Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Älg!

Djuren runt SnöbäckenPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2013-12-10 19:34:02

av Sandor

Älgar är mäktiga skapelser. De finns i stora delar av Sverige, men det betyder ju inte att man ser dem särskilt ofta. De är skygga djur, som oftast kan beskådas i skymning eller gryning. Så även i Snöbäcken.

Under den ändlösa, iskalla vintern 2012-2013 märkte vi att våra äppelträd hade krympt på längden. Vi pulsade dit genom snön för att ta oss en titt, och upptäckte stora spår av klövar, liksom tovor av sträv, gråbrun päls i den vita snön.


Först gick våra tankar till den förskräcklige snömannen. Hade han hittat till Snöbäcken? Men när vi hade gått in och värmt upp oss klarnade tankarna; vi hade haft en älg på besök. Vi stod i allsköns ro och pratade om det exotiska i att ha en egen trädgårdsälg, när Camilla plötsligen bara stod och gapade. ”Titta, där är den ju, älgen!”


Bland buskarna runt huset stod en stor älgko gömd. Hon åt just upp toppen av en tall. Men denna älg nöjde sig visst inte med trista tallar; hon hade tagit sikte på våra smaskiga äppelträd. Hon närmade sig staketet men försiktiga, men stora, steg.

Vi ställde oss klara i fönstret på övervåningen med kamerorna i högsta hugg. Och nu närmade sig älgen! Hon hoppade inte över staketet, som hjortarna brukar göra, nej, hon bara klev in. Sedan ställde sig älgkon och knaprade rofyllt på det som fanns kvar av äppelträden. Vi filmade och fotade medan äppelträden krympte.


Dags att ingripa, för annars skulle det inte bli några äpplen i sommar. Det räckte med att vi gick ut på verandan och klappade i händerna. Med några galanta språng var hon borta för denna gång. På jakt efter något annat att smaska på.

Nu har snön varit tillbaks under några dagar, även om den har börjat droppa bort från taket igen. Vi tittar sökande ut genom fönstret. Har vi fått oväntat besök?  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.