Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

Hjortar överallt

Djuren runt SnöbäckenPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-01-02 20:18:26

av Sandor:

En mild start på vintern. Klövspår och högar med hjortpluttar i hela trädgården – ja, bor man i Hjortkvarn får man stå ut med att hjortarna finns runt knuten.

Hjortkvarn. Smaka på ortsnamnet: Hjort. Kvarn. Det är inte taget ur luften. Den gamla kvarnen finns mitt i samhället, medan hjortarna finns överallt. Här finns hjortar i olika storlekar och färgnyanser, från ljusbruna prickiga till snudd på svarta, och det är både rådjur, kronhjort och dovhjort som strövar i skogarna och på fälten runt samhället.

Även här runt Snöbäcken finns det gott om hjort och särskilt under vinterhalvåret kommer de fram. De blir hungriga och tycks glömma bort sin skygghet. I år går de lugnt och betar i vår trädgård på nätterna, vi ser att de har stått alldeles intill huset.I trädgårdarna är det lättare att komma åt godsaker och vår kompost tillhör favoriterna. Vår tomt är visserligen omgiven av ett fårstängsel för att hålla vissa djur inne och andra djur ute. Under vintern bryr sig hjortarna inte mycket om vårt stängsel, de skuttar in i trädgården med smidiga språng för att söka sig något ätbart. Trädgårdslandet har ännu ett staket och det hjälper ganska bra.


Under förra vinterns stränga kyla började hjortarna skava och gnaga på trädens bark. Om de har sönder barken hela vägen runt stammen är det stor risk att trädet dör. I vintras fick vi sätta upp extra hönsnät runt de flesta träden i vår trädgård efter ett hjortbesök. Då hade de redan gnagt av en hel del bark, men inte värre än att träden klarade sig. Komposten räckte nog inte till för de hungriga hjortarna.

Höstens brunsttid bjuder på spektakulära ”brölkonserter”, när hjortarna vill söka sig en partner. Brölandet ekar genom skogarna runt Snöbäcken under stilla kvällar och nätter.

Hösten innebär även att den intensiva jaktsäsongen tar fart. Jakten lockar mycket folk till våra trakter. Jägare och turister, som vill njuta av natur och äventyr runt Hjortkvarn. Företaget Boo Egendom ansvarar för en stor del av jakten och skogsbruket i området. Veldman Huss Texts & Translations har översatt Boo Egendoms hemsida till nederländska.

Förutom alla olika hjortar finns det även älg, lodjur, vildsvin, räv och grävling i skogarna runt Snöbäcken. Det förekommer även större rovfåglar, som till exempel kungsörn. Ändå är det hjorten som syns mest i landskapet - hjortar och Hjortkvarn hör ihop!


Ella tittar ut genom sitt sovrumsfönster och ser... hjortar!


  • Comments(0)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.