Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Vår hönshistoria del 3: Kackel och ägg!

Fixat, ordnat och byggtPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-09-21 14:51:00

Efter månader av förberedelser och veckor av byggverksamheter var vi äntligen redo att skaffa höns. En annons på Blocket ledde oss till en liten plats utanför Linköping. Här fanns det unga Lohmannhöns till salu. Lohmann är faktiskt inte en ras utan ett hönsmärke av en framavlad värphybrid. Det hade vi ingen aning om, vi tyckte bara att hönsen verkade okej. Så vi avtalade en tid när vi skulle hämta dem. Vi ville bara ha fyra höns (till att börja med) och tog med oss kattburarna och styrde kosan mot Linköping.

Vi kom fram till rätt gård, men det var ingen där! Ägarna ringdes upp, och de bad oss gå in och välja höns själva. Pengarna kunde vi lägga i brevlådan. Vilken tillit! Sandor gick in och hämtade fyra fina höns.


Bilfärden hemåt gick smidigt, ingen panik alls.


Katterna var nyfikna på de nya invånarna. Katten Alice såg riktigt hungrig ut...

Hönsen var 17 veckor gamla och skulle börja värpa inom kort. Hönsen fick bo inne en dag innan vi öppnade luckan till hönsgården. De hade aldrig varit utomhus eller suttit på pinne - det var nog lite ovant. Vi fick sätta dem på pinnen första kvällen. Tja, vad gör man inte för sina små pullor? Vi döpte dem förstås också: Fjun, Truus, Agda och Wokkie. De var väldigt lugna och tama redan första dagen.

Nästa morgon vaknade vi av Ellas steg i trappan. Någon minut senare kom hon inrusandes igen: “Äääägg!”

Inom ett par dagar lade alla hönsen ägg. Utomhus var de först rädda och sprang in bara en fjäril flög förbi, men nu (några veckor senare) är de mest nyfikna på allt och alla.


De gillar sällskap och är galna i makaroner och morotsblast. Vi får fyra ägg om dagen och trivselfaktorn har ökat här i Snöbäcken. Hönsen är verkligen helmysiga och har absolut husdjurspotential. Alla fyra har olika karaktär och lite olika färg, så det går lätt att känna igen dem.


Hittills har vår hönshistoria bara varit positiv och det här med höns och hönshus kan vi rekommendera varmt till alla som inte har några än!

Våra höns verkar lyckliga, och vi är lyckliga med dem!  • Comments(0)//somlandetligger.vhtt.se/#post99