Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Ormar i paradiset

Djuren runt SnöbäckenPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-28 12:20:03

Av Sandor.

I Sverige finns det, precis som i Nederländerna, både snokar och huggormar. Den stora skillnaden är att man faktiskt träffar på dessa ormar titt som tätt i Sverige. Vi hade hört talas om att det fanns orm runt huset ibland. Förr fanns det trädgårdsdammar här, och således fler ormar. Dammarna har dock gått till historien och ersattes av fina trädgårdsplanteringar. Trots detta ringlar det förbi en och annan orm.


Man behöver inte vara särskilt lättskrämd för att bli rädd när det plötsligt ligger en stor orm framför fötterna. Särskilt med ett sjuårigt barfotabarn i trädgården! Snokar är ju inte farliga, men man slipper ändå gärna att bli biten av dem. Och huggormarna måste man såklart passa sig för.

När vi just hade flyttat hit brukade Ella leka vid den stora stenen utanför staketet. Tills en Hjortkvarning kom förbi och frågade om vi hade sett den stora ormen än. Snoken som bodde vid den stora stenen… Vi tassade dit försiktigt, och ja visst, där låg den lugnt i solen. Slut på lekarna vid stenen!


Vanligtvis ser man på sin höjd en ormsvans glida iväg snabbt genom det höga gräset runt tomten, men i somras (2013) fick vi se en huggorm på riktigt nära håll. Jag höll på att måla trädgårdsmöblerna, mitt på den nyklippta gräsmattan. Solen sken och allt var frid och fröjd tills…. Ssssssss…. En väsande huggorm låg precis vid ett av trädgårdsstolarnas ben!


Jag fångade huggormen med en tång (som är till för att plocka sniglar med egentligen) och placerade den fina ormen i en hink.


Hinken bars sedan bort, långt ut i skogen, innan den tömdes på sitt innehåll. Men om det var långt nog? Vi fick höra att man måste flytta ormar fem kilometer bort för att slippa dem permanent. Och vi flyttade vår orm kanske 500 meter… Vi har inte sett den några fler gånger, så det kanske hjälpte ändå!  • Comments(2)//somlandetligger.vhtt.se/#post61