Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Gott med ogräs - Kirskålspaj

HemgjortPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2015-05-26 20:49:27

Ni har väl också märkt att ogrästrenden verkar ha spritt sig ända in i våra kök? Nässlor, kirskål, målla? I Snöbäcken är det inte direkt ogräsfritt, så vi måste såklart ta del av trenden och ge våra minst älskade trädgårdsväxter en chans. Vi har ju redan hittat ett bra användningsområde för maskrosor, så nu tänkte vi skörda lite kirskål istället.

Trots kalla nätter och snålblåst har vi en plätt i trädgården som är evigt grön, från tidig vår till sen höst. Du förstår vart jag vill komma: Det är där kirskålen frodas. Hönsen älskar den, jag plockar mängder till dem varje dag. Men nu skulle hönsmaten bli människoföda!

Jag började med att plocka några liter kirskålsblad. Stänglarna ska inte följa med och det är bäst med unga, fräscha blad. Det gick ganska fort att plocka bladen! Sedan sköljer man dem noga och förväller dem i kokande vatten i några minuter. Sedan kan man klippa bladen lite om man vill.


Vill man göra en paj, så kan man fixa pajdegen redan tidigare eller medan vattnet kokar.

Pajskal:

Ca 3,5 dl vetemjöl

150 g kallt margarin

2 msk vatten

Kör allt i mixer eller blanda för hand. Börja med 3 dl vetemjöl och öka sedan så att degen inte blir för mjuk. Eller för hård. Ja, du fattar. Klä en rund pajform med degen och låt allt vila i kylskåp i en timme. Efter trekvart kan du sätta på ugnen, 200 grader ska det vara.

Sen kommer vi till pajens fyllning. Det vore alldeles för nyttigt att bara fylla den med kirskål! Så här kör vi:

3 dl riven ost ungefär (man tager vad man haver)

2 dl mjölk

3-4 ägg

Lite strimlad salami, kan varieras i oändlighet

Stort knippe gräslök, eller en vanlig lök

1-2 vitlöksklyftor

Salt, peppar, paprikapulver, muskot

Och varför inte färsk oregano eller andra kryddor från trädgården?Man tager vad man haver: har man ägg, lök och kryddor så kommer man långt!

Hur gör vi nu då:

Jo, kör mjölk, ost och ägg i mixern eller vispa ihop på vanligt sätt. Bryn lök/gräslök/vitlök lätt i olivolja. Blanda ihop allt i en bunke, lägg även i kirskålen.


Tro inte att du får ösa allt i pajskalet på en gång! Nej, nej, det vore för simpelt. Du minns väl ugnen? Den är varm nu och där ska pajskalet förgräddas i högst en kvart.

Sen får man äntligen ösa i fyllningen. In i ugnen igen (jag hade pajen i mitten av ugnen) i ca 35 minuter, här får du vara med och kolla så att den ser bra ut. Ingen ugn är den andra lik.

Vår matbloggstrendiga ogräspaj blev riktigt fin. Och alldeles lagom nyttig!  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.