Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

TrädgårdsLiv del 1 - Småkryp

Djuren runt SnöbäckenPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-02-03 08:48:29

Småkryp i Snöbäcken

En av våra allra första kvällar här i Snöbäcken, för ett och ett halvt år sedan, blev vi invaderade av tusentals skalbaggar. Det var tordyvlar, som slog sig ner överallt i trädgården. Vi kände oss lite lätt panikdrabbade, för det var verkligen många. Men dagen efter var de borta och i somras kom de aldrig. Fick mig att tänka på en väldigt bra ungdomsbok, nämligen Tordyveln flyger i skymningen av Maria Gripe.

I somras fanns det däremot en stor, fin skalbagge i en av regntunnorna. Det var Ella som upptäckte den. ”Någon stor insekt bor där, den äter upp humlor och är liksom helt megastor.”

Vi tog oss en titt. Det var en gulbrämad dykare. Ett exemplar av den största arten i dykarfamiljen i våra trakter. Den bodde kvar rätt länge i tunnan.


Det kryllar såklart av olika sorters fjärilar, larver, spindlar, skalbaggar, steklar och andra insekter här, som sig bör. Vi har mycket blommor och blommande träd på och runt tomten.Gräshoppor
finns det också. De här stora, gröna vårtbitarna är ganska imponerande.En sommarmorgon satt en stor, vacker svärmare och tycktes sova på verandan.
Det var en större snabelsvärmare. Färgerna var en spännande kombination av rosa och grönt.


Sedan har vi flygmyrorna. De stiger upp i stora svärmar och gillar vårt parasoll mycket. Det brukar pågå runt middagsdags under sensommaren, men om man bara håller sig lugn så är det inte mycket som händer. Efter en stund flyger de iväg.

Knott, mygg, bromsar, getingar – ja, det har väl de flesta. De hör till sommaren! Men förra året kom det även en massa stekellarver och knaprade i sig en hel krusbärsbuske. Och en hel del bladlöss. Fy. Humlor däremot ser bara mysiga ut.


Grodor, paddor, sniglar och mask har vi också. En padda tycks nästan vara tam, den bor i trädgårdslandet och är riktigt kelig. Vi har flera sorters grodor, bland annat den ätliga sorten. Fast vi har då inte blivit sådana självhushållare att vi smaskar i oss sniglar och grodor (ännu). Vi tycker mest att de är söta.


Ödlor och ormar ser vi ibland.
Ormarna som brukar besöka oss har jag skrivit om tidigare, de har inte ställt till med något otyg ännu. Ödlor och kopparödlor är välkomna gäster!
  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post63