Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Odla och äta grönkål

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-02-11 10:14:30

Grönkål är både god, nyttig och lättodlad. I Nederländerna tillhör grönkål husmanskosten och står ofta på bordet, blandat med potatismos blir det boerenkool, det vill säga ”bondkål”. Serveras gärna med brun sky, någon köttig korv eller en köttbit. Läs gärna mitt recept på grönkålsmos och baconjärpar. Till och med vår kräsmagade dotter Ella älskar det!


Under våren 2013 försådde jag alltså grönkål. Som holländsk familj på svenska landsbygden måste man ju kunna fixa grönkål själv! På försommaren fick plantorna komma ut i trädgårdslandet och allt var frid och fröjd tills kålflugan kom och sabbade våra odlingar.

Vi trodde att det var kört för både blomkål, brysselkål och grönkål, men efter ett tag försvann kålflugorna (Mätta? Uttorkade?) och grönkålen tog sig igen.

Plantorna blev inte så stora men ganska yviga. Grönkålen smakar bäst om den har fått bli frostnupen, så skörden fick vänta långt in på hösten. Man kan låta plantorna stå kvar ute länge.

  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post68