Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Morot!

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-01-12 18:35:59

Ute snöar det, men här hemma planerar vi redan inför sommarens odlingar. En sak vet vi säkert: Vi ska odla morötter!


Hittills har morötterna varit otroligt lättodlade och dessutom goda, krispiga - och hållbara. Under sommaren knaprade vi i oss så många vi kunde.Vännerna från storstan gillade också morötter och deras barn hjälpte gärna till! Ändå blev det väldigt många morötter kvar att skörda framåt hösten. Våra (då nyinköpta) höns älskar dessutom blasten.I år odlade vi två sorter, en sommarsort och en vintersort. Vintermorötterna blev helt enorma! Några var nära 40 cm långa.


De fick hamna längst ner i våra lagringslådor i jordkällaren, och de mindre morötterna fick ligga överst. Nu är det januari och vi har inte nått ner till bjässarna ännu. Vi förvarar alltså morötterna i lådor med sand, och förra året höll de ända fram till sommaren. Hoppas att det går lika bra i år.Eftersom vi har så gott om morötter försöker vi använda dem mycket i matlagning och bakning. Rivna morötter gör brödet i vårt brödrecept saftigare. Kokta, mixade morötter passar bra i pastasåser och i en mustig köttgryta.

Självklart har vi fler ”måsten” i vårt trädgårdsland, som lök och grönkål, men morötterna står överst på listan!  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post108