Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Det som göms i snö...

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-02-06 13:27:57

Vilken konstig vinter det är i år. Den hann knappt bli kallt, förrän det började töa igen. Förra årets snö och kyla, som höll oss i ett järngrepp långt in på våren, har vi inte känt av i år. Visst var januari till större delen en vit och kylig månad, men ändå. När året just hade börjat, kändes det inte särskilt vinteraktigt, med blommande blommor i trädgården. Sedan blev det ändå lite vinter, och under förra veckan kom det mycket snö – det blev till och med traktorplogning – men direkt därpå började tövädret.


SMHI menar att vädret kommer att hålla i sig. Lite över eller lite under nollstrecket, så långt in i framtiden som våra väderorakel kan sia.

Det känns inte som februariväder, direkt. Vi som just hade börjat öva piruetter på skridskorna… (ni som känner oss förstår nog humorn i den där sista meningen). Snölyktan stod snart på trekvarten. Snögubben står ännu, men ser ut som lutande tornet i Pisa.


Och det töade rejält! Från taket gled stora sjok med is och snö, en natt dundrade det så att det lät som om en smärre jordbävning hade drabbat Snöbäcken. Busken framför huset såg ut som en enorm snöboll och vi fick gräva fram den försiktigt ur den tunga snösorbet som hade fallit från taket. Det ploppade snart glatt i hängrännorna.


Det som göms i snö, kommer fram i tö: Hjortpluttar, gamla tappade vantar och så vidare. Men tövädret har absolut sina fördelar. En slags snödimma har tidvis sänkt sig över Hjortkvarn och den bidrog till magiska stunder trots blötsnön, särskilt de få dagar när en solglimt vågade sig fram. Trädgården ser sagolik ut i dimman.Ärligt talat har vi inget alls emot en tidig vår. Förra året fick vi vänta länge innan första krokusen tittade upp, och ännu längre tills vi kunde börja med att måla husfasaden. Även i år har vi många planer för trädgården och byggnaderna. Det kliar i fingrarna! Vi har börjat förodla inne och en del sticklingar är också på gång.

Förra året kom den ena köldknäppen efter den andra och ställde till det, och många plantor fick en dålig start. Hjortar och andra djur gnagde ivrigt på buskar och träd. Både knoppar och bark drabbades. Hoppas vi slipper det i år. Okej, vissa gäster hör nog helt enkelt hemma här, som de här små rackarna som mumsar på syrenen mitt på blanka dagen.


I år hörs dock redan fågelsång i samma syrenbuske. Vi har fått en smygande försmak på våren. Om den kommer på riktigt snart? Ingen som vet…

Det är kanske som ordspråket säger:

"Våren är vackrast en vinterdag.”  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post65