Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Håll dig varm! Värmesystem för hus och hem

Fixat, ordnat och byggtPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-30 10:16:58

Det finns ett otal system för att värma hus och byggnader. De senaste åren används många alternativa metoder för att hålla värmen ekonomisk, miljövänlig och stabil. Inte sällan används en kombination av olika system. Det gör även vi i Snöbäcken.

Viktigt vid husköp

När vi skulle köpa hus på svenska landsbygden märkte vi snart att det där med värme och vatten är viktiga – kanske de viktigaste – punkter vid ett husköp. Vi såg många olika system: jordvärme, pelletsbrännare, vedpannor, bergvärme, luftvärmepumpar och vanliga element. Inget med solvärme dock, trots att det är så miljövänligt.

Här i Snöbäcken har vi en kombination av system, olika per byggnad. Huset har ett vattenburet system, men inte de andra byggnaderna. Med ett vattenburet system finns det många olika möjligheter att välja emellan. Vid ett husköp är det viktigt att ha koll på för- och nackdelarna med olika system. Och på systemens livslängd.

Själva boningshuset här i Snöbäcken har bergvärme och en mysig liten kamin i köket. Förr fanns en vedpanna här, bergvärmen är relativt ny men var alltså redan installerad när vi flyttade in. Bergvärmen fungerar jättebra och några rum har golvvärme. Kaminen i köket tillför både värme och mysfaktor, och då köket råkar vara det rum som har minst element, så passar det bra att kaminen finns just här.



Värmepumpar

Bergvärmen kommer i vårt fall från två hål med ca 80 meters djup. Det finns gott om vatten i marken här, vilket innebär att värmen ständigt fylls på. Bergvärme är relativt dyr att installera, men drar sedan väldigt lite ström. På så vis kan man tjäna tillbaks investeringen. Bergvärmen kan användas för att kyla ner hemmet sommartid om så önskas. Jordvärme eller sjövärme är andra metoder att vinna värme. Jordvärme fås via en ca 500 meter lång slang, som läggs på någon meters djup. Stor yta krävs alltså. Sjövattenvärme utvinns ur vatten på liknande sätt. På bilden ska hålen för bergvärmen borras i Snöbäcken.


Braskaminer och kakelugnar är ofta till för både trivsel och värme. Pelletskaminer är också populära. En pelletskamin kan täcka 70 % av värmebehovet. Eldning av biobränsle bidrar inte till växthuseffekten, men släpper i gengäld ut kväve- och svaveloxider, som påverkar miljön negativt. Det finns dock även miljövänliga kaminer och pannor (Svanenmärkta eller P-märkta). Med en installerad insats i en öppen spis minskar vedförbrukningen och ökar effektiviteten. För bra värmespridning krävs strategisk placering och/eller fläktar.


System med vedpanna och pelletsbrännare har den nackdelen att man ständigt måste fylla på med bränsle. Fördelen är att bränslekostnaden ofta kan hållas nere, särskilt om man har egen eller billig ved. Det kan vara ganska arbetsintensivt med ved eller pellets. Ofta kompletteras sådana system med elpatron och i vissa fall med solvärme.

Ladugård med luft-luftvärmepump

Vi har även en uppvärmd del i ladugården. Där finns vattenpump och filter, snickarbo, bastu och dusch. Våra katter håller också gärna till här. Värmen sköttes av elelement och förra året var elräkningen rätt hög, trots bergvärmen inne i bostadshuset. Utrymmet har en öppen planlösning. Temperaturen håller vi runt 10 grader här.

Med tanke på pengar och miljö, bestämde vi oss för att skaffa en luft-luftvärmepump. Efter att ha skickat iväg några offertförfrågningar fick vi flera svar. Ett kom snabbt och var mycket tydligt, både vad gällde pris och rådgivning, och det kom från firman Hemmastadd i Kumla.



Installationen skedde snabbt och smidigt och apparaten fungerar bra. Kan rekommendera Hemmastadd å det hjärtligaste. En luftvärmepump kan också användas som air-co under varma sommardagar. Vi har en liten kamin med gasflaska också, som back-up om strömmen går.


Andra byggnader

Våra övriga byggnader får vara kalla på vintern. Det finns inget vatten heller, så det går bra. Gäststugan kan snabbt värmas upp, den är liten och välisolerad. Sen har vi jordkällaren: frostfri vintertid, sval och skön sommartid. Perfekt för grönsaker och färgpytsar.




  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post62