Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

Som landet ligger - från stadsliv till storskogen

En blogg om landsbygd, trädgård och ett naturnära liv!

Här läser du om våra äventyr på svenska landsbygden och hur det är att byta staden mot landet. Som nyblivna lantisar snubblar vi över svenska landsbygdsfenomen, satsar stenhårt på eget företagande, jobbar i trädgården, skottar snö, matar höns, staplar ved och lär oss under tiden mycket nytt om livet.

Text och foton tillhör Veldman Huss Texts & Translations

TrädgårdsLiv del 2 - Flygfän och fyrbenta djur

Djuren runt SnöbäckenPosted by Veldman Huss Texts & Translations 2014-02-04 13:55:35

I vår trädgård bor många mer och mindre roliga krabater. Vissa är både och, som alla de hjortar/rådjur som äter allt, från syrenbuskar till tujor. Älgar har vi också sett ibland, de gillar dessvärre äppelträd.


I förra inlägget kunde du läsa om de insekter och kräldjur som har besökt oss.

Bland fåglarna har vi allt från den lilla, lilla kungsfågeln upp till den mäktiga kungsörnen. Kungsfågeln är otroligt näpen, men verkar inte vara så smart – en gång flög en in i vår bil, en annan gång hördes en liten nätt smäll mot fönstret och i ett pyttehål i snön stack en - knappt synlig - smal, liten klo upp.

Kungsörnen, däremot, har vi bara sett sväva över tomten. Och flera gånger på andra platser i omgivningen. Den här bilden är från min långpromenad utmed Skönnarboleden:


För inte länge sedan tog en kungsörn en liten hund någon kilometer från vårt hus här utanför Hjortkvarn. Fågellivet annars: diverse småfåglar, några hackspettar, nötskrika, korp, skata…


Vi har många, många fågelholkar i skogskanten runt huset. Detta är dock den roligaste, den hade svärfar med sig (hemgjord i Holland):


Andra flygfän i trädgården är
fladdermössen. En liten stackare hade kommit in i jordkällaren men inte hittat ut igen…

Grävling och ekorre finns också här. Katterna, våra fasta, kramgoa, tama trädgårdsbesökare, gillar ekorrar - men till middag, tyvärr. Grävlingarna gillar vi inget vidare, de bökar runt i gräsmatta och rabatter under vår och höst.

Uppe på berget bakom huset gjorde vi ett konstigt fynd förra vintern: ett vildsvinshuvud från en liten gris.


Oj, vad många bilder på döda djur (eller djurdelar) det blev.... hoppas ni ursäktar.

Inte långt ifrån vildsvinshuvudet fann vi spår, som länsstyrelsen menade kunde vara av liten varg eller stor räv. Tyvärr var det töväder, så spåren kunde inte besiktigas ytterligare.  • Comments(2)

Fill in only if you are not real

The following XHTML tags are allowed: <b>, <br/>, <em>, <i>, <strong>, <u>. CSS styles and Javascript are not permitted.
Posted by Camilla 2014-02-04 18:49:40

Tack Leena! Kikade in på din blogg, oj vad fin den var. Du verkar ha rest mycket, härligt. Min man kommer från Holland, där bodde vi förr, så det blir mycket resande fram och tillbaks och inte så många resor till exotiska mål. Men som tur är, är det kul att läsa om andras resande också!
Ha det bra!

Posted by Leena - Utomhusliv 2014-02-04 18:27:02

Spännande att läsa om ert liv på landet! Verkar som ni redan har fått uppleva mycket. Det är roligt när det kommer djur i trädgården men alla är ju inte så välkomna ... Vi har mycket besvär med rådjuren men jobbar på det!
Leena / http://utomhusliv.blogspot.se/