter är det härligt med rejäl, god och värmande mat. Med självodlade ingredienser smakar det dessutom alltid lite bättre!

  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post105