Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Vit vecka med Kung Bore

Vinter i NärkePosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-02-03 14:17:43

”Det blir inget med den här vintern, ska du se!”

”Ganska skönt ändå, att slippa skottningen.”

Så lät det i början av året. Visst var det halt, visst var det svalt, men den äkta vintern var inte kommen. Var ute och promenerade med rejäla sockor i skorna, men annars utan problem.


Och halvvägs in i januari började man få lite vårfeelings, så där i smyg. Började planera inför odlingssäsongen. Men då, då jäklars! Fast när snön kom, var vi ändå glada.

”Åh, så fint och ljust!”
"Kom, så bygger vi en snögubbe!"


Ja, ni ser va? Glada miner...

Det var dag ett. Och dag två, när jag tog ännu en vacker vinterpromenad.


Kanske halvvägs in i tredje dagen också, när vi gav oss upp på garagetaket och skottade. På kvällen byggde Ella en snögrotta och körde pulka från jordkällaren.
Sen vaknade vi en morgon, det var i söndags, och tittade ut på allt det vita med trötta blickar. Jag satte på kaffet, kikade ut och huttrade lite inombords.


Vi kom överens om att det var bäst att äta frukost innan vi gick ut och skakade träd och buskar och körde dagens första omfattande skottning. Hmmm… Vi borde kanske ha struntat i frukosten, för under den stunden hann två träd i trädgården knäckas under tyngden av snö och is.


”Jäkla skitvinter!”

Så under söndagen blev det snudd på en heldag ute i snön. Såga i träd, släpa med grenar, skotta… Skaka grenar, ruska på buskar, skrika ”Iiiiiii!” när snön hamnade innanför kragen. In och byta kläder av och till.


Pulsa runt med snö till låren, med imma på brillorna och kinder lika röda som domherrars bröst. För att uttrycka det poetiskt.


Och lite fikapaus med Lennart, som hjälper oss att ploga. Korpar som kraxade förbi. Och en snöig biltur till Lämneå.

Sedan har det fortsatt - ömsom lätt snöfall, ömsom kraftigt. Vi kämpar vidare. Lite ont i armar och nackar, lite underligt fixerade vid SMHI:s väderrapporter. Kvällströtta.

”Tur att vi inte flyttade till Norrland, va, Sandor?”

”Gadver! Nu får det vara nog!”

Men sen är det kväll. Ja, vi kör såklart lite kvällsskottning också. Tänder lamporna ute… Och då blir det sådär magiskt, som bara vintern kan bli. Snön glittrar, träden står böjda under snön och ser nästan fundersamma ut, kattspår i vår nyskottade gång till kattluckan. Istapparna slås av när vi öppnar bakdörren.Ljuden dämpas av snön och tiden, världen, allt tycks stå stilla. Tills det börjar knaka i nästa träd…  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post110