Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Baka baka liten kaka

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-01 14:45:58

Vi har ett riktigt kök! Jaha, kan man tänka, vad är det för speciellt med det då?

Köket var inget jag tänkte på under min uppväxt. Där åt man, lagade mat, myste, löste korsord, lade pussel. Och så vidare.

I Nederländerna är det inte lika vanligt med ett riktigt kök. Förr var köket bara en liten dragig utbyggnad bakom själva boningshuset (som såklart var ett litet radhus). I båda lägenheterna vi bodde i under åren i Nijmegen var köket en hörna av vardagsrummet.

Nu har vi alltså ett separat rum till kök, ett riktigt urkök, med ekluckor, kamin, diskmaskin och allt man kan önska sig. Därför bakas det oftare en förr. Jag har alltid gillat att baka – inte för att jag själv älskar kakor direkt, utan för att det är kreativt, doftar härligt och ger ett lugn i själen.

Visst har jag flera bakböcker, men jag hamnar ändå oftast vid recepten i min gamla nedkletade rödrutiga bakbok, Sju sorters kakor, en klassiker! Man kan utgå från recepten, ändra lite på dem och på så vis skapa något nytt och eget.

Så om det är födelsedagar eller gäster på gång, ställer jag mig gärna vid köksbänken med vispen i ett fast grepp. Ella brukar vara en entusiastisk påhejare, medhjälpare och skålslickare. Särskilt om hon får dekorera med något kul!

Vi bakar bröd också. Ibland blir det jättegott, ibland blir det för tungt och kompakt. Skyller på jästen, men tror egentligen att det beror på mig, på att jag vill bli klar för fort. Och om jag bakar alltför nyttigt bröd vill ingen äta upp det… Hur som helst, här bakar vi mest för själva bakandets skull!  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post21