Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Eget vin - första försöken

HemgjortPosted by Veldman Huss 2013-11-30 11:06:01

Rabarbervin, maj 2013

Nu när vi ändå håller på med försommarens köksexperiment passar vi på att prova på vintillverkning också. Vår rabarber växer nämligen till en enorm buske hur vi än plockar. I frysen låg ännu rabarber från förra sommaren och vi kände viss panik inför en ny skördesäsong. För att förena nytta med nöje tog vi både fryst och nyplockad, färsk rabarber till vinproduktionen. Efter att ha läst det ena receptet efter det andra på internet bestämde vi oss för att pröva att göra ett helt eget recept. Nu har vinet jäst och börjat klarna. Färgen har gått från en ljus, grumlig bärnstensnyans till ljust orangerosa. Procentmätaren visar på elva och jäsningen verkar ha avtagit helt. Nyfiket kretsar vi runt vindunken – ska det bli något drickbart? Fortsättning följer. Läs här om vi överlevde.... och här finns receptet på rabarbervin.


Vinprojekt nummer två, juni 2013: Vinbär och krusbär

Rabarbervinet hade knappt hunnit tappas om innan vi stod och stirrade ner i frysboxen igen. Där låg fortfarande många påsar med bär – mest röda vinbär men även krusbär och svarta vinbär. De få påsarna med björnbär lämnar vi till sylttillverkning; i år kanske skörden blir liten eller icke existerade, då vi har klippt ner björnbärsbusken på grund av fasadmålning. Vinbärsbusken, den med röda vinbär, är dock redan helt översållad med små gröna bär som saktar mognar i solen och dessutom är rabarberbusken jättestor igen. Alltså dags att bereda plats för sommarens nya bär genom att tömma frysboxen. Måste nog beställa flaskor snart, för allt vinet måste ju ta vägen någonstans (nej, inte ner i magen före lagring). Vår vinmakarmetod är ganska primitiv än så länge – vi chansar lite vad gäller jäsningstid och dylikt. Det får bli som det blir, det känns roligare så just nu. Om det misslyckas helt får vi väl ändra taktik. Här är receptet vi använde för att göra vinbärsvin.
  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post15