Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

På G!

Trädgård och odlingPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-04-15 20:23:21

Våren är på G! Men den verkar tveka. Här i Närke har vi i alla fall inte känt av någon skön vårvärme. Fördelen är att man kan skynda långsamt - för en gångs skull har jag lyckats hålla mig i skinnet och inte börjat förodla för tidigt.

Eller… Jag började ju faktiskt den 22 februari. Då planterade jag frön från paprika, persilja, purjolök, penséer, tagetes och lök.


Ovan: små persiljeplantor. Nedan: Löksådden ser alltid klen ut först.


Sedan blev det grönkål i början av mars. Något senare följde broccoli och mer lök.

Snart blev det dags för omskolning av de första sådderna - i mitten av mars fick tagetes och paprika mer utrymme att växa i. Jag satte tidigt ut flera av de späda växterna i bodens och ladugårdens fönster, där det är svalare. Nu växte de saktare, jag vill slippa långa rangliga växter. Broccolin såddes först i slutet av mars, men sköt i höjden och fick omskolas snabbt igen. Det var kanske lite väl optimistiskt att sätta ut dem i växthuset? De ser lite tilltufsade ut sedan dess.

Växthuset, ja. Där växer redan rädisor, isbergssallad och Lollo Rosso-sallad, medan tulpankrukorna har flyttat ut i vårsolen/-blåsten. Nu står förutom de ledsna broccoliplantorna även alla löksorter, grönkål, tagetes och persilja i växthuset. Jag har haft en slags tipi av fiberduk runt dem. Penséerna står redan utomhus. Paprikorna har dock fått stanna inne boningshusets värme i ett söderfönster och det verkar de trivas med. De har fått sällskap av små tomatplantor och snabbväxande pumpor.

Ovan: Paprikan trivs i sol och värme. Nedan: Pumporna växer snabbare än tomatplantorna - mycket snabbare!

I söderfönstret vänder sig tomatplantor och basilika mot solen:Växthuset har fått ett annex: odlingslådan med odlingstunnel. Här har vi experimenterat med tidig sådd av grönkål och snart fyller vi på med fler växter, men jag skriver mer om odlingslådan en annan dag! Medan vi väntar på sommaren har vi även lagt stenplattor på gångarna i trädgårdslandet, så långt de räckte:

Och sen då?

Ja, sen blir det ju bönor, squash, gurkor, potäter, morötter, mer sallad, fler rädisor och… ogräsrensning, men… det är ju senare, tack och lov! Fram till dess försöker jag hålla ordning på mina planteringar.


Och så dagdrömmer jag lite om sommaren, det går inte att låta bli!
  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.