Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Från asfaltsfamilj till trädgårdsfanatiker

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss 2013-11-28 21:04:04

Startskottet: trädgård 2012

Äntligen har vi ett trädgårdsland! Det är något vi satt och drömde om i det holländska stadsbruset. När vi kom hit fanns det redan allt möjligt i trädgårdslandet. Det dröjde ett tag innan vi klurade ut att de enormt höga växterna är jordärtskockor.


Framåt höstkanten var det dags för skörd av bondbönor, lök och jordärtskockor – härligt var det känna att grönsakerna hade stått och växt här, och gott smakade det att äta dem också.

Bondbönor var inget vi var vana vid sedan förr, och efter att ha hört mormors idéer om något med det skrämmande namnet ”bönvälling” bestämde vi oss för att göra en egen bönrätt. För att hippa till bondbönorna lite lade vi dem i en stekpanna (skalade och klara) och fräste dem i olivolja med lök, vitlök, gräslök och lite kryddor.


Jordärtskockor
var också snudd på okända för oss innan vi kom till Snöbäcken. I trädgårdslandet stod de två meter höga plantorna och vajade. Under dem, nere i jorden, visade det sig finnas massor av fula men goda knölar. Vi hade två sorter, en med gula blommor och en utan blommor. Den med blommor hade finast knölar, lite potatisformade. Den andra sortens knölar såg ut som en korsning mellan ingefära och potatis, buckliga och dana. De hamnade i jordkällaren och sedan i stekpannan/ugnen. Och de som blev över fick hjortarna när senvintern aldrig ville ge sig och hjortmagarna knorrade… Jordärtskockorna sprider sig som ogräs – det är nästan omöjligt att ta upp samtliga småknölar på hösten och på våren växer det upp nya plantor.


Löken blev finfin och gräslök fanns det i överflöd. Mmmm, livet på landet!  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post8