Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Gransirap, Snöbäckens guld, med smak av skog

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-07 08:56:01

Plocka granskott

Ibland måste man både planera och påbörja ett projekt långt innan det ska slutföras. Så var fallet med Snöbäckens gransirap. Redan under försommarens promenader fick sax och påse följa med ut i vår lilla ”trädgårdsskog”. Granskotten måste tas när de är mjuka, och man kan inte ta för många per träd heller.


Sedan kokade vi gransaft så det ångade härligt av grandoft genom hela huset. Men under försommaren hade vi ju redan gjort en massa hemgjord sirap, nämligen maskrossirap, som smakade helt rätt under sommarens månader. Gransaften fick frysas in i väntan på kyligare väder.

Koka sirap

När höstrugget kändes som kyligast var det dags att tina upp en del av gransaften för att koka sirap på den, efter vårt eget, hemliga recept. Huset fylldes på nytt med den friska lukten av gran. Först blev sirapen vit och skummande, senare fick den en vacker rödbrun färg, som flytande bärnsten.


Det blev hela 76 burkar med söt, spännande gransirap. Härligt i te, till glass, pannkakor, grillade äpplen och över en kladdkaka. Eller varför inte med ost och valnötter, i en frisk dressing eller en exotisk marinad? Gransirapen kan även användas i drinkar, det är dock inget vi har prövat själva ännu, men det kan säkert vara intressant. Den subtila smaken passar till mycket. Nya idéer välkomnas.Marknad i Boo

Nu i helgen (7 & 8 december) finns gransirapen till försäljning på julmarknaden i Boo utanför Hjortkvarn. Burkarna är trevligt förpackade – perfekta julklappar till släkt och vänner!  • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post24