Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Recept grönkålsmos & baconjärpar

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-02-11 10:06:51

Recept grönkålsmos med baconjärpar

Detta behövs (för ca 4 personer) :

Ett stort fång grönkål

Potatis, något kilo

Mjölk, en skvätt

Blandfärs (0,5 kg)

Ströbröd

Ägg (1)

Tunna baconskivor (ett paket)

Salt, peppar

Mjöl, Maizena eller dylikt för att binda skyn med

Vatten


Gör så här:

Skala potatisen och skölj grönkålen ordentligt. Plocka av de krusiga bladen från de grövre stjälkarna. Klipp eller skär i mindre bitar.

Dela potatisarna, lägg dem i en rymlig gryta med vatten (eventuellt lättsaltat) och koka upp. Lägg grönkålen ovanpå potatisen och låt den koka med.

Under tiden görs järparna: Blanda köttfärs, ägg och ströbröd, krydda med peppar och lite salt (tänk på att bacon är salt). Gör små tjocka ”korvar” av köttfärsen, ca 3-4 cm i diameter och 8 cm långa. Linda in korvarna i baconskivor. Stek på måttlig värme i lite olja i stekpanna så att köttfärsen blir genomstekt utan att baconet blir bränt. Lyft ur järparna, lägg dem på ett separat fat, håll dem varma.


Ta 2-3 dl vatten och rör ut med mjölet i stekpannan. För starkare smak kan man använda lite (färdig) buljong. Om det blir klumpar kan man sila.

Tillbaks till grönkålsmoset:

När potatisen är mjuk hälls vattnet bort. Mosa potatis och grönkål ihop. Tillsätt mjölk, sky (inte all, god att ha som sås på moset också), peppar och salt.

Servera grönkålsmoset med järparna. En holländsk klassiker är att göra en liten grop i moset och hälla sky där. Goda tillbehör är senap och/eller lingonsylt/gelé (för att göra det lite svenskt också).

”Eet smakelijk!”

Har man ingen grönkål kan man fuska med spenat. Får man rester kan man göra gröna potatisplättar.



  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post67