Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Karneval i Nederländerna!

Äntligen vår!Posted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-03-07 21:58:39

Karneval: Här kommer ett litet bildsvep från vår semester i Nederländerna.

Vi besökte vår före detta hemstad Nijmegen med omnejd och olika platser i södra delarna av landet, i provinsen Limburg. Aaaah, man kan inte låta bli att drabbas av ”hemlängtan” till Holland ibland. Jag bodde där så länge, i mer än 15 år. Holland kan vara stökigt, hektiskt, jobbigt och alldeles, alldeles underbart! Särskilt när våren nalkas och det är fest på gång.

Vi körde en mjukstart och myste med familj och vänner, men efter ett par dagar var det dags: KARNEVAL!


Karnevalen firas i södra hälften av Nederländerna, alltså den katolska delen. Sandor kommer från Maastricht, som ligger i Limburg, och har karnevalen i blodet får man väl säga. För att vara ingift svenska har jag nog lärt mig det där rätt bra, jag med.


Festligheterna pågår i dagarna tre, från mitt på dagen till morgontimmarna. Barnen brukar få vara med fram till kvällen. Ella passade på att föra fram ett budskap om tolerans. Hoppas diverse världsledare läser min blogg och ser detta:Varje stad och by i södra Nederländerna har minst ett karnevalståg, där vagnar, orkestrar och små lustiga happenings avlöser varandra. Detta är ett bra tillfälle att på ett skämtsamt vis ge spetsfundiga kommentarer till lokalpolitiska utvecklingar (fadäser) från året som gått.


Ibland får jag känslan av att man håller karnevalsfirandet lite hemligt. Turister lockas med tulpaner, kanaler och väderkvarnar, men om karnevalen hör man inte mycket. Ändå är det en av årets absoluta höjdpunkter, inte minst i Maastricht.


Ofta möter man folk som man känner, men inte alls känner igen eftersom de har andra kostymer än förra året. Ännu oftare träffar man folk som man bara känner för att man känner igen deras outfit och har vaga minnen av förra årets festligheter ihop.


Ja, bilderna här är från våra äventyr dagtid. De från kväll och natt håller vi för oss själva! För under karnevalen kan allting hända...
Längtar redan till nästa år. Tack alla vänner som gör livet så där lite extra kul! Alaaf!  • Comments(3)//somlandetligger.vhtt.se/#post72