Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Svampfanatiker. Punkt.

I skog och markPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-08-29 14:40:05

"Svamptider i storskogen!" I tidningarna fylls spaltmeter av berättelser om årets enorma svampskördar. Alla snackar svamp just nu.

De tidiga kantarellerna torkade bort när högsommarvärmen kom. Sedan var det heltorrt i naturen ett tag. När skolorna började kom hösten med stora, bestämda kliv. Och regn! Sedan ett par veckor har skogarna blivit värsta paradiset för oss svampfanatiker. Man kan liksom inte låta bli. De måste plockas!

Visst, kantareller och karljohansvamp är mina favoriter. De är klassiker. Men när jag var liten hade vi svampkunniga vänner, som ordnade svampplockardagar ihop med oss. Familjerna gav sig ut med korgar, svampböcker, knivar, penslar och matsäck och letade svamp en hel dag.


Vi lärde oss bland annat att provsmaka kremlornas lameller. Ja, vi prövade alltid lite äcklig pepparkremla också, bara för att känna hur det brände på tungan. Vi tuggade på råa stolt fjällskivlingsringar. Vi drog de slemmiga hinnorna av de citrongula slemskivlingarna, hoppade på röksvampar och tryckte på sopparnas rör tills de blev blåsvarta. Sedan följde middag! Och jag tror nog att vi barn smakade på det mesta som serverades, men det kan hända att jag bara vill minnas allt i ett idylliskt skimmer.

I tonåren kunde jag aldrig låta bli att ta en avstickare in i skogen på vägen hem från bussen. Jag hade mitt hemliga svampställe med svart trumpetsvamp och gick hem och rensade och stekte svamparna sen. Under båtturerna i skärgården plockade vi trattkantareller långt in på hösten, hela papperspåsar fulla. Kul att plocka, mindre kul att rensa…

Nu bor vi nära skogen. Men innan dess bodde vi mitt i en stad i Holland i en herrans massa år, inga svampturer där inte. I Holland tänker folk på helt andra grejer om man börjar prata om svamp. Här har vi hela härliga skogen runt knuten, och som det är i år, går det inte att gå ut utan att komma tillbaks med mängder av svamp. Det är ett roligt svampår, för det finns många olika sorter att plocka eller titta på.


Efter gårdagens tur ville dottern (8) hjälpa till att rensa. Vi hade plockat mest karljohan, kantarell, smörsopp och citrongul slemskivling. Det var lite pilligt. Roligast var slemmet på slemskivlingarna!


Vår enorma mängd svamp krympte till hälften efter rensning. Och sen med ytterligare 75 % vid stekning. Till sist blev det bara en liten bytta med färdigstekt skogssvamp.Men vad gör väl det? Det är jakten som räknas. Själva plockningen! Att plocka svamp är livskvalitet för mig. Det ser ut att bli en fin eftermiddag...

  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post98