Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Kattugglor och norrsken

Äntligen vår!Posted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-03-18 12:29:13
Ugglor i mossen och norrsken i skyn.

Ho-ho! Sedan någon vecka har vi hört en uggla hoa runt Snöbäcken på kvällarna. Ho-hoo.... ho-ho-ho-hooo! Den flyger i cirklar ganska nära vårt hus. Jag lyssnade igenom alla uggleläten och förstod att det måste vara en kattuggla av hankön (lyssna här). Igår när vi gick ut och lyssnade fick vi syn på något helt annat: norrsken!


Klockan var tio på kvällen när svaga grönaktiga slöjor började synas över himlen. Det var helt magiskt att stå i den stjärnklara kvällen och se på norrskenet och lyssna på ugglans rop. Efter någon halvtimme försvagades skenet. Det var kallt, så vi gick in.

När klockan närmade sig tolv kikade vi ut igen, och nu hade norrskenet återvänt och tilltagit i styrka. Det skiftade i grönt och lite blått och ändrade form väldigt snabbt - ena sekunden var det som en stor ring, i nästa sekund syntes en enorm gardin av gröna strålar mot skogens mörka trädtoppar. Ugglan fortsatte hoa. Långt bortifrån hördes ett ljusare rop - en ugglehona?

Norrsken (Aurora Borealis) eller polarsken syns när laddade partiklar krockar med atmosfären sedan de har accelererat vid jordens magnetiska poler. Läs mer om polarsken här. Det gjorde jag, vilket fick mig att inse att det blåaktiga norrskenet som vi såg här är väldigt ovanligt.

Formerna vi såg skiftade: pulserande lysande bågar, korona (krona) och draperier! Nu hoppas vi på ännu en stjärnklar, grönskimrande kväll igen.  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post113