Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Valp! En Schapendoes i Snöbäcken

Djuren runt SnöbäckenPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-06-28 11:16:06

Nu har vi ännu en fyrfotad familjemedlem: Eddie!


Sedan drygt tre veckor bor det en liten valp i Snöbäcken. Han heter Eddie (Schappegårdens Eddie är hela namnet) och är en Schapendoes. ”En vad?”, tänker du kanske. En busig liten valp som blir en lurvig, trevlig, medelstor hund som är en hejare på att hoppa högt. Rasen är nederländsk och etablerades så sent som under 1990-talet i Sverige. Kolla här om du vill läsa mer om rasen.

Efter mycket funderande och ett par nästan-köp kom fyra vuxna Schapendoeshundar på besök här. Och två trevliga människor, Ernst och Susanne, som kunde berätta mer om rasen.


Vi bestämde oss direkt efter det mötet, för Sandor har haft en liknande hund under sin barndom. Vi letade uppfödare och hittade Eddie hos Schappegårdens kennel i Nässjö. Visst vill man ha en trevlig valp, men det känns extra bra om uppfödarna också är trevliga. Hos Schappegårdens kennel fann vi både och!

När vi träffade Eddie första gången van han bara fem veckor. En liten, liten valp. Vi kände direkt att Eddie var ”vår” valp.

Tre veckor senare var det äntligen dags! Valparna hade växt och vi var lite spända över hemresan i bil från Nässjö. Men Eddie somnade snart i Sandors knä och sov hela vägen hem.

Nu har vår lille buse bott här i tre veckor och vi har vant oss vid varandra. Katterna är lite tveksamma inför den skuttande Eddie, som följer deras spår runt trädgården. Vi har varit ute på äventyr med bilen, sovit borta, träffat folk, haft besök, klippt klor, plaskat på stranden…Varje dag övar vi på att gå i koppel (det brukar antingen gå för sakta eller för fort), sitta, stanna och inkallning. Han lär sig väldigt snabbt, fast det är inte alltid lätt att lyda. Rumsrenheten går framåt men visst händer det små olyckor av och till.

I början var Eddie inte särskilt intresserad av att tugga på skor och vi prisade oss lyckliga. Men han hade nog bara inte upptäckt hur gott våra fötter luktar… Nu gnags det på både gummistövlar och rosa foppatofflor! Och sen ser han antingen väldigt oskyldig eller väldigt skuldmedveten ut.

Det roligaste Eddie vet, är att apportera leksaker och sedan ha lite dragkamp. Att gräva gropar under buskar och gnaga på buskarnas rötter. Och ej att förglömma: att bita oss i händerna.

Han är som busigast innan sovdags, då kan han vara helt vild. Sen drösar han ihop som en liten hög och sover djupt. Under dagtid är han rätt självständig och sover lite var som helst, på kvällen ligger han helst på våra fötter när vi sitter i soffan.


Eddie är världens gosigaste och roligaste valp, han blir lurvigare och större för var dag som går. Det ska bli både kul och spännande att se honom växa upp och se hur han utvecklas.

  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post118